Babanapló

Babanapló

menü

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+36 20 257 57 78
menü

Alvás ambulancia

Alvás tanácsadásunkon Dr.Gál Éva gyermekgyógyász főorvosnő egy héten két alkalommal várja azokat a családokat, ahol a gyermek alvásával bármiféle kérdés, gond, probléma akadt. Az alvás rendelés legfőbb célja, hogy felderítse az okokat melyek az alvászavar hátterében állnak, személyre szabott eljárásokkal kezelje és megszüntesse azokat. A jó alvás nevelés kérdése – mondja Dr. Gál Éva, klinikánk csecsemőgyógyásza, aki 12 éve foglalkozik ezzel a külföldön is mindössze néhány évtizede létező tudományággal, ez az alvásmedicina.
HOGYAN NEVELJÜNK JÓ ALVÓ GYEREKET?
Legfontosabb a rendszeresség – hangsúlyozza Gál doktornő – és ez igaz arra az esetre is, amikor már kialakult egy rossz szokás, mondjuk, hogy órákig altatjuk gyermekünket. Az elmúlt 12 év alatt több száz olyan család fordult meg nálam tanácsért, ahol az egy éves, másfél éves, esetleg nagyobb gyermek alvási szokásait kellett átalakítani. A tét nem volt kevesebb, minthogy helyre áll-e a családi béke? A rosszul kialakított szokásokat azonban sokkal nehezebb megváltoztatni. Határtalan türelem, következetesség és persze idő kell ahhoz, hogy végre éjszaka aludjon az egész család. Volt példa arra is, hogy a szülő nevelési elveivel nem egyezett az, hogy szép fokozatosan, nyitott ajtónál, öt percenkénti simogatással, nyugtatgatással hagyjuk a gyereket szokni a tudathoz, hogy egyedül is el lehet aludni, hiszen természetes, hogy minden gyermek sír, sokszor igen erőteljesen, ha a megszokott babusgatás helyett hirtelen megváltoznak a körülmények és ott marad egyedül a szobában. Általában azonban, ha már odajut egy család, hogy felkeresnek az adott problémával, tényleg erős a szándék a szülőkben arra vonatkozóan, hogy visszakapják az éjszakai nyugalmukat – teszi hozzá Dr. Gál Éva, aki maga is gyakorló nagymama.
- Nekem nem volt módom ezen a téren elkényeztetni az unokámat – mondja mosolyogva -, mert a menyem a tanácsomra, még a babavárás alatt olvasta az „Aludj velem” című könyvet, amelyet Dr. Kemény Jánossal hat éve együtt írtunk, a Madarász utcai Gyermekkórházban 12 éve működő Alváslaboratóriumban végzett tapasztalataink, megfigyeléseink és a gyermekorvosi praxis alapján. Így mi azon ritka, jó kapcsolatban levő anyós-meny páros vagyunk, ahol az unokám édesanyja megfogadta a tanácsaimat és jó alvót nevelt a gyerekből – teszi hozzá.
Persze más a helyzet, amikor egy szülő nyugtalanító jeleket tapasztal a gyermek alvása közben. Ilyen esetekben nem kérdés, hogy szakemberhez kell fordulni.
ALVÁS ALATTI LÉGZÉSZAVAROK
A szülőnek feltűnhet például, hogy a gyerek horkol, esetleg alvás közben elakad a lélegzete. A tünetek hátterében ilyenkor több ok is állhat: a normálisnál nagyobb orrmandula, anatómiai rendellenesség, allergia. Ezért mindenképpen javasolt a kivizsgálás. Az esetek többségében a mandula kivétel illetve a gyermekek számára kifejlesztett alvásmaszk megoldja a gondokat.
NEM KÍVÁNATOS ÉJSZAKAI JELENETEK
Például amikor a szülők azt veszik észre, hogy a gyermek az éjszaka közepén a lakásban járkál. Szólnak hozzá, de nem reagál. A szülők többnyire megdöbbennek, amikor az Alváslaboratóriumban töltött éjszakák után az orvos kimondja a diagnózist: alvajáró, hiszen többségük erről csak hallott, de előtte soha nem élte át az ezzel járó élményeket. A legtöbben azt kérdezik, mit tegyenek ilyenkor - mondja kicsit elgondolkodva Gál doktornő. - A legelső ebben az esetben az, hogy a szülőt megnyugtassuk, ettől a gyerek még normálisan fejlődik, de meg kell tanulni, hogyan éljen ezzel együtt a család. Ezért kell a szakember segítsége – teszi hozzá - hiszen teljesen természetes, hogy meg kell beszélni, elengedhetik-e például táborba vagy több napos kirándulásra a gyereket. Mikor, hogyan, milyen körülmények között érdemes életvezetési tanácsokat kérniük, hogyan vezessék az ilyenkor elengedhetetlen alvásnaplót és még számos apró részlet, amelyet meg kell érteni, fel kell dolgozni, a helyére kell tenni.
Akkor sem könnyebb a helyzet, amikor a gyermek felriad éjszaka, esetleg rendszeresen bepisil, rémálmok gyötrik, ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, mert ezeknek a rémálmoknak mindig van valóság alapjuk, amelyek a leggyakrabban a család életében találhatók.
A Magyarországon alig több mint egy évtizede létező gyermek - alvásmedicina jelentőségét bizonyítja a tény, hogy a kutatások és a mindennapi tapasztalatok egyértelműen azt igazolják, hogy az alvással kapcsolatos problémák jelentősen befolyásolják az életminőséget.