Babanapló

Babanapló

menü

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+36 20 257 57 78
menü

Dr.Szakács Zoltán

Hitelesség és kitartás. Mi másra van szükség akkor, amikor valaki egy olyan speciális szegmensét űzi az orvoslásnak, mint a "habituális vetélések" kezelése. Azok a családok fordulnak hozzá, akik már megjártak poklokat. Babákat vagy csak hitüket veszítették, és még mindig nem adták fel, hogy saját gyermeknek adjanak életet. Egy olyan orvost találnak a személyében, aki nem adja fel. Szívós és elszánt, mozgósítja az utolsó morzsányi energiákat is - eltökélten küzd, egészen a célba jutásig.

Ezt mondja magáról:

Orvosi pályám első részét viszonylagos nyugalomban töltöttem a Schöpf-Merei Kórházban. A ranglétrán az átlagosnál valamivel gyorsabb tempóban emelkedtem fölfelé, így műtővezető, később osztályvezető-helyettes főorvos lettem.

Az osztály egy 110 ágyas szülészet-nőgyógyászat volt, kiemelten a szövődményes terhességek és a koraszülések kezelésével foglalkoztunk. Ott működött Budapest egyik legismertebb újszülött intenzív osztálya.

Majd rám köszöntött egy új szerelem, a meddőség kezelése. Megalakulásától kezdve a CIRIS Budapest Reprodukciós Intézet munkatársa lettem, itt is műtő vezetői rangban.

Amikor az intézet beszüntette működését, ambulanciámat a Róbert Károly Magánkórházban vezettem tovább, ahol nagy szeretettel fogadtak.

Külön öröm, hogy itt folytathatom korábban elkezett munkámat a sikertelen terhességek (spontán vetélések, elhalt terhességek, késő terhességi méhen belüli elhalások, előzményben szereplő súlyos terhességi toxémiák) és az ismételten eredménytelen meddőségi kezelések kivizsgálásával és kezelésével.

Miért ezt a nagyon nehéz betegcsoportot néztem ki magamnak? Mert Magyarországon szinte alig foglalkoznak problémájukkal. Korábban számtalanszor hallottam, hogy egy-vagy több-vetélés után a kollegáim azzal engedték útjára a pácenst, hogy „legközelebb majd biztosan sikerül” „nem tudjuk, mi okozta”, vagy „öt lombik-kezelést úgyis finanszíroz az állam”.

Holott nagyon sok esetben meg lehet találni az okokat, csak végig kell vinni a kivizsgálást. Ha pedig megvan az ok, általában gyógyítani is lehet azt.

Ami nagyon fontos - ez a terület még a reprodukciós tudományon belül is az egyik legdinamikusabban fejlődő specialitás, tehát szinte mindennapos tanulásra van szükség.

A másik - ez nem „egyszemélyes akció”, hiszen a reprodukciós szakember, a nőgyógyász operatőr, az endokrinológus, a véralvadással foglalkozó belgyógyász (haematológus-homeosztazeológus), az immunológus, esetneként a pszíchológus legszorosabb együttműködésével érhető el siker.

Ez azért is fontos, mert a Róbert Károly Magánkórház Meddőségi Centruma mindezt egy helyen, a legmagasabb színvonalon tudja kínálni, ami Magyarországon szinte egyedülálló.

Magánéletem - feleségem szintén orvos, kardiológus, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főigazgató helyettese. Két fiam van, akik nem szüleik útját folytatják, a nagyobb mechanotrikai mérnök lesz, a kisebb pedig testnevelő tanár és edző.

A család életében nagyon fontos szerepet tölt be a sport: mind a négyen síelünk, különösen a szűzhósízés a kedvencünk. Feleségemmel és nagyobbik fiammal együtt aktív mountain bike maraton versenyzők vagyunk.

A kerékpár maratonok legfontosabb tanulsága, hogy még a leghosszabb, legnehezebb versenyt se adjuk fel soha, mindig van tovább, még ha úgy hisszük, hogy erőnk és tudásunk fogytán is van.

Néha arra gondolok, hogy ez a tevékenység analógiája annak, amit orvosként is művelek. Az aktív sport pedig azt is jelenti, ha a pácienseimnek a testmozgásról, fogyásról, versenyekről beszélek, elhiszik, amit beszélek.


És pályám hivatalosabb verziója:

Született: 1959.augusztus 23.

Érettségi: 1977 ELTE Ságvári Endre Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium: kitűnó

Diploma:1983 Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Kar: summa cum laude

Szakvizsga: 1988 szülészet-nőgyógyászat: jeles

Egyéb szakképesítés: ultrahang B kategóriás vizsga (nyilvántartási szám: B288)

Munkahely:

- 1983-2008 Fővárosi Önkormányzat Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ; osztályvezető-helyettes főorvos és műtővezető főorvos

- 2008.02.20 -2012 .10.01: CIRIS Budapest Nemzetközi Reprodukciós Intézet: műtővezető főorvos, ambulacia-vezető főorvos, a Sikertelen Terhességi Centrum vezetője

- 2008. 05.01-08.31: Önkéntes segítő Szent Imre Kórház

- 2008. 09.01- 2010. 07.01.: Önkéntes segítő Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb Szülészet-nőgyógyászati Szakcsoport

- 2010.04.01-2011. 06.01.: Megbízási szerződés Megyeri Egészségház Szolgáltató Kft

- 2011. 01.01- Mens Mentis Egészségcentum nőgyógyászati és meddőségi szakrendelés