Babanapló

Babanapló

menü menü

Dr. Varga Marcell


Büszke minden gyermekre, aki meggyógyult. Az orvosi egyetem kezdetén még sok szakterületen gondolkodott, a végén már pontosan tudta, mit akar. A gyermek traumatológia, ortopédia és felnőtt baleseti sebészet mellett kiemelten foglalkozik felnőtt lábsebészettel és mozgásszervi ultrahang diagnosztikával is.  A Róbertben főleg gyermekortopédiai jellegű szűrővizsgálatokat végez és betegségeket vizsgál, de a nem „típusos” eseteket is szívesen látja. Már tízszer teljesítette a Kinizsi 100 teljesítménytúrát és imádja a mély filozófiával átitatott szörnyes-zombis ponyvát.

 

   Az elődök nyomában

Az ember sokszor arrafelé megy, amerre az ősei. Az én édesapám is baleseti sebészként dolgozott, így elég korán kapcsolatba kerültem ezzel a közeggel. Persze más, amikor az ember kisgyerekként kijelenti, hogy azt szeretné lenni, mint az apukája, és más, amikor szembesül azzal, hogy valójában miről is szól az orvoslás a maga sok kudarcával és sikerével. Alapvetően szeretek és szeretnék az embereken segíteni. Ilyen egyszerű.

   Traumatológia és/vagy ortopédia

A kettő szétválasztása meglehetősen mesterkélt. Számos nyugati országban nincs is külön szó a két szakmára, az ortopéd kifejezés magában foglalja a mozgásszervekkel foglalkozó baleseti sebészt is. A gyermekortopédia és a gyermek traumatológia pedig talán még kevésbé elválasztható. Egy konkrét példa: az üvegcsont betegség vagy a gyermekkori csontciszták klasszikus gyermekortopédiai kórképek, hagyományosan ortopédus gondozza.  Ugyanakkor, ha egy ilyen betegség miatt a végtag olyan törése alakul ki, melyet meg kell operálni, akkor már a baleseti sebész kezeli. Nem véletlen, hogy jó néhány éve az ortopédia és a baleseti sebészet közös szakág. Persze hatalmas tudományról van szó, rengeteg alspecialitással, nem lehet valamennyiben egyformán elmélyedni.

  „Gyermekekkel dolgozni jó”

A gyermek mozgásszervi sebészet felé későbbi főnököm, Dr. Kassai Tamás hatására és biztatására fordultam, aki fő munkahelyemen a Péterfy Kórház Gyermek traumatológiai osztályán egy nagyon magas színvonalú, világszinten is kiemelkedő gyermek baleseti sebészeti osztály vezetője. Ami nem mellesleg az egyetlen kizárólag ilyen profilú osztály az országban. Gyermekekkel dolgozni jó, nagyon szép sikereket lehet elérni. Nagyon gyorsan fejlődő tudományról van szó: ma már napi gyakorlat, hogy egy durva elmozdulással járó alkartörött gyermek két nap múlva ugyanezzel a végtagjával gipsz nélkül írjon dolgozatot az iskolában. Köszönhetően a modern műtéti technikának és a néhány mm-es metszéseknek. Hasonlóan az előbbihez, az állandó fájdalmakkal járó lúdtalp bizonyos fajtái is megszűntethetőek pár perces, apró metszésekkel járó műtéttel. A veleszületett dongaláb diagnózisa 20 éve még egy életen át tartó műtéti sorozatot jelentett, ma már néhány hét alatt viszonylag egyszerűen helyrehozható. A gyermekkori csöves csontok cisztái, kóros üregei mesterséges csontpótlók segítségével bírhatóak telítődésre, és még sorolhatnánk hosszasan a példákat.

 Büszkeségfal

Minden gyerekre büszke vagyok, aki meggyógyult. Meg felnőttre is. Néhány éve kezdtem foglalkozni a gyermekkori ultrahangos törésdiagnosztikával, ami tulajdonképpen még nagyon gyermekcipőben járó tudomány. A nagy előnye, hogy bizonyos gyermekkori töréstípusok röntgen sugárzás igénybevétele nélkül, vagy annak jelentős csökkentésével is diagnosztizálhatóak. Már vannak kezdeti szép eredményeink, és az országban már több helyen is alkalmazzák. Remélem, hogy egy napon majd erre is nagyon büszke lehetek, ha a módszer kiforrottá válik, elterjed, és tényleg úgy használható, ahogyan mi gondoljuk. 

 Az egészség értékei

Miden nap kihívás, amikor fel kell kelni. Sőt az is, amikor nem tudunk lefeküdni, mert reggelig operálunk. De a viccet félretéve sok kudarc, siker és kétely szegélyezi minden klinikus útját. Néhány hete Renner Antal professzor úr, aki a magyar kézsebészet egyik élő legendája mutatott egy nagyon különleges esetet, és hozzátette, hogy Ő még ilyet nem látott az elmúlt 50 évben, amióta praktizál. A tanulás azt hiszem tényleg soha nem ér véget. Ami egyébként nagyon emlékezetes eset volt, az a néhány évvel ezelőtti nagy médiaérdeklődést is kiváltó egyiptomi buszbaleset sérültjeinek története volt. A kihívást nemcsak az extrém súlyos gyermek és felnőtt sérültek nagy száma, illetve az ő szakmai ellátásuk jelentette, hanem az a pszichés stressz is, amivel nemcsak a túlélőknek, hanem a kezelő egészségügyi személyzetnek is meg kellett birkóznia. Az ilyen sajnálatos tragikus esetek nemcsak a szakmáról, és a halálról és a betegségről, hanem az életről és az egészség értékéről is sokat tanítanak.

 Kreatív megoldások

A gyermekkori mozgásszervi kórképek sajátosságai sokszor teljesen különbözőek lehetnek a felnőttkorra jellemzőtől, ugyanakkor elengedhetetlen az átfogó ismeret. Egy példa: néhány napja operáltunk egy tizennégy éves fiatalembert nagyon súlyos lábszártöréssel. Méretre felnőtt, ugyanakkor a növekedési porcai nyitva voltak, tehát csontozatilag még gyermek. Ugyanakkor termete miatt nem jöhettek szóba a gyermekkorban használatos módszerek. A csontszerkezet miatt viszont a felnőtt baleseti sebészet elvei sem alkalmazhatóak rutinszerűen, mert a gyermek még növésben van. A megoldáshoz olyan szakemberek kellenek, akik mind a felnőtt, mind a gyermekellátás szabályaival tisztában vannak, és a felnőtt ellátásban használatos implantátumot speciális módon alkalmazzák. 

Korrekt felvilágosítás – korra való tekintet nélkül

Sokszor mondom a gyerekeknek, hogy mindig attól félünk, amit nem ismerünk. Ezért fontos, hogy minden gyermek megismerje a maga szintjén, hogy mi fog történni vele. Egyébként régi tévhit, hogy a gyermeknek valami mást kell mondani, mint ami a valóság. Gyakori gyermekkori élmény, hogy egy injekció beadása előtt a szülők illetve a doktor bácsi azt bizonygatja, hogy mennyire nem fog fájni. Aztán meg nagyon fáj. Ez borzasztó tévhit, csak a bizalmatlanságot építi ki egy gyermekben. Meglepő, de ha egy gyermeknek elmagyarázzuk, hogy ugyan az injekció tényleg fáj, de csak rövid ideig tart, akkor sokkal jobban elfogadja és megnyugszik. Ezzel kapcsolatban vannak vicces történeteim is. Egy szülő egyszer azt kérte tőlem, hogy a négyhetes csecsemőnek magyarázzam el, hogy a csípőszűrés során mit látok az ultrahang képen és miért van szükség a csípőszögek mérésére, hiszen a gyermeknek joga van tudni, miért vizsgáljuk a testét. Először viccnek gondoltam, de komolyan vettem a kérését és megtettem, bár azt gondolom, hogy nem értett meg mindent teljesen a kisbaba.

 Az oktatás szerepe

A gyógyítás csapatmunka, nem egyéni hősök diadalmenete. Ez közhely, de így van. Ahogy engem is tanítottak és tanítanak a mai napig, én is igyekszem továbbadni mindazt, ami hasznos, legyen szó medikusról, kollégáról vagy laikusról. Sokszor tényleg csak információhiányban szenvedünk, és ez okozza a legnagyobb problémát. Nagyon jó példa erre a gyermekkori lúdtalpasság vagy bokasüllyedés esetei. Kevés annyi tévhit és anekdota kering a gyermekortopédiában, mint a lúdtalpassággal kapcsolatban. Nemcsak a laikusok, sokszor a kollégák körében is. Az esetek több mint kilencven százalékában egyszerűen normális variációkról van szó, és az égvilágon semmit sem kell tenni a gyermekkel. Mégis rengeteg a túlkezelés, felesleges betét viseltetés, stb. Ez is csak információhiányra vezethető vissza, és néha valóban fárasztóbbnak tűnik mindezt részletesen elmagyarázni a szülőknek, mint felírni egy betétet.

 Ha épp nem dolgozik…

A mindennapos és sokéjszakás munkavégzés mellett kevés a szabadidőm. Család, sport, futás, kondi, görkorcsolya. És a Kinizsi 100 teljesítménytúra minden évben, amikor csak összejön! Az nálam már rögeszme. 100 km gyalogtúra 24 óra alatt. Eddig tízszer megvolt, idén sajnos idén nem tudok menni, egy nemzetközi tanfolyam miatt... elég szomorú  is vagyok emiatt. Minden könyvet elolvasok, amiben vannak hősök, rossz fiúk, meg szörnyek, zombik, világvége, stb. Mély filozófiával átitatott ponyvát. De azt minden mennyiségben.