Főoldal / Családtervezés / Immunológiai vizsgálat
menü

Visszahívást kérek

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+ 36 70 377 48 45
menü

Immunológiai vizsgálat

A saját immunrendszer okozhat sikertelen terhességet? Hogyhogy?

1. Autoimmun eltérések

Bizonyos esetekben előfordul, hogy az immunrendszer a saját gazda-szervezete (host) ellen fordul, és ellenanyagokat termel bizonyos szervek, sejtalkotók, vegyületek, hormonok ellen.

Számos ilyen betegség esetén megfigyelték, hogy a spontán vetélések száma sokszorosan meghaladja az átlagot. Ilyenkor a lepényágyban létrejövő gyulladásos folyamatok károsíthatják az embrió fejlődését, vagy egyes esetekben a véralvadási rendszer aktivizálódik, és a lepényhez vezető apró anyai erek elzáródnak trombus(vérrög)-képződés miatt. A legismertebb ilyen betegség a lupus és az anti-foszfolipoid-szindróma, de számos más egyéb elváltozás is kimutatható.

Autoimmun eltérések kimutatása:

A vizsgálat vérvételből, majd megfelelő laboratóriumi szűrőtesztek elvégzéséből áll. Pozitív esetben további laboratóriumi vizsgálatok segítenek a diagnózis pontosításában. Fontos tudni, hogy ezek a betegségek ma már nagyrészt kezelhetőek. Még ha véglegesen nem is tudjuk mindig meggyógyítani de egyensúlyban tarthatók.

2. Alloimmun eltérések

Alloimmunitásnak nevezzük, ha a szervezet azonos faj másik egyedével szemben védekezik. Legismertebb példa erre a szervátültetés. Alloimmunitás fordul elő terhesség esetében is, hiszen az embrió örökítő anyagának fele az apától származik, tehát az anya idegennek látja és kezeli embrióját.

Sikeres terhesség esetén az anyai immunrenszer működése megváltozik, és az embrió nem károsodik. Ha ez az átállás elmarad, a hibásan aktiválódott immunrendszer elpusztítja az embriót.

Alloimmun eltérések kimutatása:

Ha erre van gyanúnk, akkor egyrészt az anyai immunsejtek számának, aktivitásának megváltozását, valamint az anyai immunsejtek által termelt anyagok (ún. cytokinek) mennyiségét vizsgáljuk. Nagyon speciális vizsgálatok segítségével (anyai és apai eredetű immunsejtek összekeverésével) lehetőség van arra, hogy megtudjuk, hogy az anya valóban el „akarja-e” pusztítani az apai örökítőanyagot hordozó embriót.

Ha ez valóban így van, lehetőség van az IvIg-kezelésre (Intravénás Immunglobulin), mely nagyon nagy számú véradó plazmájából előállított speciális (nagyrész IgG-tartalmú) ellenanyag-készítmény. A kezelés alapja a kórosan működő NK-sejtek aktivitásának normalizálása.


A közeljövőben bevezetésre kerülhetnek rendkívül izgalmas új gyógymódok is, melyek egy részét egyes autoimmun betegségekben már használják. Ide tartozik például a rheumatoid arthritisek (ízületi gyulladások) kezelését forradalmasító , a köznyelvbe „biológiai terápiaként” bevonult gyógymód, mely valójában az immunológiai hátterű spontán vetélések hátterében is igen gyakran fokozott mennyiségben kimutatható tumornekrózis-faktor alfa ( TNFα)nevű cytokin ellenes ellenanyag. Mivel az immunrendszer egész szervezetünk védekezését biztosítja, rendkívül óvatosan kell eljárni ilyen esetekben, hiszen nagyon súlyos és nem várt mellékhatások is felléphetnek a kezelés során-bizonyos gyógyszerek például megzavarhatják a szervezet daganatos megbetegedésekkel szembeni védekezését is.)
A Sikertelen terhesség ambulancia további vizsgálataihoz ide kattintson