Főoldal / / Anatómiai vizsgálat

Visszahívást kérek

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+ 36 70 377 48 45
menü

Anatómiai vizsgálat

Mind a megtermékenyítéshez, mind a terhesség sikeres kiviseléséhez szükséges a méh, és különsen a méhüreg normális anatómiai felépítése. Szabálytalan alakú, deformált méh esetén mind az embrió beágyazódása, mind a fejlődése az átlagosnál nehezebben megy végbe. A folyamatok nem feltétlenül válnak lehetetlenné, de a normál eseteknél lényegesen gyakrabban okoznak meddőséget, vetélést és koraszülést is.

 

A MÉH RENDELLENESSÉGEI LEHETNEK

A magzati fejlődés során a méh két, egymás mellé fekvő cső egyesüléséből jön létre, melynek során a csövek egymáshoz fekvő fala felszívódik, így egységes méhüreg alakul ki. Az egyesülés zavaraiból alakulnak ki a különböző rendellenességek, melyek terjedhetnek a méh teljes megkettőzöttségétől a kisebb kiterjedésű sövényekig. Nyilvánvaló, hogy ilyenkor jelentős mértékben lecsökken az embrió fejlődése számára rendelkezésre álló tér, így válik nehezebbé a terhesség létrejötte vagy kiviselése.

Ide tartoznak a polypusok (a méhnyálkahártya általában jóindulatú kitüremkedései-daganatai), a myomák (a méhizomzat jóindulatú daganatai) valamint az adenomyosis (méhnyálkahártya-sziget kerül a méhizomzatba). Ezekben az esetekben szintén a méhüreg deformálódik, illetve lokálisan a vérelleátás is megváltozhat.

Előfordul, hogy korábban végzett császármetszés hege zavarja a beágyzódás hibátlan lezajlását.

Itt kell említést tenni az endometriózisról, melynek lényege, hogy méhnyálkahártya-szigetek találhatóak a méh belfelszínén kívül (a betegség egyik megjelenési formája a fentebb említett adenomyosis). Az elváltozás bárhol megjelenhet a szervezetben, de leggyakrabban a kismedencei hashártyán és a petefészkekben látható. Ilyenkor nem feltétlenül mechanikai zavaró hatásra kell gondolni, hanem az endometriotikus gócok számtalan olyan anyagot termelnek, melyek a reprodukciós folyasmat szinte minden lépését (a petesejtek fejlődését, minőségét, a spermiumok életképességét, az embryo osztódását, begyazódását és fejlődését, a hasüreg immunológiai viszonyait) hátrányosan befolyásolják.

DIAGNÓZIS

A fent említett betegségek felismerése ritkán már az alap nőgyógyászati vizsgálat során megtörténik. Az endometriózis nagyon jellegzetes panaszokat okozhat, mivel az élet során az addig panaszmentes menstruáció fájdalmassá válik, házasélet során fájdalom jelentkezik, a menstruációs ciklussal egy időben fájdalmassá és véressé válhat a széklet vagy vizelet-ürítés. A nagyobb méretű myomák, ill. adenomyosis tapintással észlelhető.

Gyakran az ultrahang-vizsgálat jelzi az eltérést

HÁROM DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁS JELENT BIZTOS EREDMÉNYT

A FENTI KÓRKÉPEK GYÓGYÍTÁSA SZINTE KIZÁRÓLAG MŰTÉT ÚTJÁN LEHETSÉGES