Babanapló

Babanapló

menü menü

Kovácsné Bognár Katalin


Harminc évtizedes pályája során Kovácsné Bognár Katalin minden szülésnél maximális odafigyelésre törekedett. Szakértelmével és intuíciós képességével számtalan kismamának segített választott szülésznőként, valamint az ügyeleti szüléseknél egyaránt. A szülés csodája minden alkalommal lenyűgözi. Támogatja a papás és a természetes szüléseket is, de nem mindenáron. Vallja, hogy mindig az a döntés vagy módszer a jó, amely egyetértésben születik meg. Hivatástudata és munkájának szeretete mindkét lányára hatással volt, a nagyobbik gyerekorvosnak, kisebbik óvónőnek készül.

 

   „A szülést egy igazi csodának éltem meg.”

Amikor a pályát kezdtem, még  léteztek egészségügyi szakközépiskolák, én is egy ilyen szakközépiskolába jártam. Az utolsó két év főleg a kórházban végzett szakmai gyakorlatról szólt. Minden osztály működésébe bele kellett kóstolnunk, így minden osztályon dolgoztunk egy kicsit. Már a gyakorlati évek alatt éreztem, hogy az összes osztály közül a szülészet áll hozzám a legközelebb. Az első szülés, amelyen részt vettem, nagyon nagy élmény volt. Harminc éve volt, de még mindig emlékszem sok részletre, a vajúdásra és arra, ahogy megszületett a baba. A szülést egy igazi csodának éltem meg. Az iskola után munkába álltam és közben elvégeztem a szülésznő képzőt, ami nem túl hosszú ideig, mindössze 10 hónapig tartott. Nem tartottam elégségesnek ezt a szűk évet, ezért bár nem volt a munkám ellátásához kötelező, egy felsőfokú szülésznői képzésen is részt vettem, ami már mélyebb tudást adott. Szerintem az akkori rendszer nem volt a legjobban kitalálva, örülök, hogy most már főiskolán lehet a szülésznői szakmát elsajátítani.

   Nemcsak kisbaba, hanem anya és apa is, szóval család születik

Harminc éve még teljesen más szemléletben működött a szülészet. Nem volt ennyire családközpontú, nem voltak apás szülések és máshogy próbáltuk a vajúdás fájdalmait csillapítani. A szülészet manapság már sokkal nyitottabb. Azzal, hogy az apukákat beengedték a szülőszobába, elérték, hogy nemcsak egy kisgyerek jön a világra, hanem a gyermekáldás mélyebb értelmet nyer, hiszen abban a pillanatban egy család születik meg. Ez a kismamának és az apukának is nagyon sokat jelent, lelkileg és fizikailag is egymás támaszai, van kibe kapaszkodni. A szülésznő bármennyire is közel kerül a kismamához, nem fogja tudni a hozzá sokkal közelebb álló férje szeretetének erejét felülmúlni. Én támogatom a papás szülést, de mindig azt kell választani, ami a párnak jó, ezt nem lehet erőltetni. Ha a kismamát zavarná a férfi jelenléte, akkor hiába szeretné az apuka, jobb, ha nem a szülőszobában várja a kisbabát. És persze ugyanez igaz fordítva is.

   Választott szülésznő vagy ügyeleti szülés

A kismamákkal általában kétféleképpen találkozom. Van, amikor kifejezetten engem választ, előzetesen több alkalommal beszélgetünk és átvesszük a főbb kérdéseit, tehát felkészítem. A másik változatban én vagyok műszakban a szülőszobán és akkor találkozunk először, amikor már szülni fog. Az utóbbi esetben nincs alkalmam megismerni a kismamát, tehát a vajúdás során kell gyorsan összecsiszolódnunk. Sokat segít a bizalom megléte, a kapocs kialakulása, kiemelten a nehezebben szülő hölgyek esetén. Ha bízik bennem, akkor könnyebben megfogadja a tanácsaimat és elfogadja a szülést segítő javaslataimat. Az ügyeleti szülésnél ez az idő lerövidül és őszintén szólva, nem tudom megmondani, hogy mivel tudom ezt a kapcsolatot kialakítani. Azokban a percekben, órákban nem tudom magam kívülről figyelni, akkor csakis a kismamára koncentrálok. Ahogy közelebb kerülünk a szüléshez, annál nagyobb szükség van a figyelmemre, hogy ott álljak a kismama mellett és akkor tényleg csak neki és vele legyek. Természetesen ez nem általános, néha pont arra van szükség, hogy a háttérbe húzódjak és például a papás szülésnél teret adjak a párnak, hogy kettesben legyenek. Ilyenkor a megérzéseimre hagyatkoznom, ezt a fajta lelki támogatást nem lehet továbbképzéseken elsajátítani. Számomra az mindig kihívás, hogy minél előbb és minél jobban, hatékonyabban felismerjem, hogy kinél milyen módszer vagy megközelítés fog működni. Mert, hogy kinek mi a jó, az teljesen egyéni.

  Az a legjobb, ha a szülő nő átadja magát a folyamatnak

A természetes szülés csodaszép, de nem mindenáron. Ha szükség van beavatkozásra, akkor képesek legyünk váltani, de ha nem szükséges, akkor feleslegesen ne nyúljunk bele a természetes folyamatba. A beavatkozás döntését közösen, a szülő nőnek és az orvosnak együtt kell meghoznia, az ilyen esetekben előny, ha választott orvos van jelen az előbb említett bizalmi szál miatt. Aki határozott elképzelésekkel jön, annak így támadhat egy kisebb csalódás érzése emiatt, ezt fel kell oldani, megbeszélni. Az a legjobb, ha a nő átadja magát a folyamatnak. 

  Maximálisan odafigyelés, aktív részvétel

A munkámnak minden részét nagyon szeretem. Egyik oldalról nagyon szeretek segíteni, a kismamát felkészíteni, megnyugtatni, a vajúdás nehéz pillanatait megkönnyíteni és mellette lenni. A másik része, a baba megszületése nap, mint nap ámulatba ejt. A szülés maga a csoda és tele van izgalommal. Minden másodpercben oda kell figyelni és aktívan részt venni a folyamatban. A nehezebb esetekre pedig az előzőek kiemelten vonatkoznak, olyankor mindig nagyon izgulok, hogy minden rendben legyen a babával. A jó eredmény nagy siker, ami feltölt energiával, azonban egy-egy szülés olykor belőlem is nagyon sokat kivesz és muszáj előbb-utóbb jól kialudnom magam.

  „Itt megtaláltam a hivatásom”

Még csak megsaccolni sem tudom, mennyi szülésben segédkeztem három évtized alatt. Azért is tartom csodásnak a szülést, mert egyedi és megismételhetetlen dolog. Nem válik unalmassá, nem lehet megszokni, mindig megérint, és mindig lehet valamit tanulni belőle. Voltak persze kieső időszakok is a szülőszobától távol. A felsőfokú szülésznői képzés után egyből ebbe az intézménybe jöttem dolgozni, szóval jó régóta itt vagyok, de sosem gondolkoztam igazán komolyan el azon, hogy munkahelyet váltsak. Itt találtam meg a nekem való hivatást és ismerek mindenkit. Sokat változott az osztály a kezdetek óta és a hely szellemisége is. Volt egy kisebb mellékvágányom – nem szakmai okokból - még évekkel ezelőtt, de akkor is az épületen belül maradtam. A második szülésem után adminisztratív munkakörbe jöttem vissza dolgozni, mert a férjem is váltott műszakban dolgozott, tehát bármikor hívhatták, így abban az időszakban én voltam az, aki fixen otthon van a gyerekekkel munka után. Ahogy a férjem újra fix műszakban tudott dolgozni, azonnal kértem a kórház vezetőséget, hogy visszamehessek a szülőszobába. Nagyon hiányzott a szülésznői munkám. Akkor éreztem igazán, hogy ez az igazi hivatásom.

  A kisgyerekek szeretetét mindkét lánya örökölte

A lányaimnak kiskorukban nem kellett soha elmagyarázni, hogy mit csinálok. Nálunk az evidens volt, hogy anyu segít abban, hogy sok kisbaba legyen. Nem hiszem, hogy sok közöm van hozzá, de a nagyobbik lányom most harmadéves az orvosi egyetemen és gyerekorvosnak készül. A kisebbik pedig óvónő szeretne lenni. Az egész család nagyon szereti a kisgyerekeket.