Babanapló

Babanapló

menü menü

Dr. Tóth Miklós

A rendszerben való gondolkodás szépsége ragadta meg az endokrinológiában Dr. Tóth Miklós professzort, aki fáradhatatlan munkával három évtizede foglalkozik a hormonális rendszer különböző betegségeivel. Főtitkára a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaságnak. Egyéb feladatai mellett fontosnak tekinti, hogy ismeretterjesztő anyagokkal segítse az endokrinológiai betegségek iránt érdeklődőket.

Bár a szüleim gyerekorvosok voltak, hozzám egészen sokáig a mérnöki pálya állt közelebb. Fizika szakos osztályba jártam, ahol a természettudományok voltak az oktatás központjában. Ennek hatására érettségi előtt jelentkeztem a Drezdai Műszaki Egyetemre, ahová fel is vettek. Az utolsó pillanatban aztán megváltoztattam az elképzelésemet, mert nem akartam távol kerülni Magyarországtól és a családomtól. Egy rövid ideig a jogi egyetemben is gondolkodtam. Nagyon tetszett a jogi szemlélet, ahogyan a szabályok és a törvények egymásból következnek és illeszkednek. Mindenképpen gondolkodtató szakmát szerettem volna magamnak.

Végül miért döntött az orvosi egyetem mellett?

Mindig nagy tisztelettel figyeltem a szüleim munkáját. Úgy gondoltam, szép feladat követni őket az orvosi pályán. A debreceni orvosi egyetemre jártam, ahol igazán kiváló tanáraim voltak. A végzés felé közeledve két orvosi szakterület közötti választásban gondolkodtam. Az egyik a kórbonctan, a másik az ideggyógyászat volt; mindkettő nagyon izgalmas és logikus orvostudományi ág. Hét évre a patológiát. Vonzott a kutatás, a különböző betegségek alapjai megismerésének lehetősége.

Ez a hét év gondolom, tökéletes alapot biztosított a további munkákhoz…

Így van. A patológia amellett, hogy igen hasznos alapot jelentett, meghatározta az orvosi gondolkodásomat is. Egy idő után azonban éreztem, hogy a teljes értékű orvosi tevékenységhez hozzátartozik a betegekkel való kapcsolat, hiányzott a gyógyítás közvetlen élménye. Ekkor jelentkeztem a Semmelweis Egyetem II-es számú Belgyógyászati Klinikájára, ahol Gláz Edit professzor asszony és az általa vezetett endokrinológia műhely egy életre meghatározta az orvosi pályámat.

Az endokrinológiában is a logikusság ragadta meg?

Az endokrinológia mégis eléggé ismeretlen szakma volt sokáig, ez a méltatlan helyzet mennyire zavarta Önt?

Egy ország ill. egy társadalom fejlettségével is összefüggésben van, hogy mennyire tartják fontos orvosi területnek az endokrinológiát. A fejlődő világ elmaradott, szegény országaiban sokan úgy gondolják, attól még lehet élni, hogy valakinek van egy kis hormonzavara.  Az élet minőségét nagyban befolyásolja az endokrin rendszer működése. A rendszer hibátlan működése szükséges a növekedés és a fejlődés folyamatához, hatással van az ember fizikai és szellemi terhelhetőségére, nyilvánvaló a szerepe a reproduktív funkciók területén. Mára szerencsére már komoly igénye az embereknek, hogy foglalkozzanak a látszólag nem közvetlenül halálos betegségekkel. Egyre többen szeretnék, hogy az esetleg fennálló endokrin betegségüket felismerje és kezelje egy szakember, annak érdekében, hogy az életük teljes egészében rendben legyen, a szervezetük tökéletesen működjön.

Ma már jellemző, hogy egyből endokrinológushoz fordulnak a betegek?

Nem, és ez sosem lesz így. Az endokrinológus rendszerint a sokadik orvos a sorban, amíg az az adott hormonbetegség diagnosztizálása megtörténik. Sokszor évekre, rosszabb esetben évtizedekre van szükség a pontos diagnózis megállapításához. Az endokrin betegségek pontosan ezért izgalmasak: a korábbi laboratóriumi és képalkotó vizsgálati eredményekből sokszor ki lehet következtetni, hogy mi a probléma. Ez egy igazi logikai feladvány. Tapasztalatom szerint, minél több orvost járt meg a beteg, annál ritkább a betegsége, s annál nagyobb intellektuális és egyben sikerélmény megnevezni, majd gyógyítani a betegséget.

A ritkaságon túl mi jelent még nehézséget a „rejtvényfejtés” közben?

A hormonbetegségek felismerésében további nehézséget jelent, hogy ezek a betegségek életkortól és nemtől függően más és más tünetekkel jelentkeznek. A kórismézés során figyelembe kell venni, hogy a hormonszintek normálértékei is különböznek, életkortól és nemtől, de sok más egyéb paramétertől is függően.

Említette, hogy milyen fontos a kutatás az Ön számára. Melyik területtel foglalkozik a legszívesebben?

Munkahelyem, a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinikája endokrin munkacsoportjának a hagyományosan fő profilja a mellékvese és a hypophysis betegségeinek a kutatása. A klinika hagyományos profiljait igyekeztem tovább bővíteni a mellékpajzsmirigy ill. a kalcium háztartás betegségeinek ill.  a csontanyagcsere vizsgálatával és kutatásával. Harmadik évtizede működik a Klinikán csontsűrűségmérő laboratórium, amit egészen a közelmúltig én vezettem. A klinikai endokrin munkacsoportjának további fontos és egyre kiemeltebb jelentőségű feladata az endokrin szervek rosszindulatú daganatos betegségeinek kezelése. A munkacsoport vezetőjeként fontos feladatom a fiatal kollégák munkájának az irányítása, tudományos aktivitásának támogatása.

Van még olyan terület, amivel szeretne foglalkozni?

Ilyen mindig van. Folyamatosan követni kell a világ endokrinológiai élvonalának, a nálunk jobban felszerelt külföldi klinikák és intézetek munkáját. Követni és a hazai viszonyokra adaptálni kell a nemritkán változó diagnosztikus és terápiás irányelveket. A nemzetközi endokrinológiai kongresszusok és egyéb rendezvények gyakori résztvevőjeként jó nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezem, ez pedig adott esetben akár közvetlenül is segítheti a betegellátó munkánkat. Talán ennek is köszönhető, hogy a Róbert Kórház orvosigazgatója, Siklós főorvos megkeresett. A hazai egészségügy változó körülményei és a magánellátás növekvő jelentőségére is tekintettel fontosnak tartom a Róbert Magánkórházban folyó egészségügyi tevékenységet. A kórház egyik kiemelt profilja az asszisztált reprodukció, ahol különösen sok endokrin beteg fordul meg, akiknek az ellátásában jól tudom hasznosítani a pályafutásom során megszerzett ismereteimet.

Mivel tölti a szabadidejét?

A legnagyobb öröm, ha a kevés szabadidőmet a nagy családommal vagy barátaim körében tölthetem. A családi ház körüli kertészkedés jelenti számomra a kikapcsolódás másik forrását.