Főoldal / Családtervezés / Pszichoterápia
menü

Visszahívást kérek

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+ 36 70 377 48 45
menü

Pszichoterápia

A meddőségek egy részében úgynevezett funkcionális meddőséggel találkozunk. Ezekben az esetekben a pár egyik részénél sem található objektív szervi elváltozás vagy működési rendellenesség. A teherbeesés támogatása ilyenkor lélekgyógyász, alternatív orvoslás vagy életmód tanácsadó kezébe kerül.

A női lélek bonyolult és érzékeny. A tudat alatt elfojtott félelmek akár a szüléstől, akár a szülői szereppel járó felelősségtől gátolhatják a termékenységet. Számíthat még az is, hogy kora gyerekkorban érzelmileg milyen volt a szülőkhöz való kötődés, elég meleg volt-e a szülő-gyerek viszony, történtek-e gyerekkorban traumák, kudarcok. Fontos szerepet játszhat egy szeretett személy elvesztése (pl: korábbi válás, szakítás), haláleset, rossz házasság, eltévesztett életpálya miatti elégedetlenség. A sorozatos kudarcok, a tartós érzelmi megterhelés egyaránt okozhat olyan depressziós, illetve szorongásos állapotokat, amelyek meddőséggel járnak. Ezek az állapotok lelki terápiával jól kezelhetők, amelyek után a teherbeesés esélye is jelentősen megnő.

A pszichológus segít a meddőség lelki okainak feltárásában, a pszichoterápia pedig egyéni vagy csoportos foglalkozások keretében, egy védett közegben felgyorsítja a pszichés gyógyulási folyamatot.

Szervi eredetű meddőség esetén is segíthet a pszichoterápia a gyermekáldás medikalizáltsága miatti stressz csökkentésében, annak feldolgozásában, hogy az áldott állapot nem a szerelem gyümölcse, hanem orvosi beavatkozás eredménye. Sok esetben ez önértékelési zavarokhoz, a sikertelen beavatkozások pedig akár depresszióhoz is vezethetnek.

Meddőségi centrumunk páciensközpontú orvosai szerint a lelki eredetű bajok gyógyítása sikeresebbé teszi az orvosi munkát is, ezért szorgalmazzuk pácienseink részvételét pszichoterápián a meddőség kezelése során.

Meddőségi kezelésekről bővebben >>>

Inszeminációról bővebben >>>

Lombikbébi eljárásról bővebben >>>


Lelki gátak

A teherbeesés késlekedésének bármilyen oka olyan mértékben képes a pszichés működést magával rántani, hogy a szegény „áldozat” – ez esetben a gyermekáldásra vágyakozó pár – ki sem látszik az őket beszippantó negatív spirálból. Egy idő után már azt sem lehet tudni, mi volt előbb, „a tyúk vagy a tojás” – valós szervi okok állnak a meddőség hátterében vagy csupán az psziché üzeni a testnek „túl sok a stressz, gyermekvállalás blokkol”…


Pszichológusunk segít a 
meddőség lelki okainak megfejtésében