Babanapló

Babanapló

menü

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+36 20 257 57 78
menü

Czemmel Franciska


Czemmel Franciska klinikánk vezető szülésznője. Gyermekek ezrei látták meg a napvilágot segítő kezei között. Családok tucatjainál valamennyi gyerek világra jötténél jelen volt, szinte családtagnak számít náluk. Fiatalsága ellenére 26 év szülésznői tapasztalattal rendelkezik. Mosolya végtelen empátiát rejt, kedves szavai mögött magabiztos szakmai hozzáértés. Szülőnői rajongva szeretik.

Motiváció

Az általános iskola utolsó éveiben amikor szóba került a pályaválasztás úgy gondoltam hogy az egészségügyi hivatást szeretném választani.

Ezért jelentkeztem a Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakközépiskolába. Már a felvételi beszélgetés során meghatott ez a régi patinás iskola, és hangulata. 4 gyönyörű évet töltöttünk itt és közben a gyakorlatok során megismerkedtünk a különböző kórházi osztályok működésével a betegápolás szépségeivel.

Társadalmi munkában a kerület idős betegeit segítettük, vásároltunk,takarítottunk. Ha kellett teát főztünk, beszélgettünk meghallgattuk életük történetét .

Minden reggel mikor beléptünk az iskolába láttuk Kossuth Zsuzsa emléktábláját. A régi folyosókon az előttünk 10-20 évvel ezelőtt végzett diákok tablói utaltak arra hogy milyen sok diák koptatta már ezeket a padokat. Büszkék voltunk arra hogy ide járhattunk, és felnéztünk iskolánk névadójára Kossuth Zsuzsannára.

A negyedik év volt számomra a mérföldkő a mikor a Margit kórház szülészetén 1986 december 13-án láttam életem első szülését,a kis Luca világrajövetelét. Itt éreztem hogy megtaláltam az utamat-szülésznő szeretnék lenni!!

A Középiskola negyedik osztályába jártam amikor anyukámat elkísértem egy nőgyógyászati vizsgálatra. A doktor úr megkérdezte hogy mi leszek ha nagy leszek, én határozottan rávágtam hogy szülésznő.

Munkahelyek

Ő volt az aki segített 1987-ben hogy a Fővárosi Önkormányzat Róbert Károly Körúti kórházában el tudjak helyezkedni. Fél évig a nőgyógyászati, fél évig a gyermekágyas osztályon dolgoztam.

1988-ban beiskoláztak a Vas u –i 10 hónapos szülésznő képzőbe.

És jött a nagy álom amire már nagyon vártam a szülőszobai gyakorlat. Remegő lábakkal léptem be az ajtón az akkori főbába nagyon szigorú volt. Nagyon sokat tanultam az idősebb szülésznőktől.

Az iskola elvégzése után rögtön szülőszobás lettem,boldogan gyakoroltam a hivatásomat. Az évek repültek és én naponta része voltam a csodának- a születésnek.1990-ben intézményünk a Nyírő Gyula Kórház nevet kapta.

1997-98-ban részt vettem a OKJ szülésznői híd képzésben,és közben világra hoztam kisfiamat.

2000-től mint részlegvezető szülésznő dolgoztam a szülőszobán.

2007-ben amikor az egészségügyi reform a mi osztályunkat is bezárta - mi nem hagytunk magunkat - megalakult a Róbert Magánklinika.

Itt mint főnővér kezdtem meg a munkámat. De a mai napig szülésznőként is tevékenykedem.Vannak családok akiknek 2-3-4-5 gyermekét is világra segíthettem. Boldog vagyok hogy megtaláltam a hívatásomat és ezt naponta gyakorolhatom.

Jó érzés hogy bíznak bennem életük eme fontos pillanatában.

2010 óta a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karának hallgatója vagyok szülésznői és diplomás ápolói szakon, 2014-ben államvizsgázom.

A szülészet átalakulásának tanújaként

A szülészetben is rengeteg változás ment végbe.

A kilencvenes évek elején megjelentek a papák a szülőszobán.

Eleinte nagyon furcsa volt, idegenkedtünk tőle. Később rájöttünk hogy a kismamák számára milyen fontos a jelenlétük. A mi munkánkat is segítették, nem voltak a mamák egy percig sem egyedül. Ma már tudom és vallom hogy a család a szülőszobán születik és ennek fontos része az apa jelenléte.

Átalakult a szemléletünk. Nyitott a szakma az alternatívák felé. A szülőszoba a születés szentélye.

A kórházi háttér biztonságot ad a párok számára,de úgy vajúdhatnak ahogy az nekik tetszik. Mi csak segítjük őket ebben a szakmai tapasztalatunkkal. Szülőszobánkon franciaágy, vajúdó kád, vajúdó labda, bordásfal is megtalálható. Ha akarnak zenét is hallgathatnak. Segítséget adunk homeopátiás szerek használatában. Biztosítjuk a békét, nyugalmat a háborítatlan szülést számukra hogy a gyermekük világra jövetelét csodaként élhessék meg.

A két órás megfigyelési szakban segítjük az újszülött mielőbbi mellre tételét. Kismamáink boldogan sétálnak ki a kórterembe ahol 4 napot töltenek.

Mi mozgat nap mint nap?
Nagyon szeretek itt dolgozni! Mert jó itt dolgozni. Igazi jó csapatot sikerült összehozni az évek alatt. Családias légkörben együtt dolgozunk a pácienseinkért. Ezt ez úton is köszönöm a lányaimnak- nélkülük nem menne. Ez a klinika az életem fontos része nagyon sokat dolgoztam és dolgozom ma is a szebbé jobbá tételén,hogy maximálisan kitudjuk szolgálni a hozzánk forduló családokat, hogy mindenki boldogan és elégedetten távozhasson tőlünk. Elégedetten tapasztalom hogy szívesen visszatérnek hozzánk következő gyermekük születésénél is.

Az elmúlt 26 évben sok új élet születésének voltam segítője nehéz lenne ebből kiemelni.10éve vállalok privát szüléseket. Minden születés egy csoda ,az adott családnak a legfontosabb és ezt a mai napig teljes alázattal a háttérből próbálom segíteni. Határozott vagyok,de érzem hogy kinek mire van szüksége és próbálom azt nyújtani számukra.

A család hogyan éli meg ezt a hivatást?

Az én szűk családom a nagy fiam Balázs,16 éves 10-es gimnazista és én. Káposztásmegyeren élünk.
A szüleim és a testvérem már megszokták hogy velem nehéz tervezni mert bármikor közbejöhet egy telefon és menni kell.

Balázs ebbe született és kiskorába nehezen élte meg amikor egy programot le kellett mondani egy szülés miatt.

Munkaidőm kötetlen az átlagosnál több időt töltök a klinikán.

Munkaidőn kívül?

Ha nem dolgozom akkor néha tanulok. Szabadidőmben konditerembe és aerobik órákra járok. Szeretek úszni és szaunázni is.

Néha eljutok egy-egy mozifilmre is. Nagy fiam már nagyon önálló, de igyekszem vele is foglalkozni amennyit enged.

Van két fogadott gyermekem, 2 gyönyörű kislány 6 és 4 évesek. Ha tehetem velük is töltök néhány órát a szülők tehermentesítésére.

Szüleim Gödön élnek hétvégén őket is meglátogatom.