Főoldal / Családtervezés / Meddőségi kezelések
menü

Visszahívást kérek

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+ 36 70 377 48 45
menü

Meddőségi kezelések

Meddőségi Centrumunk működésének lényege a gyors, hatékony protokoll, a diagnózis felállítása, majd a felderített ok egyénre szabott, hatékony kezelése Meddőségi Centrumunk további részleteiről bővebben >>>

Az eltérések feltárását követően a diagnózis alapján kirajzolódik az a kép, ami a páciensre váró beavatkozások, kezelések típusára, jellegére vonatkozik.Az egyénre szabott kezelési folyamat egyes elemei az alábbi kezelési metódusokból állhatnak:

ASSZISZTÁLT REPRODUKCIÓS ELJÁRÁSOK

A meddőségi kezelések egyik útja az asszisztált reprodukciós eljárás. E gyűjtőnév a megoldások széles skáláját tartalmazza.

Hogy a kezeléseknek melyik formáját választjuk majd Önnek, az a meddőség felderített okától és az Ön személyes specifikumaitól függ.

Az alábbiakban bemutatjuk Önnek az eljárásokat, amelyek mindegyikét sikerrel alkalmazzuk klinikánkon.

CIKLUS MONITORIZÁLÁS

Amennyiben a meddőségi kivizsgálás során nem találtunk jelentős gondokat, nem alkalmazunk mesterséges megtermékenyítési technikát. Sőt, a kíméletesség érdekében stimulációs gyógyszeres kezelésből is minimális mennyiséget rendelünk el. Viszont a ciklus monitorizálás során megfigyeljük a petefészek ciklus szerinti működését, és annak érdekében, hogy a várt fogamzás mihamarabb bekövetkezzen, javaslatot teszünk a szexuális együttlét optimális időpontjára.

A vizsgálatokat nagymértékben megkönnyíti a klinikánk által ajánlott TervezettBaba.hu weboldal használata, ahol kényelmesen és egyszerűen rögzítheti ciklusának eseményeit, valamint nagy pontosságú előrejelzést kap peteérésének várható időpontjára.

LUTHEÁLIS TÁMOGATÁS

A lutheális támogatás a sárgatest által termelt progeszteron hormon pótlását jelenti. Sárgatest a havi ciklus második felében a tüszőrepedést/ovulációt követően, a megrepedt tüsző helyén alakul ki. Ez lesz az a hormontermelő szerv, amely az esetlegesen kialakuló terhességet hormonálisan fenntartja, mivel az általa termelt progeszteron hormon készíti fel a méhnyálkahártyát az embrió befogadására. Amennyiben a sárgatest elégtelenül működik és ezért a termelt progeszteron mennyisége nem megfelelő, szabálytalanná válik a havi ciklus, ami a teherbeesést megnehezíti, illetve egy fennálló terhesség esetén vetélést idézhet elő. Ennek a hiányzó hormonnak a pótlása a lutheális támogatás.


INSZEMINÁCIÓ

Az inszemináció a meddőség kezelésére a legkisebb megterhelésű beavatkozás.

Abban az esetben, ha a kivizsgálás sem kóros spermaleletet, sem súlyos petevezető-betegséget (mindkét oldali elzáródást), sem kritikus hormonértékeket nem talált, akkor az asszisztált reprodukciós eljárások közül az inszemináció az, amit választunk. Minimális hormonnal a peteérést stimuláljuk és ultrahanggal ellenőrizzük a petefészkekben a domináns tüsző érését. Optimális érettségi állapotban – pontosan időzítve – tüszőrepedést váltunk ki. A frissen leadott spermiumváladékot előkészítés után egy vékony katéteren keresztül a méh üregébe fecskendezzük. A beavatkozás fájdalmatlan és nem megterhelő, ezért ambuláns módon történik. A spermium származhat a pár férfitagjától, illetve ha nincs megfelelő minőségű spermium, akkor donorsperma anyagból is. Az eljárás sikerességi rátája 15-20%, amely kedvezőbb a spontán „otthoni” teherbeesési aránynál (10-15%).

Donor inszemináció

Az eljárás lényege megegyezik a klasszikus inszeminációval. Azoknál a pácienseinknél végezzük, akik férfitagjánál nincs alkalmas sperma, valamint azoknál az egyedülálló nőknél, akik megfelelnek a törvényi feltételeknek. Az eljáráshoz szükséges donor spermaanyagot spermabankból, előzetes szerződéskötés után tudjuk beszerezni.

Inszeminációról bővebben >>>

LOMBIKBÉBI KEZELÉS (IVF)

Az IVF beavatkozás lényege, hogy a fogantatáshoz szükséges ivarsejtek találkozása a méhen kívül történik, majd a megtermékenyült és osztódásnak induló embriót visszaültetjük a méhüregbe.

Az In-Vitro-Fertilizáció, ismertebb nevén lombikbébi eljárás lényege az, hogy a női petesejtet a férfi spermiummal laboratóriumi körülmények között termékenyítjük meg, majd visszaültetjük az anyaméhbe.

Első lépésként a lehető legkisebb mértékű hormonális stimulációval a petefészkeket több tüsző növelésére serkentjük. A megfelelő ciklusnapokon ultrahanggal ellenőrizzük a tüszők érését. Optimális érettségi állapot esetén – rövid altatásban – egy vékony tűvel, ultrahang-vezérlés mellett, hüvelyen keresztül leszívjuk a petesejteket tartalmazó tüszőtartalmat. Ezután a tüszőfolyadékban a petesejteket sztereomikroszkóp segítségével, magasan képzett embriológusok megkeresik és értékelik. A kinyert petesejteket laboratóriumi körülmények között speciális tápoldatba, illetve szövettenyésztő edénybe helyezik, amely az ivarsejtek és embriók fejlődése számára optimális körülményeket biztosít. Ekkor a pár férfitagja által leadott spermiumváladékkal egyesével megtermékenyítjük a kinyert petesejteket. A megtermékenyítés a punkciót követően 3-4 órával történik, amihez a spermiumokat megfelelően előkészítjük.

A megtermékenyítést követő napokon embriológusaink mikroszkóp alatt ellenőrzik a sejtosztódás folyamatát, így lehetőségük van a legjobb osztódási tulajdonságot mutató embriók kiválasztására, és ezek közül a vissza nem ültetett – számfeletti – embriók lefagyasztására. A megtermékenyült és szabályosan osztódó embriók visszahelyezése (embriótranszfer) a petesejt leszívástól számított 48-72, esetleg 120 órával történik. Az embriókat először speciális – a piacon elérhető legkorszerűbb embrió megtapadást elősegítő tápoldatban tároljuk, majd egy vékony katéter segítségével ultrahang vezérelt módon juttatjuk a méh üregébe. Ezt a beavatkozást – mivel fájdalommal nem jár – altatás nélkül végezzük.

A visszaültetési eljárás során törekszünk arra, hogy a többes terhesség esélyét visszaszorítsuk. Ennek elérésére megpróbáljuk megtalálni azt az optimálisan minimális embriószámot, ami már elégséges lehet a terhesség bekövetkeztéhez, de nem okoz kockázatos 3-4-es ikerterhességet.

IVF (lombikbébi) a meddőség alábbi eseteire jelent megoldást:

 • ha mind két oldalon átjárhatatlan a petevezető,
 • ha előrehaladott endometriosis által károsodott a petevezető funkció,
 • ha jelentős hormonális problémák állnak fenn,
 • ha alacsony a spermiumszám,
 • ha anya életkora előrehaladott,
 • ha előzetes inszeminációk többször sikertelenül végződtek.
IVF-ről bővebben >>>

ICSI

Az Intracitoplazmatikus Spermium Injektálás az IVF (lombikbébi) kezelés egyik válfaja. Amennyiben a meddőség oka a gyenge minőségű spermakép, akkor arra van szükség, hogy a spermiumokat mikromanipulációs eljárással mesterségesen juttassuk a petesejtbe. Ennek során a petesejtet egy rendkívül finom eszközzel rögzítjük, majd a megfelelő helyen egy nagyon finom és vékony tűvel direkt injektáljuk a spermiumot a petesejt belsejébe. Az ICSI, vagyis az intracitoplazmatikus spermiuminjekció rendkívüli előnye az, hogy amennyiben az ejakulátum nem tartalmaz spermát (azoospermia), az ICSI akkor is végrehajtható a heréből illetve a mellékheréből - műtéti úton – vett, a szövetből kinyert spermium segítségével.

ICSI (lombikbébi) eljárás alkalmazásra abban az esetben kerül sor

 • ha nagyon alacsony a spermiumszám,
 • ha a mozgó spermiumok számaránya 20%-nál kevesebb,
 • ha nagyszámú abnormális spermium (több mint 95% kóros) van,
 • ha gyenge a célirányosan (progresszív) mozgó spermiumok aránya,
 • ha az előző IVF kezelések során gyenge (20%-nál kevesebb) vagy elégtelen volt a spermaanyag spontán petesejt megtermékenyítő képessége,
 • ismert endometriozis betegség esetén,
 • előzetesen többszöri sikertelen IVF kezelés után.

AHA

Asszisztált hatching eljárással az embrió beágyazódása, így az IVF-ET kezelés sikeressége növelhető. Az AHA (asszisztált hatching) során az embriót körülvevő zóna pellucidán kis nyílást ejtünk, így az embrió méhbe ültetésekor az embrió könnyebben szabadul ki a burokból és tapad meg a méh nyálkahártyáján. Az embriókat körülvevő burok, a zona pellucida eredetileg fontos szerepet játszik a petesejt megtermékenyülésében, ugyanis a petesejtet körülvevő sok spermium közül csak egyetlen áthatolását engedi. Ezen kívül védi a petesejteket mind mechanikai, mint immunológiai behatásoktól, miközben azok a petevezetőben vándorolnak. Viszont az embrióknak ki kell tudniuk kelni ebből a burokból, hogy megtapadjanak a méh nyálkahártyáján. A folyamat neve hatching, általában a megtermékenyítést követő ötödik napon történik meg. Ahogyan az embrió növekszik, szétfeszíti ezt a burkot. Ha nem képes rá és nem tud kibújni, akkor megtapadni sem képes, így elpusztul. Ezt kezeli az AHA, az asszisztált hatching, amit mechanikus, kémiai vagy lézeres módszerrel végzünk.

AHA eljárást alkalmazunk

 • ha az anya elmúlt 35 éves,
 • ha előzetesen az IVF eljárás kétszer sikertelen volt,
 • ha mikroszkóppal észlelve vastag a zona pellucida


EMBRIÓFAGYASZTÁS

A megtermékenyített, de vissza nem ültetett, számfeletti embriók, ha megfelelően osztódtak és jó minőségűek, fagyaszthatók és tárolhatók. A mélyfagyasztott embriók gyakorlatilag korlátlan ideig eltarthatók folyékony nitrogénban és bármikor felhasználhatók, ha a pár későbbi terhességet tervez. A fagyasztott embrió visszaültetése (FET) kevésbé megterhelő hölgypácienseink számára, mint a petesejt leszívása (IVF), mert csak enyhe stimulációt alkalmazunk hozzá és nincs műtéti beavatkozás sem. Azonban még a legkörültekintőbb fagyasztási módszerek mellett is elpusztul az embriók egy része a fagyasztás és felengedés során. Az alkalmazott anyagokon és módszereken kívül egyéni adottságok is befolyásolhatják, hogy egyes embriók jobban, mások kevésbé bírják elviselni a fagyasztás és felengedés során bekövetkező változásokat.

Az embriók tárolása folyékony nitrogénben történik -196 ºC-on. Az igen alacsony hőmérsékletet számítógéppel vezérelt, speciális fagyasztó-berendezésünk segítségével érjük el, amely egy professzionális program szerint fokozatosan hűti le az embriókat a legnagyobb biztonság érdekében. Optimális esetben a jó szerkezetű embriók túlélése akár a 75-80%-ot is elérheti.

SPERMIUMFAGYASZTÁS

Bizonyos életkörülmények között szükség lehet a férfi partner spermájának fagyasztására. Az eljárás az embriók lefagyasztásához képest jóval egyszerűbb, mivel sokkal több spermium sejttel dolgozhatunk és sokkal kevésbé érzékeny sejtekről van szó. A spermiumokat szintén hosszú időszakra le lehet fagyasztani, mindaddig, amíg – pácienseink rendelkezésére - azokat fel nem olvasztjuk.

Magánklinikánkon lehetőség van a spermiumok saját célra történő fagyasztására, amelyet a későbbi időszakban használhatunk fel.

PETESEJT DONÁCIÓ

A női életkor előrehaladtával a petefészkek működésének lassulása vagy leállása azt eredményezi, hogy nem termelnek megfelelő számú és minőségű petesejtet. Azoknál a pácienseknél, akiknél korai petefészek-elégtelenséget diagnosztizálunk, illetve akiknél a korábbi lombik eljárás során a magasabb életkor miatt nem találtunk megfelelően jó kromoszóma állományú petesejtet, a donáció alkalmazását javasoljuk. Ennek során – szigorú törvényi szabályozás keretei között egy egészséges páciens - várhatóan – egészséges petesejtjeit lombik eljárás során kiemeljük, majd átadjuk a rászoruló párnak. Az apa hímivarsejtjeivel történt megtermékenyítés után az embriókat a „kapó” anya méhébe ültetjük. Az eljárás komoly előkészületeket igényel, amelyekre – és a procedúra elvégzésére – intézetünk felkészült.

Magánklinikánkon a női meddőségi kivizsgálás OEP finanszírozott!

Válasszon minket!
Tájékozódjon Meddőségi Központunkról!


A detektív

A jó orvos a meddőség kezelésének első szakaszában egy tökéletes krimi tökéletes detektívjeként működik. Az ezer szálon futó történet minden jelentéktelennek látszó elemét alaposan megvizsgálja, kideríti a nehezen hozzáférhető adatokat, utánajár minden fellelhető ténynek, és miután mindennek a végére járt, rendszerint a nyomozás eredményeként kiderül, hogy „ki a tettes”. És ha már a kriminél tartunk, ami drámaiságában valóban emlékeztet egy-egy bonyolultabb meddőség történetére, abban is biztosak lehetünk, hogy a jó detektív nem „vaktában lődöz”. A jó orvos ugyanis a diagnózis alaposságának köszönhetően az egyedileg felállított kezelési protokollt pontosan a meddőség okára irányítja. Ez a szakmai precizitás minimalizálja a páciens szervezetének szükségtelen terhelését, és optimalizálja a hőn áhított cél bekövetkeztét.