Főoldal / / Meddőségi kezelések

Visszahívást kérek

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+ 36 70 377 48 45
menü

Meddőségi kezelések

Meddőségi Centrumunk működésének lényege a gyors, hatékony protokoll, a diagnózis felállítása, majd a felderített ok egyénre szabott, hatékony kezelése Meddőségi Centrumunk további részleteiről bővebben >>>

 

Az eltérések feltárását követően a diagnózis alapján kirajzolódik az a kép, ami a páciensre váró beavatkozások, kezelések típusára, jellegére vonatkozik.Az egyénre szabott kezelési folyamat egyes elemei az alábbi kezelési metódusokból állhatnak:

 

 

Dr. Fülöp István - A csalódástól a pozitív tesztig - Énidő.hu from Angels' Army on Vimeo.

ASSZISZTÁLT REPRODUKCIÓS ELJÁRÁSOK

A meddőségi kezelések egyik útja az asszisztált reprodukciós eljárás. E gyűjtőnév a megoldások széles skáláját tartalmazza. Hogy a kezeléseknek melyik formáját választjuk majd Önnek, az a meddőség felderített okától és az Ön személyes specifikumaitól függ. Az alábbiakban bemutatjuk Önnek az eljárásokat, amelyek mindegyikét sikerrel alkalmazzuk klinikánkon.

CIKLUS MONITORIZÁLÁS

Amennyiben a meddőségi kivizsgálás során nem találtunk jelentős gondokat, nem alkalmazunk mesterséges megtermékenyítési technikát. Sőt, a kíméletesség érdekében stimulációs gyógyszeres kezelésből is minimális mennyiséget rendelünk el. Viszont a ciklus monitorizálás során megfigyeljük a petefészek ciklus szerinti működését, és annak érdekében, hogy a várt fogamzás mihamarabb bekövetkezzen, javaslatot teszünk a szexuális együttlét optimális időpontjára.

A vizsgálatokat nagymértékben megkönnyíti a klinikánk által ajánlott TervezettBaba.hu weboldal használata, ahol kényelmesen és egyszerűen rögzítheti ciklusának eseményeit, valamint nagy pontosságú előrejelzést kap peteérésének várható időpontjára.

LUTHEÁLIS TÁMOGATÁS

A lutheális támogatás a sárgatest által termelt progeszteron hormon pótlását jelenti. Sárgatest a havi ciklus második felében a tüszőrepedést/ovulációt követően, a megrepedt tüsző helyén alakul ki. Ez lesz az a hormontermelő szerv, amely az esetlegesen kialakuló terhességet hormonálisan fenntartja, mivel az általa termelt progeszteron hormon készíti fel a méhnyálkahártyát az embrió befogadására. Amennyiben a sárgatest elégtelenül működik és ezért a termelt progeszteron mennyisége nem megfelelő, szabálytalanná válik a havi ciklus, ami a teherbeesést megnehezíti, illetve egy fennálló terhesség esetén vetélést idézhet elő. Ennek a hiányzó hormonnak a pótlása a lutheális támogatás.

INSZEMINÁCIÓ

Az inszemináció a meddőség kezelésére a legkisebb megterhelésű beavatkozás.

Abban az esetben, ha a kivizsgálás sem kóros spermaleletet, sem súlyos petevezető-betegséget (mindkét oldali elzáródást), sem kritikus hormonértékeket nem talált, akkor az asszisztált reprodukciós eljárások közül az inszemináció az, amit választunk. Minimális hormonnal a peteérést stimuláljuk és ultrahanggal ellenőrizzük a petefészkekben a domináns tüsző érését. Optimális érettségi állapotban – pontosan időzítve – tüszőrepedést váltunk ki. A frissen leadott spermiumváladékot előkészítés után egy vékony katéteren keresztül a méh üregébe fecskendezzük. A beavatkozás fájdalmatlan és nem megterhelő, ezért ambuláns módon történik. A spermium származhat a pár férfitagjától, illetve ha nincs megfelelő minőségű spermium, akkor donorsperma anyagból is. Az eljárás sikerességi rátája 15-20%, amely kedvezőbb a spontán „otthoni” teherbeesési aránynál (10-15%).

Donor inszemináció

Az eljárás lényege megegyezik a klasszikus inszeminációval. Azoknál a pácienseinknél végezzük, akik férfitagjánál nincs alkalmas sperma, valamint azoknál az egyedülálló nőknél, akik megfelelnek a törvényi feltételeknek. Az eljáráshoz szükséges donor spermaanyagot spermabankból, előzetes szerződéskötés után tudjuk beszerezni.

Inszeminációról bővebben >>>

LOMBIKBÉBI KEZELÉS (IVF)

Az IVF beavatkozás lényege, hogy a fogantatáshoz szükséges ivarsejtek találkozása a méhen kívül történik, majd a megtermékenyült és osztódásnak induló embriót visszaültetjük a méhüregbe.

Az In-Vitro-Fertilizáció, ismertebb nevén lombikbébi eljárás lényege az, hogy a női petesejtet a férfi spermiummal laboratóriumi körülmények között termékenyítjük meg, majd visszaültetjük az anyaméhbe.

Első lépésként a lehető legkisebb mértékű hormonális stimulációval a petefészkeket több tüsző növelésére serkentjük. A megfelelő ciklusnapokon ultrahanggal ellenőrizzük a tüszők érését. Optimális érettségi állapot esetén – rövid altatásban – egy vékony tűvel, ultrahang-vezérlés mellett, hüvelyen keresztül leszívjuk a petesejteket tartalmazó tüszőtartalmat. Ezután a tüszőfolyadékban a petesejteket sztereomikroszkóp segítségével, magasan képzett embriológusok megkeresik és értékelik. A kinyert petesejteket laboratóriumi körülmények között speciális tápoldatba, illetve szövettenyésztő edénybe helyezik, amely az ivarsejtek és embriók fejlődése számára optimális körülményeket biztosít. Ekkor a pár férfitagja által leadott spermiumváladékkal egyesével megtermékenyítjük a kinyert petesejteket. A megtermékenyítés a punkciót követően 3-4 órával történik, amihez a spermiumokat megfelelően előkészítjük.

A megtermékenyítést követő napokon embriológusaink mikroszkóp alatt ellenőrzik a sejtosztódás folyamatát, így lehetőségük van a legjobb osztódási tulajdonságot mutató embriók kiválasztására, és ezek közül a vissza nem ültetett – számfeletti – embriók lefagyasztására. A megtermékenyült és szabályosan osztódó embriók visszahelyezése (embriótranszfer) a petesejt leszívástól számított 48-72, esetleg 120 órával történik. Az embriókat először speciális – a piacon elérhető legkorszerűbb embrió megtapadást elősegítő tápoldatban tároljuk, majd egy vékony katéter segítségével ultrahang vezérelt módon juttatjuk a méh üregébe. Ezt a beavatkozást – mivel fájdalommal nem jár – altatás nélkül végezzük.

A visszaültetési eljárás során törekszünk arra, hogy a többes terhesség esélyét visszaszorítsuk. Ennek elérésére megpróbáljuk megtalálni azt az optimálisan minimális embriószámot, ami már elégséges lehet a terhesség bekövetkeztéhez, de nem okoz kockázatos 3-4-es ikerterhességet.

IVF (lombikbébi) a meddőség alábbi eseteire jelent megoldást:

IVF-ről bővebben >>>

ICSI

Az Intracitoplazmatikus Spermium Injektálás az IVF (lombikbébi) kezelés egyik válfaja. Amennyiben a meddőség oka a gyenge minőségű spermakép, akkor arra van szükség, hogy a spermiumokat mikromanipulációs eljárással mesterségesen juttassuk a petesejtbe. Ennek során a petesejtet egy rendkívül finom eszközzel rögzítjük, majd a megfelelő helyen egy nagyon finom és vékony tűvel direkt injektáljuk a spermiumot a petesejt belsejébe. Az ICSI, vagyis az intracitoplazmatikus spermiuminjekció rendkívüli előnye az, hogy amennyiben az ejakulátum nem tartalmaz spermát (azoospermia), az ICSI akkor is végrehajtható a heréből illetve a mellékheréből - műtéti úton – vett, a szövetből kinyert spermium segítségével.

ICSI (lombikbébi) eljárás alkalmazásra abban az esetben kerül sor

AHA

Asszisztált hatching eljárással az embrió beágyazódása, így az IVF-ET kezelés sikeressége növelhető. Az AHA (asszisztált hatching) során az embriót körülvevő zóna pellucidán kis nyílást ejtünk, így az embrió méhbe ültetésekor az embrió könnyebben szabadul ki a burokból és tapad meg a méh nyálkahártyáján. Az embriókat körülvevő burok, a zona pellucida eredetileg fontos szerepet játszik a petesejt megtermékenyülésében, ugyanis a petesejtet körülvevő sok spermium közül csak egyetlen áthatolását engedi. Ezen kívül védi a petesejteket mind mechanikai, mint immunológiai behatásoktól, miközben azok a petevezetőben vándorolnak. Viszont az embrióknak ki kell tudniuk kelni ebből a burokból, hogy megtapadjanak a méh nyálkahártyáján. A folyamat neve hatching, általában a megtermékenyítést követő ötödik napon történik meg. Ahogyan az embrió növekszik, szétfeszíti ezt a burkot. Ha nem képes rá és nem tud kibújni, akkor megtapadni sem képes, így elpusztul. Ezt kezeli az AHA, az asszisztált hatching, amit mechanikus, kémiai vagy lézeres módszerrel végzünk.

AHA eljárást alkalmazunk

EMBRIÓFAGYASZTÁS

A megtermékenyített, de vissza nem ültetett, számfeletti embriók, ha megfelelően osztódtak és jó minőségűek, fagyaszthatók és tárolhatók. A mélyfagyasztott embriók gyakorlatilag korlátlan ideig eltarthatók folyékony nitrogénban és bármikor felhasználhatók, ha a pár későbbi terhességet tervez. A fagyasztott embrió visszaültetése (FET) kevésbé megterhelő hölgypácienseink számára, mint a petesejt leszívása (IVF), mert csak enyhe stimulációt alkalmazunk hozzá és nincs műtéti beavatkozás sem. Azonban még a legkörültekintőbb fagyasztási módszerek mellett is elpusztul az embriók egy része a fagyasztás és felengedés során. Az alkalmazott anyagokon és módszereken kívül egyéni adottságok is befolyásolhatják, hogy egyes embriók jobban, mások kevésbé bírják elviselni a fagyasztás és felengedés során bekövetkező változásokat.

Az embriók tárolása folyékony nitrogénben történik -196 ºC-on. Az igen alacsony hőmérsékletet számítógéppel vezérelt, speciális fagyasztó-berendezésünk segítségével érjük el, amely egy professzionális program szerint fokozatosan hűti le az embriókat a legnagyobb biztonság érdekében. Optimális esetben a jó szerkezetű embriók túlélése akár a 75-80%-ot is elérheti.

SPERMIUMFAGYASZTÁS

Bizonyos életkörülmények között szükség lehet a férfi partner spermájának fagyasztására. Az eljárás az embriók lefagyasztásához képest jóval egyszerűbb, mivel sokkal több spermium sejttel dolgozhatunk és sokkal kevésbé érzékeny sejtekről van szó. A spermiumokat szintén hosszú időszakra le lehet fagyasztani, mindaddig, amíg – pácienseink rendelkezésére - azokat fel nem olvasztjuk.

Magánklinikánkon lehetőség van a spermiumok saját célra történő fagyasztására, amelyet a későbbi időszakban használhatunk fel.

PETESEJT DONÁCIÓ

A női életkor előrehaladtával a petefészkek működésének lassulása vagy leállása azt eredményezi, hogy nem termelnek megfelelő számú és minőségű petesejtet. Azoknál a pácienseknél, akiknél korai petefészek-elégtelenséget diagnosztizálunk, illetve akiknél a korábbi lombik eljárás során a magasabb életkor miatt nem találtunk megfelelően jó kromoszóma állományú petesejtet, a donáció alkalmazását javasoljuk. Ennek során – szigorú törvényi szabályozás keretei között egy egészséges páciens - várhatóan – egészséges petesejtjeit lombik eljárás során kiemeljük, majd átadjuk a rászoruló párnak. Az apa hímivarsejtjeivel történt megtermékenyítés után az embriókat a „kapó” anya méhébe ültetjük. Az eljárás komoly előkészületeket igényel, amelyekre – és a procedúra elvégzésére – intézetünk felkészült.

A detektív

A jó orvos a meddőség kezelésének első szakaszában egy tökéletes krimi tökéletes detektívjeként működik. Az ezer szálon futó történet minden jelentéktelennek látszó elemét alaposan megvizsgálja, kideríti a nehezen hozzáférhető adatokat, utánajár minden fellelhető ténynek, és miután mindennek a végére járt, rendszerint a nyomozás eredményeként kiderül, hogy „ki a tettes”. És ha már a kriminél tartunk, ami drámaiságában valóban emlékeztet egy-egy bonyolultabb meddőség történetére, abban is biztosak lehetünk, hogy a jó detektív nem „vaktában lődöz”. A jó orvos ugyanis a diagnózis alaposságának köszönhetően az egyedileg felállított kezelési protokollt pontosan a meddőség okára irányítja. Ez a szakmai precizitás minimalizálja a páciens szervezetének szükségtelen terhelését, és optimalizálja a hőn áhított cél bekövetkeztét.