Főoldal / / Endometriozis világhét

Visszahívást kérek

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+ 36 70 377 48 45
menü

Endometriozis világhét

Március első hetében Új-Zélandtól Puerto Ricoig, Szingapurtól Svédországig szerte a világban szervezetek százai fókuszálnak a minden 10. nőt érintő betegségre – az endometriozisra. Az elkötelezett szervezetek, szakemberek, betegségen túlesett nők előadásokat tartanak, felvilágosító kampányokat folytatnak, információs hálózatokat aktivizálnak.

Teszik ezt azért, mert

Hazánkban a sajtó végre a megérdemelt figyelmet szentelte a témának. Az endometriozis világhét alkalmával sikeres gyógyulástörténeteket kutattak fel, endometriozis műtétet követően teherbe esett anyákkal készítettek riportokat, forgattak az endoszkópos műtőben, az endometriozis szakértőit faggatták.
Sokat tettek azért, hogy egyre több nő legyen felkészültebb, kerülje el az endometriozis végzetes következményeit és szabaduljon meg betegségétől.Az alábbi linken egy endometriozisból gyógyult anyuka és a hat hetes Viola is látható:

http://atv.hu/cikk/video-20120301_

Endometriosis from Endometriosis.org on Vimeo.

A VIDEÓ SZÓ SZERINTI FORDÍTÁSÁT AZ ALÁBBIAKBAN TALÁLJA:

Endometriózis

176 millió nő küzd endometriózissal világszerte.

Ez a termékeny éveikben, vagyis az első menstruáció és a menopauza között lévő nők 10%-át jelenti.

Tünetei közé tartozik a menstruáció vagy az ovuláció alatti fájdalom, vizeléskor jelentkező fájdalom, krónikus medence fájdalmak, valamint a fáradtság, közösülés közbeni fájdalom és a meddőség.

Sokan nem ismerik fel, hogy ezek az endometriózis tünetei.

Az információhiány hátráltatja a megfelelő kezelés alkalmazását.

Ha attól tart, hogy endometrózisa lehet, videónk segítségére lesz a betegség diagnosztizálásának, kezelési lehetőségeinek megértésében és szakember keresésében.

Endometriózisról akkor beszélünk, ha a méh falát borító méhnyálkahártyához hasonló sejtek a méhen kívül is megtalálhatóak. Ezeket a rossz helyen lévő sejteket csomóknak nevezzük, amelyek a ciklus hormonális változásainak köszönhetően havonta növekednek és véreznek, a méhnyálkahártyához hasonlóan. Ez gyulladáshoz, hegesedéshez vagy letapadáshoz vezethet, ami a szerveket összekötő hegszöveteket jelenti.

Az endometriosis csomók leggyakrabban a petefészek külsejében és belsejében helyezkednek el, ezeket csokoládé cisztának nevezzük. A petevezetéken, a méh alsó felületén és mögötte, a méhet a helyén tartó szöveteken, vagyis a méhfüggesztő szalagokon, a beleken és húgyhólyagon, és a medencét borító hashártyán is előfordulhatnak.

Ritka esetekben az endometriózis a medenceüregen kívül is megjelenhet.

Kialakulásának oka nem ismert.

Valószínű, hogy egyes gének teszik hajlamossá a nőket a betegségre.

Az endometriózis nem fertőző és szexuális úton nem terjed.

Diagnosztizálása nem egyszerű, mivel tünetei hasonlóak más betegségekéhez. A medence területének alapos vizsgálata és a tünetek listájának összevetése nagyban segít a nőgyógyászoknak a diagnózis felállításában.

Tüneteiről beszéljen nyíltan és őszintén orvosával. Magyarázza el, hogy milyen gyakoriak és mennyire komolyak.

A diagnózis felállításához szükség lehet ultrahangos és MRI vizsgálatra is, de a kisebb endometriosis csomókat ezek az eszközök sem képesek kimutatni.

Ezért a kétséget kizáró diagnózishoz laparoszkópiára lehet szükség. Ez egy kisebb sebészeti beavatkozás, amikor apró vágásokat ejtenek a hason, hogy a laparoszkóp, egy hosszú, csőszerű és világító végű eszköz, segítségével a sebész megtekinthesse az endometriosis csomókat.

Az endometriózisnak nincs ismert gyógymódja.

De kezelésével a tünetek enyhíthetők és az életminőség is jelentősen javítható.

A lényeg az Önnek megfelelő kezelés megtalálása.

Ehhez be kell számolnia tüneteiről, azok mindennapi életére gyakorolt hatásáról orvosának, valamint meg kell beszélni, hogy mostanában, vagy a jövőben szeretne-e gyereket.

Lássuk a jelenleg rendelkezésre álló kezeléseket.

A műtét a legkomolyabbnak számító beavatkozás, de segítségével a laparoszkópiás vizsgálattal egy időben el is lehet távolítani a csomókat.

A műtét sikere a sebészen múlik, ezért olyan szakembert válasszon, akinek van tapasztalata laparoszkópiás műtétekben.

A hormonkezelés lényege a peteérés meggátlása, a havi vérzés elkerülése érdekében.

Számos gyógyszer segítségével elérhető a méhnyálkahártya és az endometriosis csomók összehúzódása.

Első kezelésként gyakran alkalmaznak fogamzásgátló tablettákat, főleg fiatal nők esetében.

A tablettát a fogamzásgátlásnak megfelelő módon, de három vagy több hónapon keresztül folyamatosan is lehet szedni.

A GNRH agonistákként ismert hormonokat injekció formájában havonta, orrspray formájában pedig naponta lehet alkalmazni. Ezt a kezelést általában fél évre írják fel, és átmeneti menopauzát okoz.

A progesztin a természetes progeszteronhoz hasonló szintetikus hormon. Naponta bevehető tablettaként, vagy hetente, esetleg havonta alkalmazandó injekcióként, méhbe helyezhető eszközzel is használják.

Előfordulhat, hogy több féle kezelést is ki kell próbálnia, mielőtt megtalálja az ideálisat és a legkevesebb mellékhatással járót.

A vényre vagy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók gátolják a csomók körül lévő receptorok idegvégződéseinek működését. Fájdalomcsillapítók használata esetén csak az orvosa által előírt mennyiséget vegye be.

Ha ennél több gyógyszert használ, bélrendszeri panaszok és fájdalomcsillapító-függőség alakulhat ki.

Az endometriózis az élete virágában lévő nők 10%-át érinti.

De harcolhatunk ellene!

Ne vegye természetesnek a fájdalmat: ha nem tud iskolába vagy dolgozni menni, a mindennapi feladatok is problémát okoznak, akkor beszéljen tüneteiről nyíltan orvosának, és kérjen beutalót endometriózissal foglalkozó szakemberhez.

Fogadja el, hogy a kezelés formája szervezete reakcióinak megfelelően változhat. Vigyázzon magára: mentálisan és fizikailag is.

Étkezzen egészségesen, sportoljon rendszeresen és pihenjen eleget.

Jelenleg is számos kutatás folyik a kezelési lehetőségek javítására, és az endometriózissal foglalkozó szervezetek a világ bármely pontján szívesen segítenek.

A video kizárólag tájékoztató jelleggel készült, és nem helyettesítheti az orvosi vizsgálatot.

Ha a tünetekkel, diagnózissal vagy kezeléssel kapcsolatos kérdése van, kérjük, forduljon orvosához.
Az endometriozisról bővebben >>>
Endometriozis felismeréséről bővebben >>>

Endometriozis Centrumunk tevékenysége hazánkban ritkaságszámba megy, mivel

Lézeres sebészeti eljárást alkalmazunk az endometriozis műtéti megoldásában, ami tovább finomítja a kezelést, és nehezen hozzáférhető helyeken is kiirthatóvá teszi a rendellenésseget

Az endoszkópos eljárásokat komplex módon alkalmazzuk az endometriozis hatékony kezelésében

Rendelkezünk egy néhány hónapja Egyesült Államokban kifejlesztett algoritmussal, ami képes nagy pontosságú becslésre az endometriozis betegségből felgyógyult nő terhességi esélyének beazonosítására

Panaszaival forduljon hozzánk!

A lehető legkisebb megterhelésű diagnosztikai eljárással beazonosítjuk tünetei okát

Időbeni felismeréssel elejét vesszük az endometriozis végzetes következményeinek kialakulásának

Szükség esetén endoszkópos műtéti eljárás alkalmazásával felszabadítjuk szervezetét a nemkívánatos endometrium csomóktól

Tanácsadás keretében tervezhetővé tesszük gyermekvállalási elképzeléseit

Endoszkópos műtéti beavatkozásunk előnye az, hogy

megszabadítja szerveit az endometriozis csomóktól

mentesíti összenövésektől

néhány napos lábadozást követően munkaképessé teszi Önt

megőrzi a női has esztétikáját

elhárítja a teherbeesés akadályait

és jelentős minőségi javulást eredményez életminőségében


Dr. Fülöp István szülész- nőgyógyász főorvos, endometriozis specialista és orvosteamje kimagasló eredményeket tudhat magáénak a magyarországi endometriozis kezelésben.