Főoldal / / A meddőség okai

Visszahívást kérek

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+ 36 70 377 48 45
menü

A meddőség okai

A meddőség hátterében mindig hormonális, anatómiai, fertőzéses, genetikai, pszichológiai vagy immunológiai okok valamelyike található. Ez mindkét nemre vonatkozik.

Meddőségi Centrumunk sikerességének egyik záloga a megtervezett alaposság, amellyel valamennyi ok feltárásán, majd elhárításán dolgozunk. Elkerüljük a felesleges beavatkozásokat, kímélve ezzel a hozzánk forduló pár szervezetét és pszichéjét, a feltárt okot kezeljük, a lehető legrövidebb idő alatt - rendszerint kiváló eredménnyel.

 

Gyakran előfordulnak bizonyos anatómiai eltérések. Nőknél a petevezető elzáródása vagy a méh és a petefészek jóindulatú daganata, úgymint, endometriozis, myoma, petefészek cysta vagy policisztás petefészek szindróma (PCO). Előfordul, hogy a méh fejlődési rendellenessége áll a meddőség mögött.

Egyes esetekben immunológiai a probléma. A női immunrendszer ellenanyagot termelhet partnere spermiuma ellen, illetve bizonyos esetekben a férfi szervezete a saját spermiuma ellen termel ellenanyagot. Ezen immunválasz összecsapódásra készteti, illetve károsítja a spermiumokat, ezáltal gátolja termékenyítési képességüket.

MI A MEDDŐSÉG?

Meddőségről akkor beszélünk, amikor egy éven át tartó rendszeres házasélet mellett sem fogan gyermek egy párkapcsolatban. A meddőség jelenségével a párok 15-20%-a kénytelen szembenézni, sőt, az életkor előrehaladtával ez az arány növekszik. A meddőség mögött 40%-ban a férfi, 40%-ban a nő valamilyen problémája áll. A maradék 20 %-ban mindkét félnél találni olyan eltérést, ami magyarázat a teherbe esés elmaradására. Ezért a párok mindkét tagjának alapos vizsgálata nélkül a meddőség érdemi kezelése nem kezdhető el. Indokolt esetben 12 hónapnál rövidebb terméketlen időszak után is érdemes a meddőség vizsgálatát elvégezni, például ha a pár már túl van az ifjúkoron.

Termékenység képesség vizsgálatot olyan, gyermeket még nem tervező párok számára végzünk, akik szeretnének tisztában lenni későbbi lehetőségeikkel.

MIKOR LEHET MEDDŐSÉGRE GONDOLNI?

Ha legalább egy éve védekezés nélküli és rendszeres a házaséletet, ám teherbeesés még nem történt.

Ha már sikerült a teherbeesés, de legalább két vetélés is történt a múltban.

Ha az otthoni tesztek (nyálból, vizeletből, hüvelyváladékból, hőgörbéből) nem mutatnak tüszőérést vagy tüszőrepedést.

Ha a menstruáció hosszabb ideje rendszertelen vagy egyáltalán nincs menstruáció.

Ha a menstruáció elhúzódó, a vérzés erős, alvadékos.

Ha menstruáció alatt vagy attól függetlenül erős alhasi fájdalmak jelentkeznek.

Ha az együttlét fájdalmas.

Ha felmerül Önben az igény, hogy tisztán lásson termékenységével kapcsolatban, keresse fel ambulanciánkat, amely nőknek és férfiaknak fájdalmatlan vizsgálatok segítségével fogamzó- és nemzőképességük állapotáról átfogó képet ad.

Megtermékenyülés

„Jókor jó helyen”Ez a titka a sikernek, és ez a titka a sikeres fogantatásnak is.

Viszont ha hormonális feltételek nem támogatják a találkozást, vagy anatómiailag problémás a jó hely kritériuma, esetleg valami fertőzés vagy immunológiai reakció nehezíti az odajutást, netán a psziché állít akadályt vagy a genetika nem ad jó kódokat… akkor a körülmények szerencsés együttállása jelentősen sérül, és a fogamzás késik, késik.

A megtermékenyítés folyamata a szervezet igazi alkímiája. Fizikai és kémiai mechanizmusok tucatjainak kell a meghatározott időben és sorrendben működésbe lépnie. A heréknek folyamatosan spermiumokat kell termelniük, amelyeknek a mellékherében való várakozás után a hüvelybe, majd a méhen át a petevezetékbe kell jutniuk. Ott 24 órán belül találkozniuk kell a petefészekből kiszabadult petesejttel, és annak falán átjutva megtermékenyíteni azt. A megtermékenyített petesejt két napig a petevezetőben tartózkodik, majd a méhüregbe vándorol, ahol további osztódás és növekedés után a méh nyálkahártyájába kell ágyazódnia. A fogantatás esélye ezért, még ha a pár a női ciklus megfelelő időpontjában él is házaséletet, havonta csupán 10-15%!

A gyermekre vágyó párok egy része kénytelen megküzdeni a sors kegyetlen tréfájával, a meddőséggel. Majd’ minden ötödik pár megéli a gyomorszorító érzést – boldog házaséletük hosszú-hosszú hónapjai ellenére is hiába várnak a babára. Ám ha a pár szerencsés, és a megfelelő szakembert és intézményt hívja segítségül, akkor lerövidül a várakozás-reményvesztettség pokoli érzelmi hullámvasútja. Később, immár szülőként visszatekintve pusztán rövid és felejthető epizódnak tűnik majd életük meddőség miatti szorongással telt szakasza.

„Jókor jó helyen”Ez a titka a sikernek, és ez a titka a sikeres fogantatásnak is.

Viszont ha hormonális feltételek nem támogatják a találkozást, vagy anatómiailag problémás a jó hely kritériuma, esetleg valami fertőzés vagy immunológiai reakció nehezíti az odajutást, netán a psziché állít akadályt vagy a genetika nem ad jó kódokat… akkor a körülmények szerencsés együttállása jelentősen sérül, és a fogamzás késik, késik.