Főoldal / Családtervezés / Lúdtalp
menü

Visszahívást kérek

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+ 36 70 377 48 45
menü

Lúdtalp

TÜNETEI

A hosszanti- és haránt boltozat magassága csökken, a sarok a test közepe felé dől, emiatt a talp belső része domborúvá válik és közelebb kerül a talajhoz. Ezen hatások a térdek beforgását és megrogyását idézik elő, ezáltal a csípő behajlik, a fenék kitolódik. A lúdtalp tehát egyaránt okozhatja a bokánk, térdünk, csípőnk és derekunk fájdalmát.

A lábunk legfőbb feladata, hogy viselje az egész testünk súlyát állás és járás közben, ezen kívül a testsúlyunkat átviszi a talajra. A testsúly átviteléhez alakult ki a láb boltozatos szerkezete. A lábunknak két fontos boltozata van, a hosszanti és a keresztboltozat. E két boltozatos szerkezetet a láb talpán elhelyezkedő szalagok és izmok tartják.

Amennyiben a boltozatot az izmok és szalagok nem tudják megtartani a testsúly miatt, a talp ellapul. Lábunk bonyolult szerkezete miatt, a legkisebb szerkezeti elváltozások is fájdalmat okozhatnak.

OKAI

A kamaszkor eljövetelekor a hirtelen növekedés folyamán egyre nagyobb súly nehezedik a gyermek lábára. Kamasz és felnőttkorban a túlsúly, a felnőttkorban a terhesség és állómunkával járó szakmák is okozhatják a lúdtalpat.

DIAGNOSZTIKA

Fizikális vizsgálattal, podoscoppal végzett vizsgálattal a lúdtalp megállapítható. Néhány esetben szükséges rtg felvétel készítése.

KEZELÉSE

A lúdtalp megelőzése már a csecsemőkortól elkezdhető és további kezelése is elengedhetetlen. A megelőzést először is azzal kell kezdenünk, hogy a gyermeket nem szabad erőszakos korai talpra állásra buzdítani.

Fontos, hogy folyamatosan erősítsük a gyermek izomzatát, erre kimondottan hasznos az egyenetlen talajon való mezítláb járás.

Emellett jelentős szerepe van a megfelelő gyermekcipők, gyógycipők kiválasztásának.

A lúdtalp jól korrigálható a boltozatot alátámasztó lúdtalpbetéttel. Ha jó a betét, a test súlya a betéten nyugszik, tehermentesítve ezzel a fáradt tartószalagokat.

Lábtorna, gyógytorna segítségével is javítható a lúdtalp, célja a zsugorodott szalagok nyújtása, az izmok erősítése.

Merev lúdtalp esetén altatásban végzett gipszrögzítéssel a megfelelő helyzetben tartható.

A láb betegségeiről bővebben >>>
Bütyök műtétről bővebben >>>
Kalapácsujjról bővebben >>>
Szabóbütyökről bővebben >>>
Sarok fájdalomról bővebben >>>