Főoldal / Családtervezés / A térd betegségei
menü

Visszahívást kérek

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+ 36 70 377 48 45
menü

A térd betegségei

Legnagyobb és legbonyolultabb ízületünk – a térdízület – problémái véglegesen és következmény nélkül csak szakértő orvosi beavatkozásra gyógyulnak.

Ahhoz, hogy térde visszanyerje mozgékonyságát, teherbírását, hogy megszabaduljon a fájdalomtól, duzzanattól, akadó érzéstől – térdspecialista hozzáértésére van szükség.

Élete során minden ember találkozik térd problémákkal. Az viszont, hogy az első térdpanasz megjelenésétől kezdve milyen gyakran és mennyi ideig ismétlődnek tünetei, az főleg azon múlik, hogy mennyire gyakorlott ortopéd orvos kezeli térde sérüléseit és betegségeit.EGYKARÚ EMELŐ

A térdízület az emberi test legnagyobb, legbonyolultabb ízülete. Biomechanikai sajátossága, hogy az ízületben hosszú „erőkarokként” dolgozik a combcsont és a sípcsont, valamint viszonylag gyenge a szalagrendszere, így mintegy egykarú emelőként működve – erőteljes terhelésnek kitéve – a leginkább kopó ízületnek számít.

Járáskor hat ízületi felszín mozdul el egymáshoz képest, amelyet nagy erejű, valamint apró izmok hoznak mozgásba és a bonyolult szalagrendszer harmonizál. Ennek az összetett rendszernek a legkisebb eltérése is fájdalmas panaszokhoz vezet.

MELYEK A TÉRD PROBLÉMÁK KIALAKULÁSÁNAK OKAI?

Nagyobb teher

Járásnál a testsúly fele, lépcsőzéskor a testsúly két- háromszorosa nehezedik a térd ízületre. A testtömeg növekedésével egyenes arányban fokozódik terhelése, ám teherbíró képessége nem követi a növekedés mértékét. A térd degeneratív (elhasználódásos) problémáinak nagy része a testsúly növekedéséből fakad.

Sérülés

A térdpanaszok másik oka a térd ízület sajátos struktúrája. A két kemény ízületi felszín közötti rostos porcgyűrűre (meniscus) erős nyíróerők hatnak, amelyek gyakran károsítják azt.

A leggyakoribb sérülések a térd csavarodásából származnak sportsérülések révén. Síelés, labdajátékok, küzdősportok közben, de egy-egy banális mozdulat– járműről leszállás, hirtelen fordulás – esetén is tekeredhet úgy a térd, hogy a gyűrűporc elszakad.

Alkati

Bizonyos alkati jellemzők - térdízületi tengelydeformitás (x láb, o láb), valamint általános ízületi lazaság - szintén okozhatnak térd problémákat.

MINDEN KORBAN TÉRD KÓR?

Gyermekkorban, serdülőkorban a porclágyulás, vagy átmenteti térdcsontosodási problémák okozhatnak panaszokat.

Fiatal felnőttkorban jellemzően a túlterheléses vagy sport közben szerzett térdsérülésekből erednek a bajok – a porcleválás és a szalagsérülések.

Idősebb korban a porc kopásából származnak a tünetek. Ilyenkor a porc elhasználódása miatt a legkisebb erőbehatásra is történhet porcleválás. Az elvékonyodó porc pedig jelentős fájdalmakat okoz.

Életkorhoz nem kötődnek a térd gyulladásával járó folyamatok okozta panaszok. A térdtáji nyáktömlők gyulladása, az ízületi belhártya gyulladás, az ízületi porcot, csontokat érintő daganatok.

Ráadásul térdpanaszokat nem kizárólag a térdízület eltérései okozhatnak. Alsó végtagjaink és azok ízületei egy komplikált, egységes rendszerként működnek. A csípőízület, a boka eltérései, a láb statikai zavarai is mind-mind a térd eltéréseit okozhatják.

Mi több, autoimmun betegségek, anyagcserezavarok szintén a térdízületek károsodását vonhatják maguk után.

DIAGNOSZTIKA

A fentiekből következik, hogy a térdízület panaszai speciális hozzáértést igényelnek. Kizárólag alapos diagnózis felállítása alapján várható a megfelelő terápia, a térd végleges gyógyulása, a mozgás képességének visszanyerése,

Panasz esetén az orvos alapos fizikai vizsgálatot végez és szükség esetén röntgen, esetleg MR vizsgálatot ír elő.

·A fizikális vizsgálat a térdet alkotó porcos elemek és szalagok állapotára és a térdízületet befolyásoló mozgásszervek státuszára irányul. A tünetek kezdetének az időpontja és körülményei szintén felderítésre kerülnek. Leggyakrabban a fizikális vizsgálat szükséges és elégséges információt biztosít a hatékony terápiához

·Röntgen felvétel segítségével a csontos struktúra és az ízületi rés vizsgálható.

·Az MR vizsgálat pedig a térd lágy részeinek szerkezetéről ad részletes és pontos képet.

LEGGYAKORIBB TÜNETEK

Figyelem! Ha a térde fáj, szúr, nem hajlik, duzzad, vagy bizonyos mozdulatokra – lépcsőzés, guggolás – nem képes, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

Tudni kell, hogy az időben diagnosztizált betegség kevesebb fájdalommal, kevesebb munkából való kieséssel gyógyítható és rövidebb idő alatt visszaadja az eredeti mozgásképességet.

Porcleválás, meniscus szakadásról bővebben >>>
Szalagsérülésekről bővebben >>>
Porclágyulásról bővebben >>>
Porckopásról bővebben >>>