Babanapló

Babanapló

menü

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+36 20 257 57 78
menü

Dr.Csók Viktor

Néhány hónapja dolgozik nálunk. Azóta próbálom rávenni, hogy meséljen magáról. Kötélnek áll, de érezhető, hogy nem hivatalos bemutatkozásnak szánja. Mégis megírom, ő pedig beleegyezik, hogy megjelenjen.

Amikor leültünk, biztos voltam benne, hogy nagy ívű orvosi pályáról hallok majd. Így is történt, bár az előadásmód inkább szerény lett, mint hivalkodó. Arra azonban nem számítottam, hogy komplett privát egészségügyi menedzsment áttekintést kapok egy angol standard alapján...

Édesapám amint leérettségizett, kiment a Leningrádi Politechnikai Egyetem Mérnöki szakára, majd hazajött egy diplomával, egy feleséggel és egy gyerekkel. De csak látogatóba. Szüleim atomfizikusok voltak, akkoriban tanulni és munkát kapni ezzel a tudással szinte kizárólag a Szovjetunióban lehetett. Így aztán részben ott nőttem fel és a moszkvai 80. számú általános iskolába jártam. Mellesleg az egy kiemelt angol szakos iskola volt, ahol megtanultam angolul is, sőt jégkorongozni is az amerikai fiúkkal. A sport már akkor az életem részévé vált. Rettenetesen rossz, zsivány gyerek voltam, felrobbantottam az iskola mellékhelyiségét és még sorolhatnám...

(Vicces ezt hallani egy főorvostól, aki majd’ tíz éve egy angliai magánklinika egyik vezetője)

Az érdeklődésem középpontjában a biológia állt. Semmi más nem érdekelt, az viszont nagyon. Mindenféle biológiai tanulmányi versenyeken indítottak, azokat rendszerint megnyertem, és mivel a kutatómunkához szükséges alaposság is bennem van, ezért senkinek nem jutott eszébe, hogy lehetek egyéb, mint biológus.

Édesanyám családjában viszont volt néhány orvos, és a nagynénémnek eszébe jutott, hogy bevisz engem egy műtétre akkor, amikor még csak 15 éves voltam. Lenyűgözött az élmény. Feldobódva, csillogó szemmel mentem haza, és nem értettem, miért faggat édesanyám, hogy nem lettem-e rosszul. Onnantól kezdve biztosan tudtam, hogy orvos akarok lenni.

(Ja igen, itt még azt is elmondta, hogy nem csak, hogy orvos akart lenni, de kimondottan sebész)

Érettségi után el kellett döntenem, hogy Moszkva vagy Budapest. Annál is inkább nehéz döntés volt, mert már a gimnázium utolsó éveiben elkezdtem utazgatni. Szüleim ugyanis az atomkutatások hasznosításával foglalkoztak, és Szovjetunió-szerte voltak olyan partnereik, akikhez rendszeresen érkeztek külföldi delegációk. Minthogy jól beszéltem angolul oroszul és magyarul, valamint megbízható voltam, én tolmácsoltam a megbeszéléseket.

Nem volt olyan része az akkori nagy Szovjetuniónak, ahol ne jártam volna. Gimnazistaként komoly felnőtt tárgyalások részesének lenni, komoly „iskola” volt számomra. És hatalmas kaland! Attól kezdve már azt is tudtam, hogy utazás nélkül sem leszek képes élni többé.

(Hát, pedig akkoriban itthon erre nem nagyon volt esély – 1978-at írunk…)

A magyar orvosi egyetemet választottam, és amikor végeztem, Esztergomba kerültem. Akkoriban még volt elég orvos, csak az urológián tudtam elhelyezkedni, így az első szakvizsgám urológiából lett.

Szüleim akkoriban hazaköltöztek Magyarországra, Budapesten telepedtünk le, így én is váltottam, a Szent László kórház sebészeti osztályára kerültem. Meglett a sebész szakvizsga, és a munkám első nagy kihívása.

(Természetesen – külföldön)

Németországba tanulmányi ösztöndíjjal küldtek azzal a céllal, hogy tanuljam meg a németországi sebészeti protokollt, különös tekintettel a hasnyálmirigy és epeutak sebészetére, mely akkor az osztályunk fő profilja volt. Az Ulmi Egyetem Sebészeti Klinikáján Beger Professzor mellett több mint fél évet töltöttem el. Eközben szívtam magamba a német alaposságot, a fejlett technológiát, a legújabb műtéti technikákat, és amikor visszajöttem, azonnal átültettük és alkalmaztuk mi is ezeket az eljárásokat a gyakorlatunkban.

(Németül is megtanult...)

Döbbenetes volt a Németországban tanultak alkalmazásának eredményei! Amint elkezdtük használni a németek által már jól bejáratott diagnosztikai,beteg előkészítési és műtéti protokollokat, szinte egyik napról a másikra csökkentek a szövődmények és a mortalitás. Nem beszélve a korszerűbb műtéti eljárásokról, amik alkalmazásával pedig lerövidült a műtéti idő.

(A szülei végig attól féltek, hogy külföldre távozik. Jól ismerték. Végül is megvárta, míg legálisan lesz rá lehetőség)

Mikor kerültem Angliába? Az EU-s csatlakozást követő hónapban. Szükségem volt arra, hogy mozduljak, hogy kinyíljon a világ, megméressem magam máshol is, kiélhessem világjáró ösztöneimet. Az önéletrajzom beadását követően néhány hónap múlva már dolgoztam is Angliában.

Ennek már nyolc éve. A bostoni kórházat akkor nyitották, részt vettem az elindításában és a rendszer felépítésében. A Ramsay Healthcare UK magánklinika-lánc egyik intézménye a kórház, amit most már részben én is vezetek, ugyanis két éve felkértek az Orvos Igazgatói pozíció betöltésére. Persze nem volt annyira egyszerű, ahogy így elsőre hangzik. Én is megéltem az első évek nehézségeit. Hisz külföldi voltam, sőt közép-európai, semmi nem járt, mindenért meg kellett küzdenem és meg kellett értenem az angol egészségügyi rendszert is. Volt olyan magyar kolléga, aki feladta, hazajött. Ami ott tartott, az a bennem lévő bizonyítás vágya és annak a környezetnek a vonzereje.

(Alig tudom belőle kiszedni, hogy igen, az ő érdeme is az, hogy…)

Kórházunk az összes angliai kórházak ranglistáján ma a 6. helyen van. Ez jelentős eredmény, hiszen több száz intézmény közül lehetünk az első tízben úgy, hogy évről-évre feljebb kerültünk. Ennek a sikernek a kulcsa hogy szerencsésen olyan emberek kerültek össze akik rendkívül mód elkötelezettek a minőségi gyógyításért. Privát kórházként szerződésben állunk az állammal és betegeink nagy része a területi betegirányító központon keresztül kerül hozzánk. Kórházunk saját belső professzionális szervezési, működési és értékelési szisztémával rendelkezik. Úgy építettük fel, hogy minden munkafázis a klinikán előre végiggondolt és ütemezett. Nagyon kevés esélyt adunk a véletlennek. A szisztéma lényege, hogy minden lehetséges betegút végiggondolt és tervezett és ezt minden ott dolgozó munkatárs jól érti ,átlátja és követi is. A rendkívüli helyzetekre kész stratégiák vannak kidolgozva. A rendszer így specifikus, jól követhető, számon kérhető a megfelelő szinteken, nyílt és ezzel jól mérhető, ami alapvető kívánalom a modern profit és minőség orientált gyógyításban. A legfontosabb hogy mindenki biztonságban van, a beteg és a személyzet is. Az egész tevékenység folyamatosan kontrollálva és értékelve van a különböző szinteken, így a tanulságok levonhatóak és hasznosíthatóak, a rendszer azonnali korrekciójával. Emellett hihetetlenül emberközpontú az egész klinikának a légköre. Az ápolónő épp olyan joggal elmondhatja az álláspontját, mint a vezető sebész, nem kell attól tartania, hogy hátrányba kerül.

(Alig tudom tovább gördíteni a beszélgetést, mert lenyűgözve hallgatom…)

A családom? Végig mellettem voltak Angliában, a feleségem is dolgozott és csak előnye származott belőle később. Egy ideje azonban hazaköltöztek, mert szüleink idősek és szükségük van a jelenlétünkre. A lányomat gimnáziumba kellett íratni és úgy gondoltuk hogy az adott lehetőségek közül, Magyarország kedvezőbb számára. Kétlaki életet élek Anglia és Magyarország között. Semmi különös, ez az állapot nekem természetes és a családomnak is.

Szabadidőmben sokat utazok és sportolok. Versenyszerűen vitorlázom gyermekkorom óta. Családommal és barátaimmal rendszeresen vitorlázom a környező és távoli tengereken, jövőre óceán átkelésre készülünk, persze versenykörülmények között.

Igen, igaz, hogy „navigare necesse est” ( Hajózni muszáj )

Klubrádiónak adott nyilatkozata itt hallgatható

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20121215-115858.mp3