Babanapló

Babanapló

menü

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+36 20 257 57 78
menü

Dr.Nyéky Boldizsár

A beszélgetés végén azt kérdeztem tőle, hogy mire a legbüszkébb. Nem is tudom, mit gondoltam, talán majd azt mondja, hogy „a megszámlálhatatlan mennyiségű média megjelenésemre”? Vagy a „közéleti tevékenységemre”? Vagy „a több száz gyermekre, aki az orvoslásomnak köszönhetően fogant és/vagy született”?

Mert sikerben volt része eddig bőven az életben.

Ötödik éve stabil tartóoszlop a Róbert Károly Magánklinikán. Kevés orvos kap akkora felelősségi területeket, mint ő. Meddőséget kezel, az endoszkópos team rutinos sebésze, emellett havi 8-10 szülést is levezet.

- Miben méri a munkája sikerét?

- Mindhárom területen másban. A szülésben az a siker, amikor látom, hogy a pár boldog. Hogy még néhány nap elteltével is, ahogy bemegyek közéjük, szinte érzem a felfokozott boldogságukat. És hát természetesen, ha a gyerek is és az anya is jól van. Ebből töltődöm fel.

A műtéteknél gyógyulásban, jó érzésben mérem a munkám eredményét. Ha látom, hogy elmúltak a panaszok, hogy a beteg jól van, újra egészséges. Vagy hogy elhárult a teherbeesés akadálya..

A meddőségkezelésnél sokszor abban, hogy megfogan az annyira várt gyermek. De van, hogy már az is sikerélmény számomra, hogy tudom tartani a lelket, egy sikertelen próbálkozás után nem adja fel és mosolyogva távozik.

- Mi a titka? – kérdezem, majd végighallgatom, ahogy kisfiús mosollyal mentegetőzik néhány percet, hogy őneki nincs is titka, ő semmi különös. De mesél és én megértem, hogy a figyelem a kulcs. Hogy a válasz, ami az orvos kérdésére születik, a szavak, amiket a páciens mond, na, azok nagyon kis részei az információnak. Máshol kell keresni a kulcsokat.

- A válasz a nő egész viselkedéséből áll össze – mondja, majd folytatja – A kérdésekből, amit feltesz. A kéréseiből, a félelmeiből. Már régen rájöttem, hogy ezeket nagyon komolyan kell venni. Olyan nincs, hogy a betegséget kezelem. Csak olyan van, hogy az egész embert. Ha automatikusan hallgatom őt és nem koncentrálok a teljes emberre, akkor nem lesz sikeres a kezelés. A klasszikus példám egy belgyógyászati gyakorlat – megkérdezték a pácienst, hogy iszik-e. És a hölgy bólogatott, hogy igen, iszik, elég sokat. Minden orvos úgy értette ott, akkor, hogy alkoholista. A nő viszont azt akarta mondani, hogy elég sok folyadékot iszik…

Volt egy páciensem, nálam akart szülni, de mondta, hogy szerinte császár lesz. Megindult a vajúdás, eltelt egy kis idő, láttam, hogy nem haladunk, mentünk a műtőbe. A magzatvíz mekóniumos volt… Mintha már előre tudta volna.

- Nagyon szeretik a páciensei. Számtalan elismerő levelet kap a klinika, amiben szinte rajongással emlegetik. Szeretik, hogy közvetlen és hogy jó a humora.

- Nekem nem addig tart a munkám, hogy megszülte a gyereket és megkaptam a pénzem érte. Fontosnak tartom például, hogy szoptasson. Őszintén érdekel, hogy hogy van a család, a szülés utáni hat hetes kontroll sem csak annyiból áll, hogy rendben, igen, akkor hogyan védekezzen tovább rutinkérdései.

Sebészként kezdett. Néhány év után viszont az édesanyja – aki szintén orvos volt a Schöpf-Mérei Kórházban – odahívta dolgozni. Nőgyógyászra volt akkor szükség, gondolta megpróbálja. Alig telt el néhány hónap, már tudta, jó helyen van. Letette hát a nőgyógyász szakvizsgát is.

Gyorsan haladt előre a szakmájában, de valahogy mindig kellett csinálnia valami mást is. Például annak idején „Csöppnyi szeretet” címmel egy kampányt szervezett a szoptatás előnyeinek propagálására. Ő készítette a Schöpf-Mérei honlapját, előadást tartott egészségügyi pr-ról, jótékonysági hangversenyt babamentés támogatására, és a híres Pázmány-Szalont…

- Miért csinálja?

- A családomban az ilyesmi természetes volt. A szüleim orvosok voltak, de sokoldalú emberek. Édesapám hegedült. Az egyik nővérem is muzsikus lett.

És különben is, megéri jónak lenni! Annak idején azért találtuk ki a Pázmány Szalont, mert kellett egy jó hangulatú szellemi műhely az egyetemen, ahol oldottan találkozhat a tanár és a diák. Elindítottuk, még ma is működik. Egy-egy téma köré szerveződött egy-egy nap – komolyzene, értelmes és szórakoztató előadások, stb. Sok energiát tettem bele, sőt még a finanszírozásából is kivettem a részem, de megérte! Különösen, mert cserébe lett egy feleségem. Ugyanis egy ilyen Pázmány Szalon rendezvényen ismertem meg Anitát, a feleségemet.

Persze mióta megszülettek a fiaink, azóta rajtuk és a munkán kívül legfeljebb csak alvásra szánok időt.

A nagyobbik két éves, a kicsi fél éves.

És hogy mire vagyok a legbüszkébb? Hát természetesen rájuk!Iskolák:
1983-1987 Eötvös József Gimnázium, Budapest

1988-1994 Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Budapest

2000 Szülészet-nőgyógyászat szakvizsga (kiválóan megfelelt)

Munkahelyek:

1994-1996 SOTE II. sz. Sebészeti Klinika sebész gyakornok, hasi és érsebészeti osztály

gyakorlatvezetés magyarul, külföldi hallgatóknak angol nyelven

1997-2006 Szentágothai János Egészségügyi Szakközépiskola

szülésznő szakon sebészet és nőgyógyászat óraadó tanár

1996- 2008 Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ szülész-nőgyógyász

2001- ügyeletvezető és részlegvezető

2008- adjunctus

2008- Róbert Klinika szülészet és meddőségi részleg, meddőségi kivizsgálás és kezelés, operatív technikák alkalmazása

Tevékenység: terhesgondozás, szülésvezetés, meddőségi kivizsgálás, ultrahang, nyitott hasi, laparoscopos, hysteroscopos műtétek

Egyéb:

2000 A "HOPE EXCHANGE PROGRAMME for hospital professionals”

résztvevője Portugáliában a Magyar Kórházszövetség szervezésében

2000-2001 "Csöppnyi szeretet” anyatejes táplálást népszerűsítő társadalmi célú reklámkampány koordinátora, Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium

Nyelvismeret: angol közép szintű, német alap szintű

Számítógépismeret: Word, Excel, Internet, E-mail

Kedvenc időtöltés: Családommal, utazás, sport

Tudományos munkák és szereplések:

1997 Habituális vetélők bakteriológiai háttere, poszter,

Magyar STD Társaság II. Nagygyűlése, Budapest

1998 A hüvelyi pH mérése koraterheseinknél, poszter,

Magyar STD Társaság III. Nagygyűlése, Budapest

1999 Experiences with modified metroplasty, poster,

XIV.European Congress of Gynaecologists and Obstetricians, Granada, Spain

Our case of leiomyomatosis peritonealis disseminata in our practice, poster,

XIV.European Congress of Gynaecologists and Obstetricians, Granada, Spain

1999- Megjelenések a Kismama magazinban, Meglepetés, Blikk Nők, Családi lap, Egészségügy, Pulzus, Hyppocrates, stb. újságokban, MTV1, MTV2 Híradó, a Naprakész, a TV Klinika, a Théma, Diagnózis, Fókusz, Vitál TV, RTL Klub Reggeli, Csak csajok, VIVA TV stb. műsorokban.

2000 Esztétikai plasztikai sebészet, szerkesztette dr. Ivanics György

Springer Kiadó Budapest, társszerző

2001.febr.22. "Lehet-e hatékony az egészségügyi PR tevékenység a gyakorlatban?” előadás

Marketing, public relations és reklám az egészségügyben

IV. Országos Konferencia, Budapest

2001.aug. Fesztivál a Határon ifjúsági rendezvényen az Egészségsátor előkészítése, megvalósítása, felügyelete

2001. okt. „Csöppnyi Szeretet” avagy társadalmi célú reklámkampány a gyakorlatban I. Szülészet-Nőgyógyászati Prevenciós Konferencia, Budapest

2002. dec. 4. Babamentő Jótékonysági Hangverseny, Zeneakadémia, Nagyterem

2004- Pázmány Szalon, Pro Facultete Nap, FJTT és egyéb kulturális rendezvények hagyományteremtő elindítása

2005 júl. EFOTT Egészségsátor, Velence

2007. Schöpf-Merei Anyák Napja és Családi Nyílt Nap szervezése

2007-2008 www.schopfmereikorhaz.huszerkesztése

Részvétel különböző hazai és külföldi konferenciákon és kongresszusokon, többek között

2003 Controversies in Obstetrics, Gynecology & Infertility (COGI) 4th Congress- Berlin, Germany

2008 24th Annual Meeting of ESHRE, Barcelona

201127th Annual Meeting of ESHRE, Stockholm