Főoldal / / A meddőség számokban

Visszahívást kérek

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+ 36 70 377 48 45
menü

A meddőség számokban

MI A MEDDŐSÉG?

Meddőségről akkor beszélünk, amikor egy éven át tartó rendszeres házasélet mellett sem fogan gyermek egy párkapcsolatban. A meddőség jelenségével a párok 15-20%-a kénytelen szembenézni, sőt, az életkor előrehaladtával ez az arány növekszik. A meddőség mögött 40%-ban a férfi, 40%-ban a nő valamilyen problémája áll. A maradék 20 %-ban mindkét félnél találni olyan eltérést, ami magyarázat a teherbe esés elmaradására. Ezért a párok mindkét tagjának alapos vizsgálata nélkül a meddőség érdemi kezelése nem kezdhető el. Indokolt esetben 12 hónapnál rövidebb terméketlen időszak után is érdemes a meddőség vizsgálatát elvégezni, például ha a pár már túl van az ifjúkoron.

Termékenység képesség vizsgálatot olyan, gyermeket még nem tervező párok számára végzünk, akik szeretnének tisztában lenni későbbi lehetőségeikkel.

Mgtermékenyülés. A megtermékenyítés folyamata a szervezet igazi alkímiája. Fizikai és kémiai mechanizmusok tucatjainak kell a meghatározott időben és sorrendben működésbe lépnie. A heréknek folyamatosan spermiumokat kell termelniük, amelyeknek a mellékherében való várakozás után a hüvelybe, majd a méhen át a petevezetékbe kell jutniuk. Ott 24 órán belül találkozniuk kell a petefészekből kiszabadult petesejttel, és annak falán átjutva megtermékenyíteni azt. A megtermékenyített petesejt két napig a petevezetőben tartózkodik, majd a méhüregbe vándorol, ahol további osztódás és növekedés után a méh nyálkahártyájába kell ágyazódnia. A fogantatás esélye ezért, még ha a pár a női ciklus megfelelő időpontjában él is házaséletet, havonta csupán 10-15%!

 

Meddőség jeleiről bővebben >>>

Meddőség okairól bővebben >>>

Inzulinrezisztenciáról bővebben >>>

A gyermekre vágyó párok egy része kénytelen megküzdeni a sors kegyetlen tréfájával, a meddőséggel. Majd’ minden ötödik pár megéli a gyomorszorító érzést – boldog házaséletük hosszú-hosszú hónapjai ellenére is hiába várnak a babára. Ám ha a pár szerencsés, és a megfelelő szakembert és intézményt hívja segítségül, akkor lerövidül a várakozás-reményvesztettség pokoli érzelmi hullámvasútja. Később, immár szülőként visszatekintve pusztán rövid és felejthető epizódnak tűnik majd életük meddőség miatti szorongással telt szakasza.