Főoldal / Családtervezés / Porckopás
menü

Visszahívást kérek

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+ 36 70 377 48 45
menü

Porckopás


TÜNETEI

A kor előrehaladtával a térdízületmozgásai erősen beszűkülnek és fájdalmassá válnak. A felkelést követően nehezenindulbe a mozgás, majd egy rövid fájdalom nélküli periódus után ismét jelentkezik a fájdalom. Az erős fájdalom gyakran éjszaka is felébreszti a pácienst. A térdízület gyakran beduzzad, súlyos esetben deformálódik, sántítást okoz a járásban.

OKAI

Elsődleges kopás esetén a tünet együttes oka az ízületi porcfelszínek elöregedése, állományuk mennyiségi és minőségi változása.

Másodlagos kopás esetén korábbi ízület közeli sérülés, tengelyeltérés, anyagcsere betegségek, rendszer betegségek állnak a panaszok hátterében.

A porckopások kialakulásának mélyebb okai jelenleg még ismeretlenek, valójában a porcsejtek regenerálódásai képességének hiánya áll a háttérben.

DIAGNOSZTIKA

A vizsgálat fizikai része az alábbiakból áll

A végtag tengelyállásának vizsgálata

Az ízület stabilitásának, az ízület mozgástartományának és nyomásérzékenységének a vizsgálata

A fájdalmas tartományok felderítése

Izmok vizsgálata

Ideggyógyászati, érsebészeti jelek vizsgálata

Szükség esetén röntgen felvétel és/vagy MR vizsgálat pontosíthatja a diagnózist.

KEZELÉSE

Konzervatív (nem műtéti) kezelés: porcerősítők szedése, injekciós kezelés, fizioterápia, gyógytorna

Operatív (műtéti) kezelés: térdprotézis beültetés

Első lépés a fájdalom és a gyulladás enyhítése gyógyszerekkel. Az orvos nem szteroid jellegű gyulladáscsökkentőket ír fel ennek céljából. Egyes porcerősítő gyógyszerek szintén hatásosak lehetnek, az ízületbe adott hiarulonsav származékot tartalmazó injekciók szintúgy. Ezek a problémát ugyan nem oldják meg, de átmenetileg csökkentik a panaszokat és megállítják a rosszabbodást.

A műtéti megoldás a porckopásos esetek nagy részében idővel elkerülhetetlen, mégpedig ízületi protézis beültetése. Ennek során az ortopéd specialista a kopott porcfelszínt eltávolítja és a helyére fémből vagy műanyagból készült műízületet helyez.

A műtét utáni rehabilitáció speciálisan felépített gyógytornából és fürdőkezelésekből áll. Az izomerő visszanyerése, az ízület mozgástartományának a visszaállítása hatékonyan rehabilitálja az operált térdízületet.

A térd betegségeiről bővebben >>>
Porcleválásról, meniscus szakadásról bővebben >>>
Szalagsérülésekről bővebben >>>
Porclágyulásról bővebben >>>