Babanapló

Babanapló

menü menü

Tamásné Garay Mária


Tamásné Garai Mária 30 éves pályafutása alatt sok-sok újszülött első napjairól gondoskodott, eközben nyitottsága és szakmai elhivatottsága folyamatos fejlődésre motiválta. Célja, hogy a szülés utáni napok alatt a kismama olyan támogatásban részesüljön, hogy nyugodtan és magabiztosan térhessen haza babájával. Újszülött részleg vezetésében több évtizedes tapasztalata van. A Kórházban felelőssége, hogy az irányítása alá tartozó újszülött osztály a kismamák és kispapák elsődleges információforrása, tanácsadója és a gyakorlati fortélyok betanítója legyen. 

 

   Nővér, főnővér, laktációs tanácsadó

14 évesen a szomszéd lánnyal iskolába menet beszélgettünk, és ő sok érdekeset mesélt az egészségügyről. Korábban ez a pálya nem szerepelt a terveim között, így a család nagyon meglepődött, amikor bejelentettem, hogy gimnázium helyett egészségügyi szakközépiskolába szeretnék menni. Huszonéves korom óta az egészségügyben dolgozom, és eközben folyamatosan képezem magam.

Nővérként, 18 évesen azonnal rám tört egy belső indíttatás, hogy gyerekekkel dolgozzam. Nagy szerencsémre először a II.Női Klinikára kerültem az újszülött osztályra, ahol egészséges újszülötteket láttunk el. Aztán egy rövid időre bekerültem az intenzív osztályra, ahol a beteg újszülöttek ápolása volt a feladat. Másfél évet töltöttem itt, és megviselt egy kissé az ott töltött idő. Nem volt könnyű feldolgozni, amikor a koraszülött pici babák nem élték túl a másnapot, ugyanis a csecsemők óhatatlanul is hozzánk nőnek még ilyen rövid idő alatt is.

Az intenzív osztály után, mintha valami isteni gondviselés szólított volna, a Központi Állami Kórház újszülött osztályára hívtak. Huszonévesen kezdtem az akkoriban Kútvölgyi Kórház néven emlegetett intézményben dolgozni, és ott döntöttem el véglegesen, hogy egész életemben ezt fogom csinálni. Több mint 30 évig dolgoztam azon a helyen.

Az újszülött ellátás mindig változott egy kicsit az idő teltével. Mindig egy picit többet lehetett hozzáadni, kicsit más szemléletet alkalmazni a napi munkában. Kellett egy elfogadó attitűd, hogy ne csak a régi módszerekben higgyünk, hanem nyissunk az újdonságok felé. Szerencsém is volt, mert olyan főnökeim voltak, akik bátorítottak, buzdítottak a fejlődésre. A munka mellett elvégeztem a főiskolát, így voltam az újszülött osztály vezetője 16 évig. Majd nagy örömömre egy olyan főnővérrel dolgozhattam együtt, aki teljesen más szemléletet hozott az osztályra a szoptatással és az újszülött ellátással kapcsolatban. Sokat jelentett, mert így az anyák sokkal természetesebben, kevesebb beavatkozással tudják megélni a szoptatást.

Néhány éve elvégeztem egy nemzetközi képesítést adó kurzust, melynek eredményeként laktációs tanácsadó lettem. Kemény évek voltak, de az ott szerzett tudás a mai kor legkorszerűbb tudása ebben a témakörben.

   Csecsemőgondozás. 30 év. Változások

A csecsemőgondozás mára sokat változott. Annak idején 3 óránként vitték ki a babákat szoptatni. Nem figyelték, hogy mi a baba igénye, általánosságban határozták meg, hogy mikor egyenek.  Ám minden baba más. Lehet, hogy az újszülött osztályon előtte megetették, megitatták, így volt, hogy hiába vitték ki az anyukájához, a baba nem evett. Az időhöz kötött etetés jelentősen változott. Felváltotta az igény szerinti szoptatás. 

A szoptatás van, akinek spontán megy, és van, aki segítséget igényel. A gyermeknek a legideálisabb táplálék az anyatej, abból indulunk ki, hogy ha ez biztosítható számára, akkor nem kell egyből tápszerezni. Ha nem sikerül elsőre, akkor sem kell csüggedni, hanem megkeresni az okát. Támogatni az anyát az elhatározásában, hogy megkapja a megfelelő felvilágosítást, hogy utána tudjon nézni, mi az ő babájának a legjobb. Mi ebben segítünk.

   Róbert újszülött osztály

Mi itt egy csapatban dolgozunk. Az osztályvezető főorvos elképzelései az irányadóak, valamint alapvető szakmai szabályok. Ezen túl érvényesülhetnek a saját szempontjaim. Mivel erősen támogatom a szoptatás, azokat az anyákat, akik ebben elhivatottak, ösztönzöm, hogy tartsák maguk mellett a babát, vegyék észre mikor éhes. Az újszülött 24 órás üzemmódban működik, és az nem jó, ha erre csak otthon ébred rá az anyuka. Ha a mama elhatározza, hogy szoptatni szeretne, akkor segíteni kell neki megismerni a saját gyerekét. Meg kell tanulnia, hogy milyen egy újszülött alvásritmusa, mire van szüksége, hogyan kell tisztába tenni vagy szoptatni. Elmondjuk neki, hogyan kezdje, milyen gyakran tegye, mi segíti a tejbeindulást és felvilágosítást adunk arról is, hogy működik ilyekor a hormonális háttér. Próbáljuk elmagyarázni, hogy a tejtermelésnek mi az endokrin szabálya és milyen, amikor már átlép egy autokrin szabályozásba.

 

Nemcsak az informálásban segítünk, hanem támogatjuk akkor is, ha valahol elakad a mama. Szívesen adunk abban is tanácsot, hogy milyen anyagokat olvasson, milyen forrásokban bízzon, ha már otthon, egyedül van a kisbabával. Én elsősorban, a Szoptatásért Magyar Egyesület honlapját szoktam ajánlani. Nagyon fontos, hogy az első három napban megfelelően felkészítsük, különben úgy fogja érezni, hogy otthon hirtelen rászakad minden.

 

Hormonális okok miatt az anyák a várandósság kezdetétől a szülésig látnak. A gyermekágyi időszak, a szoptatás kívül esik a látóhatáron. A baba megszületése után pedig sokként éri a az újdonsült anyát a sok váratlan feladat. Beindul egy 24 órás szolgálat, így az anya, aki korábban megszokta, hogy ő intézi az életét és például akkor alszik, amikor fáradt, annak hatalmas változás, hogy egy 3 kg-os csecsemő veszi át az irányítást az élete felett. Manapság ez egy érett és sikeres nőnek hirtelen nagyon megterhelő tud lenni.

 

Ezen a helyen a kisbabával együtt egy család születik. Az apukák is sokat bent vannak, így alkalmunk van nekik is megtanítani néhány fortélyt. Megmutatjuk a fürdetést, a tisztázást, a köldökápolást, ő is látja a folyamatot és csinálhatja is, ha vállalkozik rá. Az ide látogató kispapák elég nyitottak erre. Kíváncsiak, próbálgatják, és amikor hazamennek, már valamilyen szintű magabiztossággal foglalkoznak a babával.

  Meddig tart az itt szerzett útravaló?

Maximum az első hat hétre, az újszülött korra tudunk irányt mutatni. A babák utána már gyorsan változnak. Egy három hónapos baba már más szopási ritmusban, egészen másképp szopik. Ebben a korban könnyen elterelhető a baba figyelme, így visszatérhet az éjszakai szopizásra, mert napközben a sok inger leköti az érdeklődését. Az ilyen jellegű problémákra már a védőnő segít megoldást találni.

 Motiváció

A szülészet az egészségügy legszebb része, hiszen ez az új élet kezdete. Itt mindenki mosolyog, ami persze nem azt jelenti, hogy ne lenne rengeteg munka. Havi szinten legalább 50-60 szülés van. Azért szeretek itt dolgozni, mert lehetőségünk van maximálisan odafigyelni az anyára és az újszülöttre is. Őket egységként kell kezelni. Nagy hiba, amikor csak a csecsemővel foglalkoznak, az anyával nem. A másik nagy hiba, amikor egy könyv azt írja, hogy az első napokban majd alszik a baba, de aztán mégsem. Az első négy napban nem igazán alszanak. A születésük után van egy hosszabb éber időszakuk, ami meglepheti az anyukát. Kicsit alszanak, majd 24 órás üzemmódra kapcsolnak. Semmiképp sem nevezhető wellness programnak. Amire lehet, arra fel kell készülni. Arra sajnos úgysem lehet, hogy maximum 3 órákat lehet majd aludni. Szóval nincs könnyű dolguk a frissen anyává vált nőknek. De mi igyekszünk ezt az időszakot megkönnyíteni. És szerencsére gyakran kapok visszajelzést, ami mindig nagyon jól esik. Van, aki már a következő babáját jön szülni és megjegyzi, hogy emlékszik rám és nagyon sikeres volt a szoptatás. Ez is nagyon jó érzés.