Főoldal / Családtervezés / Inkontinencia műtét
menü

Visszahívást kérek

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+ 36 70 377 48 45
menü

Inkontinencia műtét

Ha sem a rendszeresen (legalább 3 hónapon keresztül napi 3 alkalommal) végzett intimtorna, sem a gyógyszeres terápia nem vezetett eredményre, műtéti megoldást javaslunk pácienseinknek. Mivel számos sebészeti módszer ismert, ezért a beteg állapotát legeredményesebben kezelő terápiát választunk, természetesen a pácienssel egyeztetve.

A STRESSZ INKONTINENCIA MŰTÉTI KEZELÉSE

Célja a húgycső záró funkciójának helyreállítása. Számos kevésbé sikeres műtéti eljárást követően ma az alábbi beavatkozások a legelterjedtebbek:

Hólyag alátámasztás

Ezt a műtéti típust elsődlegesen a hüvelyfali süllyedés megszüntetéséért vagy más anti-inkontinencia eljárással együtt ajánlott végezni. A sebész a hüvely irányából közelíti meg a műtéti területet. A húgycső alatti hüvelyfal megnyitása után egy vagy több öltést helyez a húgycső körüli szövetekbe és bőnyébe. Az így képzett centrális redőzés vagy a középen meghagyott vaginafal - „léc” képezi a húgycső/hólyag alsó megtámasztását. A műtét egyszerű, ritkán jár szövődményekkel, és kis megterhelést jelent a beteg számára.

Eredményessége: Kontinencia helyreállító műtétként hosszan tartó (3-5 éves) eredményessége csak 37-63 %.

Hólyagnyak és hüvely felfüggesztés

Húgycső hypermobilitás okozta stressz inkontinencia, mellső hüvelyfali süllyedés kezelésére alkalmazzák. Alhasi metszésből feltárják a hólyagnyakat, és mindkét oldali kismedencei bőnyébe helyezett öltésekkel megemelve azt, az azonos oldali lágyéki szalaghoz (Cooper - szalag) rögzítik. Az eljárás előnye, hogy a mellső hüvelyfali süllyedés egyidejű rekonstrukciójára is alkalmas. Laparoszkópos technikával is végezhető. Komplikációként vizeletürítési zavar, hólyag – hiperaktivitás fordulhat elő.

Eredményesség: A kolposzuszpenzió jelenleg a húgycső - hipermobilitás okozta stressz inkontinencia leghatásosabb sebészi kezelési eljárásának számít, mivel még késői (5 - 10 évet követő) eredményessége is 82 - 85% körüli.

Feszülés mentes hüvelyi szalag műtét

Belső záró izomzat elégtelensége, kiújuló húgycső hypermobilitás esetén ajánlott. Inkontinencia szalag behelyezése akkor ajánlott, amikor önkéntelen vizeletvesztés történik és hüvelytáji előesés, süllyedés nem észlelhető. Egy rácsos szerkezetű, kb. 1 cm széles polipropilén anyagú szalagot (amelynek mindkét végén egy-egy hajlított tű található) vezetnek be a hüvely felől, és a húgycső középső harmada alá hurkolják. A tűk segítségével mindkét oldalon a szeméremcsont mögött átvezetik a hasfal rétegein. A stressz teszttel ellenőrzött, kontinenciát biztosító huroktónus beállítása után a szalag - anyagának és szerkezetének köszönhetően - rögzítő öltések nélkül is a megfelelő pozícióban maradva biztosítja a vizelet megtartását. Előnye, hogy minimális roncsolást végez a szervezetben, rövid műtéti idejű, helyi érzéstelenítésben is végezhető, ráadásul rövid kórházi tartózkodást igénylő beavatkozás. Komplikációként esetleg átmeneti vizeletürítési zavar, hólyag - hiperaktivitás jelentkezhet.

Eredményesség: Az 1995. óta alkalmazott új eljárás rövid távú eredményessége 96 - 98%. Hosszabb távú (5 éven túli) eredményessége az eddigi adatok szerint 88 - 92%-ra tehető.

A húgycső köré injektált töltő anyagok

A módszer javasolt lehet nagyobb sebészi beavatkozásra alkalmatlan - vagy azt nem kívánó - betegeknél, mivel a relatíve gyors, helyi érzéstelenítésben végzett eljárás könnyen elviselhető számukra. Alkalmazzák előzetesen végzett, csak részben eredményes műtétek után a teljes kontinencia biztosítására is. Endoszkópos kontroll mellett tűvel 5-10 ml anyagot fecskendeznek a hátsó húgycső nyálkahártyája alá, a belső záróizomzat magasságában. A töltőanyag a nyálkahártyát párnaként megemelve beszűkíti a húgycső üregét. Számos anyag injektálható „párnaképzés” céljából. Jelenleg a leggyakrabban használt anyagok: teflon, kollagén, szilikon.

Eredményesség: Az eljárás hosszú távú (2 éven túli) eredményessége nem éri el az 50%-ot.

Művi záróeszköz beültetés

Medencesérülés, előzetes radikális kismedencei műtétek okozta idegi eredetű záróizomzat elégtelenség következtében fellépő inkontinencia, vagy többszörös előzetes sikertelen antiinkontinencia - műtétek után is fennálló vizelettárolási zavar esetén ajánlott eljárás. Az eszköz három egymással összeköttetésben álló részből áll. Az egyik egy mandzsetta, amit a húgycső köré implantálnak. A mandzsettát a nőknél a nagyajakba, férfiaknál a herezacskóba beültetett pumpa segítségével a hólyag mellé behelyezett ballonban tárolt folyadék segítségével lehet feltölteni. Feltöltött állapotban a mandzsetta elszorítja a húgycsövet, így biztosítja a vizelettartást. Ha a pumpát átkapcsolják, akkor a folyadék visszaáramlik a ballonba, a mandzsetta kinyílik, a húgycsőből lehetővé válik a vizeletürítés. Az eszköz alkalmazásának feltétele a megfelelő hólyagkapacitás és a stabil hólyagizomzat működés. Szövődményként az eszköz meghibásodása vagy a mandzsetta okozta húgycsőerózió léphet fel

Eredményesség: 98%A SÜRGŐSSÉGI INKONTINENCIA MŰTÉTI KEZELÉSE

A hólyagizomzat összehúzódó képességének csökkentése miatt érdemes ilyen műtéteket végezni.

Botulinum toxin (botox) injektálása a hólyagfalba

Az endoszkópon átvezetett tűn keresztül a hólyagfalba több helyen, megfelelő adagban botulinum toxint fecskendeznek.

Eredményesség: Magyarországon a Botulinum toxin még nincs ilyen felhasználás céljára az Országos Gyógyszerészeti Intézet által törzskönyvezve, mivel hosszabb távú eredményessége még nem bizonyított.

Hólyag augmentáció

Az eljárást hagyományos kezelésre nem reagáló, detrusor hyperaktivitás, urge inkontinencia esetén szokták végezni, amikor a csökkent elaszticitású és compliance-ű, kis kapacitású hólyag képtelen a vizelet tárolására. A hólyagfal részleges kivágását követően megfelelő nagyságú kirekesztett bélszakaszt ültetnek a meghagyott hólyagrészre. Autoaugmentáció esetén csak a hólyagkupola izomzatát távolítják el, a hólyag űrterét bélelő nyálkahártya érintetlenül marad. Komplikációként vizeletürítési zavarra, vizeletretencióra, az elektrolit - háztartás zavarára lehet számítani.

Eredményesség: 60-70%

A túlfolyásos inkontinencia műtéti kezelése

A hólyagfunkció javítása céljából végeznek ilyen műtéteket. A terápia elsősorban a vizelet visszamaradás megszüntetésére irányul.

A reflex inkontinencia műtéti kezelése

Idegingerlés vagy az ingervezetés csökkentése blokád révén, ha központi vagy perifériás idegsérülés okozza a betegséget.