Főoldal / Családtervezés / Bütyök műtét
menü

Visszahívást kérek

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+ 36 70 377 48 45
menü

Bütyök műtét

TÜNETEI

A láb nagyujjának oldal felé dőlése, a láb belső oldalán megjelenő duzzanat, mely a legtöbb esetben fájdalmas, a bőr felette piros.

A bütyök idősebb korban jelentkező lábdeformitás. Örökletes alkati sajátosságok esetén fiataloknál is előfordulhat.

Önmagábanfájdalommentes, ám megfelelő cipőt találni bütykös lábra rendkívüli nehézség. Fájdalom akkor keletkezik, ha a láb kényelmetlen cipő viselésére kényszerül. Ha ez történik, akkor velejárója lehet nyáktömlő gyulladás, tyúkszem kialakulása és a többi lábujj oldalirányú eltolódása is.

OKAI

A bütyök a láb boltozati problémájának következménye. Előfordul, hogy születés óta fennáll a lábközépcsontok fejlődéstani következményeként, de lehet, hogy életmódbeli oka van, helytelen lábbeli viselés, álló munkavégzés következménye.

A harántboltozat süllyedése miatt az inak megrövidülnek és a nagyujjat a kisujjak felé húzzák – így alakulhat ki terhelésre a bütyök. Szűk cipő, magas sarkú viselése okozhatja, de örökletes „terpeszláb” is okozhatja ezt az ízületi elváltozást.

DIAGNOSZTIKA

Pontos információkat a csontok, inak deformitásáról röntgen felvétel képes nyújtani

KEZELÉSE

A kezelés kulcsa a láb statikájának rendezése. Ez járást könnyítő cipőbetéttel, egyedileg készített ortopéd cipővel, vagy sebészeti beavatkozással lehetséges.

A legfontosabb a megfelelő cipő megválasztása, ami elegendő helyet biztosít az ujjaknak. Ha ez nem történik meg, akkor a lábujjakat folyamatos nyomás éri és ízületi gyulladás alakul ki.

Rendszeres lábtorna és fájdalomcsillapító tüneti kezelést jelenthet és enyhülést hoz a fájdalomra. Sajnos a deformitás lábtorna hatására nem múlik el, legfeljebb lassítható a folyamat.

A láb eredeti formájának visszaállítása csak műtéttel lehetséges.

A bütyökműtét utáni kezelés első fejezete a nagyon lassú fokozatos terhelés. Az időtartam a műtét típusának és a testsúlynak a függvénye. Erős fizikai igénybevételtől egy ideig kímélni kell az operált lábat.

A láb betegségeiről bővebben >>>
Kalapácsujjról bővebben >>>
Lúdtalpról bővebben >>>
Szabóbütyökről bővebben >>>
Sarok fájdalomról bővebben >>>