Főoldal / Családtervezés / I. trimeszter
menü

Visszahívást kérek

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+ 36 70 377 48 45
menü

I. trimeszter

OPTIMUM terhesgondozási csomag

PRÉMIUM terhesgondozási csomag

Alacsony rizikófaktorú várandósok gondozásához ajánljuk

Emelkedett rizikófaktorú várandósok gondozásához ajánljuk

10-12. terhességi hét

konzultáció (beutalók szakrendelésekre)

I. laborvizsgálatok

szükség szerint: hüvelyváladék (tenyésztés)

10-12. terhességi hét

konzultáció (beutalók szakrendelésekre)

I. laborvizsgálatok

szükség szerint: hüvelyváladék (tenyésztés)

thrombofilia panel,

TORCH szűrés
vírusvizsgálatok szükség szerint

A 10. hétre a magzat összes létfontosságú szerve kialakult és megkezdik összehangolt, közös működésüket. Az agy rohamos fejlődésnek indul: percenként 250 000 idegsejt jön létre az embrionális agyban! Ha a kicsi fiú lesz, a herék megkezdik a tesztoszteron hormon termelését. A külső felépítés is folyamatosan változik, már kialakult a legtöbb ízület: a váll, a könyök, a csukló, a térd és a boka éppúgy, mint az ujjak és a lábujjak. Ez a hét több szempontból is vízválasztó a terhesség szempontjából: a hét végére befejeződik az embrionális szakasz, és kezdetét veszi a magzati periódus. Ez azt is jelenti, hogy ezt követően a veleszületett rendellenességek kialakulására már igen kevés esély van.

12-13. terhességi hét

első ultrahang szűrés szonográfussal ("genetikai” ultrahang)

konzultáció (labor leletek értékelése)

12-13. terhességi hét

első ultrahang szűrés szonográfussal ("genetikai” ultrahang),

konzultáció (labor leletek értékelése)

genetikai konzultáció

integrált teszt - első vérvétel

A rohamos növekedésnek indult kisbaba hossza kb. 8 centiméter, súlya mintegy 28 gramm. Formára már teljesen emberi. A rekeszizom és tüdő tovább fejlődik. Kialakulnak a hangképzéshez elengedhetetlen hangszálak. A külső nemi szerv elvileg már látható, de gyakorlatilag csak a 16-18. héten kerülhet a látótérbe az ultrahangos vizsgálaton. A belek szinte már teljes egészében átvándoroltak a köldökzsinórból a magzatba. A máj megkezdi az epe, a hasnyálmirigy pedig az inzulin elválasztását


Ez az időszak a 12. hét, azaz a harmadik hónap végéig tart. A kismama számára meghatározó korszak az első 12 hét. Sajnos az első trimeszter gyakran rosszullétekkel, hormonváltozásokkal, lelkiállapot-ingadozással nehezített. Ez nem törvényszerű, de az egészséges terhesség mellékhatása lehet. A rosszullétek sajnos egyáltalán nem könnyítik meg az újdonsült kismama életét. Különösen igaz ez az első terhességre, amikor minden új, izgalmas és elképesztő is egyben. A rosszullétek sokfélék lehetnek, szinte minden terhesség más.

Minél rosszabbul vagyok az elején, annál jobb nekem?

Dr. Ceizel Endre szerint az émelygés, a hányás kifejezetten jó előjel, a baba kihordásának esélyét növeli. Micsoda ellentmondás! Minél rosszabbul vagyok, annál jobb nekem? Igen! A rosszulléteket ugyanis a női szervezetben megjelenő azon hormon okozza, amely a terhesség megtartásáért felelős. Minél nagyobb a hormon jelenléte a szervezetben, annál valószínűbb, hogy a baba jól van, erősen megtapadt és nemigen kell aggódni spontán vetélés miatt.