Babanapló

Babanapló

menü

Inzulinrezisztencia

A cukorbetegség „előszobájának” nevezik. Hazánkban több százezer nőt érint ez a probléma.

Azért, hogy a laikus érintett is belássa az inzulinrezisztencia veszélyeit, nagyon leegyszerűsítve kell megérteni a szervezetben lezajló bonyolult folyamatokat.

AZ INZULINREZISZTENCIA LÉNYEGE

A szervezetünk működéséhez szükséges energiát a cukor biztosítja. Ezt a táplálékból előállítva a vér szállítja minden szervünkhöz. A cukor sejtekbe juttatásáról pedig az inzulin nevű hormon gondoskodik.

Mondjuk, hogy a mozdony a szerveink, aminek a működéséhez energia szükséges. A szén, ami az energiát biztosítja, az a cukor. Aki pedig a szenet a mozdonyba lapátolja, az nem más, mint az inzulin.

Az egészséges szervezet optimalizálja az erőforrásait, vagyis ha nincs cukor, amit be kell juttatni a szervekbe, akkor nem termel inzulint, pihen a hasnyálmirigy. Zavar esetén az történik, hogy bizonyos szervek nem veszik fel a cukrot, mások pedig felveszik. Szegény hasnyálmirigy ezt úgy érti, hogy még több, még több inzulin kell, hátha majd az bejuttatja a szervekbe a cukrot. Ezért dolgozik keményen, és több inzulint termel – hiába. Magas marad a vércukor szint és ezzel együtt magas az inzulin szint is. A magas vércukor roncsolja a szöveteket, a magas inzulin szint pedig néhány szerv kóros működését idézi elő.

Ez az állapot az inzulinrezisztencia – amikor bizonyos sejtek inzulinfüggő cukorfelvétele lecsökken.

Ha ez hosszú időn keresztül fennmarad, akkor cukorbetegséghez vezet, ugyanis előbb-utóbb a hasnyálmirigy kifárad és megszűnik inzulint termelni.

Van egy másik következmény is. Mert bár az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy vannak inzulinnak ellenálló szervek, de vannak olyan szervek is, amelyek megszenvedik a fokozott inzulintermelődést. Ezen szervek egyike a petefészek.

KÖVETKEZMÉNYEK

Az inzulinrezisztens hölgyek az anyagcsere egyensúlyának felborulása miatt hasi típusú elhízást tapasztalnak magukon (44%). A petefészek működésének zavara a menstruáció kimaradásával, rendszertelenségével jár (52%). Kezeletlen inzulinrezisztencia meddőséget okoz, vagy nehezített teherbeesést (74%). Fokozott szőrnövekedés, bőrproblémák szintén jelei az inzulinrezisztenciának (68%).

VESZÉLYEK

Nem szabad legyinteni, hogy „ez előfordul, majd elmúlik”.

Előfordul, hogy a beteg olyan orvoshoz fordul, aki még nem pontosan ismeri az inzulinrezisztencia és a tünetek összefüggéseit, ezért „csak” tüneti kezelésben részesül. Az enyhe stádiumú inzulinrezisztens tinédzsernek például „csak” fogamzásgátlót ír fel, ami látszólag rendezi a menstruációt, csak éppen az alapbetegségét nem kezeli. Vagy a bőrgyógyász gyógyszert és krémeket ír fel, mindhiába.

DIAGNÓZIS

A helyes és pontos diagnózist nőgyógyász és endokrinológus szakorvos szoros együttműködésével lehet felállítani, amely részletes anamnézis felvételéből, nőgyógyászati vizsgálatból, ultrahang vizsgálatból és vérvételből áll.

KEZELÉS

Minthogy a problémák oka összefügg a szénhidrát (cukor) bevitel mennyiségével és eloszlásával, ezért ha azt szabályozzuk, akkor a tünetek is enyhülnek.

Gyakran halljuk, hogy az inzulinrezisztencia kezelése a diéta és a mozgás. Ez kissé közhelyesen hangozhat, hiszen melyik betegség állapotán nem javít egy megfelelő diéta és a mozgás? Sajnos elkoptatták az egészséges életmód jelentőségét.

Valójában azt kell megérteni, hogy ha az inzulinrezisztens képes a saját irányítása alá vonni a szervezetében zajló anyagcsere folyamatokat, akkor együtt lehet vele élni úgy, hogy ne okozzon tüneteket.

OLYAN ORVOSI CENTRUMOKHOZ FORDULJANAK, AHOL A NŐGYÓGYÁSZ EGYÜTTMŰKÖDIK ENDOKRINOLÓGUSSAL IS!

Meddőségi centrumunk

MEDDŐSÉG HELYETT KISBABÁT!

Meddőségi centrumunkban a női meddőségi vizsgálat részben OEP finanszírozott!

FORDULJON HOZZÁNK, MERT

  • Meddőségi Centrumunk eredményességi mutatói a magyarországi legmagasabbak között vannak – az Ön statisztikai esélyei a teherbeesésre az átlagnál jobbak magánklinikánkon.

  • A nemzetközi sztenderdek alapján felépített szakmai protokollunk gyors és hatékony. A meddőség kivizsgálása legfeljebb hat hét leforgása alatt feltárja a meddőség okát.
ISMERJE MEG KIVIZSGÁLÁSI PROTOKOLLUNK RÉSZLETEIT ITT:
férfi meddőségi vizsgálatok >>>
női meddőségi vizsgálatok>>>

  • Kizárólag egyedi, konkrét vizsgálati eredményeken alapuló kezelést folytatunk. Elkerüljük a felesleges hormon túladagolást, a szervezetet szükségtelenül terhelő beavatkozásokat. Minden egyes páciensünket személyre szabott terv mentén kezeljük.

ISMERJE MEG MEDDŐSÉGI KEZELÉSEINKET ITT: meddőség kezelése >>>

  • A rendelkezésre álló korszerűen felszerelt endoszkópos műtő az esetlegesen meddőséget okozó elváltozások kezelését leegyszerűsíti, a gyors regenerálódást a már ismerős környezet és barátságos légkör garantálja.
  • A meddőségi centrum orvosai évtizedes szakmai sikerekkel rendelkeznek, az őket támogató személyzet összeszokott team, pácienseik bizalmát élvező asszisztensnők, embriológusok.

ISMERJE MEG MEDDŐSÉGI KÖZPONTUNK MUNKATÁRSAIT ITT: kollégáink

  • Vizsgálatainkat és kezeléseinket minden esetben kíméletesen, kényelmi szolgáltatásokkal kiegészítve és nagy tapintattal végezzük.
  • A tudat, hogy sok-sok baba kezeléseink révén családok ezreit tette boldoggá – minden nap új energiát ad nekünk ahhoz az eltökélt munkához, amit a meddőség ellen folytatunk.
  • Ha Önöknél is felmerült már a meddőség gyanúja, akkor most jelentkezzen be hozzánk meddőségi vizsgálatra.

A MEDDŐSÉG OKAIRÓL, TÜNETEIRŐL TOVÁBBI RÉSZLETEKET OLVASHAT : meddőség számokban, meddőség jelei, meddőség okai
Klinikánk meddőségi 
centruma olyan párokon segít, akiknek legfőbb vágyuk, hogy családjuk 
teljessé válhasson

Vannak boldog párok, akiknek a természet nem adja meg, amire vágynak, elmarad a gyermekáldás. Meddőségi centrumunk rajtuk segít, hogy vágyaik netovábbja, a párt családdá varázsoló baba megszülethessen.

Fontos alapelvünk
Pácienseinkre felnőtt, érett személyiségként tekintünk, akik joggal számítanak arra, hogy pontosan tisztában lehetnek a rájuk váró történésekkel. Folyamatos párbeszédre törekszünk tehát velük, egyrészt mert munkánkat a tőlük származó legapróbb részlet is segíti, másrészt mert érzékenységüket enyhíti, ha felkészülhetnek a rájuk váró vizsgálatokra, megértik azok célját, jellegét.