Főoldal / Családtervezés / Gyermek orthopédia
menü

Visszahívást kérek

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+ 36 70 377 48 45
menü

Gyermek orthopédia

Az újszülött babákat az első napokban megvizsgálja a gyermek ortopéd főorvos


MI AZ ÚJSZÜLÖTT ORTOPÉDIAI SZŰRŐVIZSGÁLAT CÉLJA ÉS JELENTŐSÉGE?

Az egy-két napos vizsgálat azért fontos, mert lehetnek olyan elváltozások a lábon, a csípőn, a nyakon, amelyek azonnal kiszűrhetők.

Ilyen például a csípőficam vagy az arra utaló jel.

Előfordulhat a talp tengelyében való eltérés – befelé fordult lábfej, amikor kifliformát vesz föl a baba lábfeje, vagy netán egészen befelé kunkorodik, ami a dongaláb.

Észrevehetjük a ferde nyaktartást vagy a gerinc ferdeségét.

Ha észrevesszük és egy-két naposan kezelni kezdjük, például a kötött csípőt terpeszpelenkával, akkor a hat hetes kontroll idejére tökéletesen helyre jöhet a csípő.

KIKET ÉRINTHETNEK EZEK AZ ELTÉRÉSEK?

Minden újszülöttet megnézünk, ugyanis ezek a jelenségek semmilyen okra nem vezethetők vissza, kideríthetetlen, hogy kinél és miért fordul elő.

Természetesen van néhány hajlamosító tényező, például genetikusan a családban korábban előfordult csípőficam, de a farfekvéses babáknál is nagyobb arányban fordulhat elő eltérés.

HOGY LEHET AZ, HOGY RÖVID IDŐ ALATT KORRIGÁLHATÓK EGYES PROBLÉMÁK?

A csecsemő fejlődése ebben a korban rohamos, gondoljunk bele, néhány hónap alatt megkétszereződik a súlya. A csontos fejlődés is ilyen hallatlanul gyors ütemű. Ezért aztán ha ebben a korban avatkozunk be, akkor a lehető legrövidebb idő alatt tudunk eredményt elérni. Ha például azt a kis puha ízületet elkezdjük masszírozni, és az nem egy masszív kifliláb, csak egy méhen belüli tartási rendellenesség következménye, akkor azt pár hét alatt ki tudjuk masszírozni.

Azért is nagyon fontos az egy-két napos vizsgálat, mert alkalmam van elmondani már első napokban néhány fontos instrukciót a szülőknek arról, hogy mit kell feltétlenül elkerülni vagy tenni a baba mozgás fejlődéséért.

MELYEK A MINDEN BABÁRA EGYARÁNT VONATKOZÓ TANÁCSOK?

Ezek mind a megelőzésre irányulnak.

Azt kérem a szülőktől, hogy a kisbabájukat a hátukon vagy a hasukon, terpeszhelyzetben fektessék. Adjanak rá laza, bő ruhákat, ami a mozgást a legminimálisabb módon sem akadályozza.

A D vitamint a kanál helyett a baba szájába cseppentsék, mivel a vitamin olajos, ami feltapad a kanálra és nem jut a baba kellő mennyiséghez.

Fontos még, hogy megnyugtassam a szülőket és minden aggályukat eloszlassam.

MI A CÉLJA A HATHETES KONTROLL VIZSGÁLATOKNAK?

Amikor a kisbaba megszületik, közelítő, távolító, hajlító, feszítő izmai egyformán petyhüdt tónusúak. Akkor még nem látszik, hogy amikor majd beindul a mozgás, hogyan fog változni az izomzat. Gyengén vagy erősen? Hogyan alakul a jobb-bal oldal, a feszítő-hajlító izmok változása? Változhat a csípő állapota, az izomegyensúly. Kialakulhat eltolódás – egy aszimmetrikus izomzat deformálhatja még a jó csípőt is.

Ezért ilyenkor megnézem, hogy nincs-e ficam vagy fejletlenségre utaló jel, milyen izomtónusa van a babának, nem alakult-e ki kóros asszimetria, ami visszahat az egész fejlődésre. Nagyon fontos az ultrahang, ami megmutatja azt is, amit a vizsgálat nem tud megállapítani.

HOGYAN KORRIGÁLHATÓK A BABÁNÁL AZ ILYEN KORBAN VISZONYLAG GYAKORI ORTOPÉDIAI ELTÉRÉSEK?

A csípő fejletlenségét enyhébb esetben terpeszbetéttel hozzuk helyre. Vannak például országok, ahol a baba egy napos korától négy hónapos koráig kötelező a terpeszpelenka. Ezekben az országokban nem tudják biztosítani a kisbabák azonnali ortopédiai szűrését, ezért biztos, ami biztos, használják a terpeszpelenkát. Tisztában vannak azzal is, hogy ez milyen sok későbbi mozgásszervi problémát megelőz, és milyen sok kiadást megtakarít.

Ha a kicsinél nagyobb mértékű a fejletlenség vagy ficama van, akkor jön a kengyel. A kengyel teljesen fájdalommentes. Minél hamarabb a babára kerül, annál rövidebb ideig kell rajta tartani. Optimális esetben, mire a gyerek igazán elkezd mozogni, addigra már régen helyrehoztuk a csípőjét a kengyellel.

A kifliláb enyhébb esetben egyszerű mozgatással, masszázzsal kezelhető. Ha nagyobb az eltérés, akkor a baba egy speciális kiscipőt kap, ami kényelmes, könnyű használni és olcsó. A baba 6-8 hetes korára tökéletesre formáljuk a lábfej tartását. És ahhoz képest, hogy egy ember 80 éves koráig él, és jár a lábain, ahhoz képest nagyon rövid az a két hónap, ami elejét veszi egy sor mozgásszervi problémának.

Ha izomtónussal vagy szimmetriával kapcsolatos az eltérés, azt gyógytornával korrigáljuk. Ha enyhébb fokú, akkor a hathetes kontrollon tanítunk a szülőknek tornagyakorlatokat, ha komolyabb, akkor speciális gyógytornászt ajánlunk, aki tornáztatja a babát és megtanítja a szülőt. A korai mozgásfejlesztésben a Dévény-módszer vagy a Katona-módszer csodákra képes.

Bármilyen kezelést is adunk, hat hét múlva kontrollra rendeljük vissza a babát.

MILYEN KORBAN ÉRDEMES LEGKÖZELEBB GYERMEK ORTOPÉDORVOSHOZ FORDULNI?

Legközelebb négy hónapos korban. Addigra a baba az oldalára fordul, emeli a fejét, eddigre igazán beindulnak a mozgások. Ilyenkor ismét érdemes megnézni a csípő, az izmok állapotát, a szimmetria kérdését.

ÉS MI, SZÜLŐK? HOGYAN FOGADJUK MEG AZ ORTOPÉD ORVOS INSTRUKCIÓIT?

Tapasztalatom szerint 90 %-ban. A kiscipőt, a terpeszpelenkát, a kengyelt. Talán a fektetéssel kapcsolatos javaslataimat fogadják meg legkevésbé. Gyakran ugyanis a szülő egyidejűleg olyan tanácsot is kap, hogy a bölcsőhalál megelőzése érdekében a babát fektessék oldalra. Ami viszont nem tesz túl jót a csípőnek. Talán az áthidaló megoldás a légzésfigyelő lehet.

Egyébként én a későbbiekben is nagyon óvakodom attól, hogy a szülőt felelősségre vonjam. Például hogy miért nem hozta korábban. Nem az a kérdés, hanem ha már eljutott a gyerek ortopédushoz, akkor mit lehet tenni a javulás érdekében.

A nálunk született babákat életük első napjaibanDr. Lengyel Zsuzsagyermek ortopéd főorvos is megvizsgálja

A főorvosnő azt mondja, hogy egy csecsemőnek kell egy ágy, egy járóka és egy malacpersely... és hogy nem tudja a szülőt ostorozni, ha elfogy az energiája... Ha néhány szóval kellene őt bemutatni, azt mondanám, ő az az orvos, aki humanizmusával és orvosi nagyságával hallatlan eredményeket produkál...

A főorvosnővel a gyermek mozgásfejlődéséről készült interjú itt olvasható. A főorvosnő portréja pedig itt olvasható

A gyermek mozgásfejlődéséről bővebben >>>
"Kell egy ágy, egy járóka és egy malacpersely..." - mondja Dr. Lengyel Zsuzsa ortopéd főorvos, amikor a gyermek mozgásfejlődéséről kérdezem. Pragmatikus és humanista gondolatai IDE KATTINTVA OLVASHATÓK
A főorvosnő 35 éve a gyermek ortopédia kiemelkedő egyénisége. Mi sem bizonyítja jobban orvosi nagyságát, mint az a szerénység és alázat munkája iránt, amia róla készített portrébanIDE KATTINTVA OLVASHATÓ(szórólap)