Főoldal / Családtervezés / Alvás rendelés
menü

Visszahívást kérek

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+ 36 70 377 48 45
menü

Alvás rendelés

Alvás rendelésünkön Dr.Gál Éva gyermekgyógyász főorvosnő heti két alkalommal várja azokat a családokat, ahol a gyermek alvásával bármilyen kérdés, gond, probléma felmerül.
Az alvás rendelés célja az, hogy felderítse, hogy milyen ok rejlik az alvászavar hátterében, személyre szabott eljárásokkal kezelje az okokat és megszüntesse azokat.
Nappal felébreszthetetlen, éjjel pedig az egész család kidől mellőle?
Elaludni kizárólag nagypapa karján tud, enyhe rázogatás és az "akácosút" dünnyögése közben?
Elalvás helyett még ötször pisilni kell, inni kell és elbúcsúzni minden bútordarabtól?
Szopi rongyi? Puha párna? A fél plüssállatkert körülötte???
Zaklatott gyermek, kimerült család, növekvő stressz, drámába illő esti jelenetek...
- Ringatom, elalszik, leteszem, de abban a pillanatban felébred és követeli a további ringatást – panaszolja Ági.

- Tologatom a kocsiban, ha megáll a rázás felébred és sír – folytatja egy másik anyuka.

- Épphogy elaludt végre, még a fürdőszobáig sem jutok, már hallom, hogy felsír – mondja a harmadik.

- Fél éjszaka szaladgálok a kiságy és a saját ágyunk között – veszi át a szót a negyedik anyuka.

- Ezért tegnap óta inkább odaveszem az ágyba magam mellé, csak legyen végre 5-6 óra, amit egyben alvással töltök éjszaka – zárja a panaszos mondatokat Ági, miközben jobb kezével a cumit keresi a babakocsiban, a bal karjával pedig most is szorosan tartja a csípőjén ülő 1 év körüli, lábát lógázó kisfiát.

Az édesanyának is joga van az éjszakai pihenéshez! Ha a napi események nem hoznak álmot a szemére, elővesz egy könyvet és felnőtt módon „elaltatja vele magát”.

Egy kisgyermek azonban nem tud mást, mint megilletődni a hirtelen egyedülléttől, esetleg a félhomálytól és nekiállni bömbölni.

- A jó alvás nevelés kérdése – mondja Dr. Gál Éva, klinikánk csecsemőgyógyásza, aki 12 éve foglalkozik ezzel a külföldön is mindössze néhány évtizede létező tudományággal, amelyet alvásmedicinának neveznek. - A gond az esetek többségében megoldható. Igaz, mire egy szülő ráébred, hogy a gyereke nem tud egyedül elaludni, vagy, hogy a gyakori éjszakai felébredés nem normális jelenség, néha már egy kissé késő. Addigra már az édesanyai is kimerült, az apa is ingerültebb, a nagyobb testvér is többet sír. Ez tovább fokozza az amúgy sem nyugodt hangulatot. Ebben a helyzetben, rendszerint már csak a türelem és az idő az, ami eredményt hozhat.

Hogyan neveljünk jó alvó gyereket?

- A legfontosabb a rendszeresség – hangsúlyozza Gál doktornő – és ez igaz arra az esetre is, amikor már kialakult egy rossz szokás, mondjuk, hogy órákig altatjuk a gyereket. Az elmúlt 12 év alatt több száz olyan család fordult meg nálam tanácsért, ahol az egy éves, másfél éves, esetleg nagyobb gyermek alvási szokásait kellett átalakítani. A tét nem volt kevesebb, minthogy helyre áll-e a családi béke? A rosszul kialakított szokásokat azonban sokkal nehezebb megváltoztatni. Határtalan türelem, következetesség és persze idő kell ahhoz, hogy végre éjszaka aludjon az egész család. Volt példa arra is, hogy a szülő nevelési elveivel nem egyezett az, hogy szép fokozatosan, nyitott ajtónál, öt percenkénti simogatással, nyugtatgatással hagyjuk a gyereket szokni a tudathoz, hogy egyedül is el lehet aludni, hiszen természetes, hogy minden gyermek sír, sokszor igencsak erőteljesen, ha a megszokott babusgatás helyett hirtelen megváltoznak a körülmények és ott marad egyedül a szobában. Általában azonban, ha már odajut egy család, hogy felkeresnek az adott problémával, tényleg erős a szándék a szülőkben arra vonatkozóan, hogy visszakapják az éjszakai nyugalmukat – teszi hozzá Dr. Gál Éva, aki maga is gyakorló nagymama.

- Nekem nem volt módom ezen a téren elkényeztetni az unokámat – mondja mosolyogva -, mert a menyem a tanácsomra, még a babavárás alatt olvasta az „Aludj velem”című könyvet, amelyet Dr. Kemény Jánossal hat éve együtt írtunk, a Madarász utcai Gyermekkórházban 12 éve működő Alváslaboratóriumban végzett tapasztalataink, megfigyeléseink és a gyermekorvosi praxis alapján. Így mi azon ritka, jó kapcsolatban levő anyós-meny páros vagyunk, ahol az unokám édesanyja megfogadta a tanácsaimat és jó alvót nevelt a gyerekből – teszi hozzá.

Persze más a helyzet, amikor egy szülő nyugtalanító jeleket tapasztal a gyermek alvása közben. Ilyen esetekben nem kérdés, hogy szakemberhez kell fordulni.

Alvás alatti légzészavarok

A szülőnek feltűnhet például, hogy a gyerek horkol, esetleg alvás közben elakad a lélegzete. A tünetek hátterében ilyenkor több ok is állhat: a normálisnál nagyobb orrmandula, anatómiai rendellenesség, esetleg allergia. Ezért mindenképpen javasolt a kivizsgálás. Az esetek többségében a mandula kivétel illetve a gyermekek számára kifejlesztett alvásmaszk megoldja a gondokat. Vannak azonban olyan éjszakai jelenségek is, amelyek komoly barázdákat rajzolnak a szülők homlokára, ha a családban még nem találkoztak hasonló esetekkel.

Nem kívánatos éjszakai jelenségek

Ilyen jelenség, amikor a szülők azt veszik észre, hogy a gyermek az éjszaka közepén a lakásban járkál. Szólnak hozzá, de nem reagál. A szülők többnyire megdöbbennek, amikor az Alváslaboratóriumban töltött éjszakák után az orvos kimondja a diagnózist: alvajáró, hiszen többségük erről csak hallott, de előtte soha nem élte át az ezzel járó élményeket. A legtöbben azt kérdezik, mit tegyenek ilyenkor - mondja kicsit elgondolkodva Gál doktornő. - A legelső ebben az esetben az, hogy a szülőt megnyugtassuk, ettől a gyerek még normálisan fejlődik, de meg kell tanulni, hogyan éljen ezzel együtt a család. Ezért kell a szakember segítsége – teszi hozzá - hiszen teljesen természetes, hogy meg kell beszélni, elengedhetik-e például táborba vagy több napos kirándulásra a gyereket. Mikor, hogyan, milyen körülmények között érdemes életvezetési tanácsokat kérniük, hogyan vezessék az ilyenkor elengedhetetlen alvásnaplót és még számos apró részlet, amelyet meg kell érteni, fel kell dolgozni, a helyére kell tenni.

Nem könnyebb a helyzet akkor sem, amikor a gyermek gyakran riad fel éjszaka, esetleg rendszeresen bepisil, nem kívánatos mozgások jelennek meg vagy rémálmok gyötrik, amelyeket azért érdemes szakemberrel megbeszélni, mert ezeknek a rémálmoknak mindig van valóság alapjuk, amelyek a leggyakrabban a család életében keresendőek.

A Magyarországon alig több mint egy évtizede létező gyermek - alvásmedicina jelentőségét jól mutatja az a tény, hogy a kutatások és a mindennapi tapasztalatok egyértelműen igazolják: az alvással kapcsolatos problémák jelentősen befolyásolják az életminőséget. Ezért nem mindegy, mennyit alszik és hogyan tölti az éjszakáit a gyermek és az egész család.

Az éjszakai pihenés mély és felületes alvási szakaszok bizonyos szabályossággal váltakozó ritmusából, alvásmintáiból áll. Ebben vannak valóban mély, pihentető szakaszok, illetve vannak az úgynevezett REM-periódusok (a gyors szemmozgásokat jelölő angol kifejezésből alkotott mozaikszó), amelyek hasonlóak az ébrenléti, aktív állapothoz. Az agy működését ilyenkor vizsgálva a légzés és a szívverés szabálytalan, ám a test érdekes bénultságban fekszik. Mozogni, felkelni nem tudunk, mert az izmok működéséhez szükséges agyi utasítások a gerincvelőben leblokkolódnak.


A REM alvások után szabályosan ismétlődő rövid ébredések jelentkeznek – ez természeti létünk maradványa, ilyenkor öntudatlanul ellenőrizzük, hogy környezetünkben minden rendben van-e, nem fenyeget-e minket veszély. A felületes és a mély alvási szakaszok aránya és ritmikus ismétlődése az életkorral változik. Kicsi korunkban sokkal több időt töltünk REM alvásban, az újszülött alvási idejének például a felét. Iskolás korra csökken a REM-alvás a felnőttkori szintre, az alvási idő negyedére.