Főoldal / Családtervezés / Nemi betegség ambulancia
menü

Visszahívást kérek

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+ 36 70 377 48 45
menü

Nemi betegség ambulancia

MI AZ STD?

Az STD (Sexually Transmitted Diseases) a szexuális úton terjedő fertőző betegségek egy jellegzetes csoportját foglalja össze.

MÉG IDŐBEN

Mivel a diagnosztikai eszköztár széles spektrumával rendelkezünk, ezért fokozott figyelmet fordítunk az igen gyakori és késői szövődményeit tekintve igen súlyos fertőző betegségek időben való felismerésére és kezelésére.

ALATTOMOSAN TÁMAD

Gyakorlatilag a szexuális élet megkezdésétől, szükséges fertőzések szűrése, hiszen gyakoriságuk igen magas, azonban akut tünetképzésük igen szegényes. Az esetek 70-80 %-ban tünetmentes fertőzések vezetnek a súlyos végkifejlethez. A körültekintően és tudatosan elvégzett nőgyógyászati vizsgálat alkalmas e fertőzések korai, tünetmentes fázisának felderítésére, így a hatékony kezelés időbeni megkezdésére. A leggyakoribb figyelemfelkeltő tünet a szeretkezéseket követő gyakori felfázás, ilyen tünet halmozódásakor érdemes orvoshoz fordulni. A vizsgálatra legalkalmasabb időszak vagy a tünetek alatt vagy a menstruációt követő első pár nap.

AZ STD KÖVETKEZMÉNYEI

Az STD kórokozók által kiváltott betegségek a termékenységre is kihathatnak, időben történő, megfelelő kezelésük épp ezért rendkívül fontos. A tünetszegény, tünetmentes illetve elhanyagolt fertőzések növelik a meddőség esélyét, illetve problémákat okozhatnak a terhesség alatt (vetélés, koraszülés), a szülés idején, ezen kívül az újszülött fertőzését okozhatják. De el kell oszlatni az alaptalan félelmeket olyan esetekben, ahol a gyermekek vagy együtt élő családtagok megfertőződése miatt felesleges aggódni.

MI OKOZZA AZ STD-T?

A gyakori partnerváltás, a condom használat teljes vagy részleges (hüvelyi aktushoz igen, orális szexhez nem) hiánya, a szexuális szabadosság, és hiányos ismeretek játszanak szerepet terjedésében. A STD terjesztői leggyakrabban azok, akik még nincsenek tudatában a fertőzöttségüknek, de még szexuális kapcsolatban vannak partnereikkel. A fertőződéshez szoros testi kontaktus, nemi aktus szükséges.

A lappangási idő különböző, a néhány napos időtől évekig is eltarthat anélkül, hogy klinikai tüneteket okoznának. A magzat fertőződhet fertőzött anyától méhen belül, illetve a szülés során (pl. syphilis (vérbaj), gonorrhoea (tripper,kankó)], HIV-1, Cytomegalovírus (CMV), Hepatitis B (HBV, Chlamydia trachomatis D-K, HSV 2 és HSV 1, HPV, B csoportú Streptococcusok (Streptococcus agalactiae).

AZ ELVÉGEZNI JAVASOLT SZŰRŐVIZSGÁLATOK

Vírusos fertőzések esetén:

Bakteriális fertőzésekesetén: syphilis (lues, vérbaj).

HOGYAN ZAJLIK A SZŰRŐVIZSGÁLAT?

A nemi szervek váladékaiból tenyésztéses és molekuláris biológiai (PCR) vizsgálatokra vehetünk mintát. Ez által kimutatható a tünetmentes fertőzöttség a legtöbb kórokozókra:

Ajánlott ezen szűrővizsgálatok elvégzése olyan szexuálisan aktív egyéneknél, akik a nemi kapcsolataikat tekintve veszélyeztetettek, vagy az új partnerkapcsolatban az óvszer elhagyása előtt. Gyermekvállalás előtt érdemes tájékozódni rejtett fertőzöttségről, mert ez a teherbeesést, illetve a terhesség kiviselését nehezítheti.

Azért fontos, hogy időben kiderüljön a tünetmentes fertőzöttség, mert a gyógyítható betegségeket (bakteriális fertőzés: chlamydiás, mycoplasmás fertőzések, szifilisz, gonorrhoea) meg tudjuk gyógyítani, és megakadályozható a kórokozók további szórása.

A HIV fertőzöttség esetén kezelésekkel a HIV fertőzöttek többségénél egy jó életminőség biztosítható.

A herpesz és hepatitis fertőzések gyógyszeres kezeléssel szinten tarthatóak, a HPV fertőzöttséget ajánlott folyamatosan nyomon követni.

HÚGYUTAK, NEMISZERVEK GYULLADÁSOS BETEGSÉGEI

A húgyutak-nemiszervek gyulladásos betegségei nem mindig szexuális érintkezéssel kerülnek az érintett nyálkahártyákra. Gyakran meggyengül a „védő” nyálkahártya, illetve bőrflóra, s emiatt baktériumok, gombák telepedhetnek meg szexuális életet nem élőkben is. A háttérben álló esetleges belgyógyászati betegségeket is ajánlatos tisztázni. Nőknél a normál hüvelyflóra egyensúlyának megbomlása egyaránt okozhatnak panaszokat (égés, viszketés, kellemetlen szagú folyás).

Összességében a nemiszervi gyulladásos panaszainak kivizsgálása többlépcsős, szerteágazó folyamat. Célszerű az akár teljesen tünet- és panaszmentes partnert/partnereket is vizsgálni, kezelni, mert visszafertőződés vagy „ping-pong fertőzés” kialakulásához vezethet!

Gyermek és tini ambulanciáról bővebben >>>

Inkontinencia ambulanciáról bővebben >>>

Kismedencei fájdalom ambulanciáról bővebben >>>

Menopauza ambulanciáról bővebben >>>

Vérzészavar ambulanciáról bővebben >>>