Főoldal / Családtervezés / Kalapácsujj
menü

Visszahívást kérek

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+ 36 70 377 48 45
menü

Kalapácsujj

TÜNETEI

A kalapácsujj igen gyakori tünete a fájdalom és az irritáltság érzése az érintett ujjon főként cipőviselés közben és után. A folyamatos dörzsölésnek kitett ujjon bőrkeményedés, tyúkszem alakulhat ki, ezen kívül gyulladás, bőrpír és égő érzés a nyomásnak kitett pontokon. Ízületi merevség, súlyos esetben nyílt sebek is képződhetnek az ujjon.

Szinte minden lábujjon előfordulhat, kivéve a nagyujjat. Lényege az, hogy a lábujjon a hajlító és feszítő izmok egyensúlya felborul, az alapperc kiemelkedik, a középperc pedig behajlik. Kalapács alak jön létre, az ujj felfelé hajlik a középízületből. Leggyakrabban a második és a harmadik ujjon alakul ki, akár mindkét lábon ugyanabban az időben. Nőknél kilencszer gyakrabban, mint férfiaknál.

OKAI

A láb statikai hibája, harántboltozat süllyedése okozza a kalapácsujjat, amely kényszerhelyzetben tartja a lábat. A magas sarkú, keskeny orrú cipők divatja igencsak oka a kalapácsujj kialakulásának.

Ilyenkor ugyanis az történik, hogy az ujjakat mozgató izmok lerövidülnek, húzási irányuk megváltozik. A lábháton elhelyezkedő izmok az alapperecet felfelé, a talpi oldal izmai a lábujj közepét lefelé húzzák.

Ok lehet még a láb haránt- és hosszboltozatának süllyedése is. A kalapácsujj gyakori kísérője egyéb szervrendszeri betegségeknek, például cukorbetegségnek vagy reumatológiai betegségnek vagy stroke-nak.

DIAGNOSZTIKA

Fizikális vizsgálattal megállapítható a kalapácsujj deformitás, eldönthető, hogy igényel-e műtéti megoldást.

KEZELÉSE

A kalapácsujj kezdetben enyhe deformitásként jelentkezik. Amíg a mozgásképesség és a rugalmasság megtartott, addig konzervatív terápiával – gyógytornával, gyógycipővel korrigálni lehet az elváltozást. Egyes gyógyászati segédeszközök segítik az ujjat a megfelelő helyzetben maradni, enyhítik a nyomás okozta fájdalmat.

Kezelés híján azonban az állapot rosszabbodik. Az ujj egyre merevebbé, fájdalmasabbá válik. Előfordul, hogy nyílt seb keletkezik az ízületen. konzervatív kezelés ilyenkor hiábavaló, csak a műtét jöhet szóba.

Számos műtéti eljárás létezik a kalapácsujj szindróma megszüntetésére. Az alkalmazott operációs technika mindig függ a páciens életkorától, általános egészségi állapotától, a deformitás súlyosságától.

Műtét utáni rehabilitáció során gyógytorna és megfelelő lábbeli viselése előírt.

Megelőzésként széles, kényelmes, nem magas sarkú cipő viselése a legfőbb megoldás. Lábfejizmot nyújtó és erősítő gyakorlatok, harántboltozatot emelő talpbetét szintén védi a lábat az eldeformálódástól.

A láb betegségeiről bővebben >>>
Bütyök műtétről bővebben >>>
Lúdtalpról bővebben >>>
Szabóbütyökről bővebben >>>
Sarok fájdalomról bővebben >>>