Főoldal / Családtervezés / Porclágyulás
menü

Visszahívást kérek

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+ 36 70 377 48 45
menü

Porclágyulás

TÜNETEI

A térdízületi fájdalma, amely főleg terheléskor, guggoláskor, lépcsőnjáráskor lép fel. Jellemzően fiatal emberek betegsége

Lassan alakul ki ez a típusú betegség. Eleinte kattanó, ropogó hang hallható egy-egy mozdulatnál – lépcsőzéskor, vagy ücsörgés utáni felálláskor. Fokozódhat a fájdalom térdhajlítással járó terhelés – guggolás, futás, ugrálás – esetén.

Ennek a fiataloknálsűrűbben felbukkanó tünet együttesnek a pontos okát máig nem derítette ki az orvostudomány.

A panaszok okainak a felderítése nagy gyakorlatot és alaposságot követel. Mivel például egy aktívan mozgó fiatal, aki tompa szúró fájdalmat érez a térdében, lehetséges, hogy csak edzésterv módosításra szorul. De lehetséges, hogy betegség áll a jelek hátterében.

OKAI

Az ízületi porcfelszínminőségilegmegváltozik, a kemény felszín felpuhul.

Okai összefüggenek terheléssel, a végtagok tengely eltéréseivel, hormonális változásokkal.

Mivel a térd anatómiája rendkívül komplikált, ezért lehetővé teszi a nagy terhelést, de igen érzékeny a legapróbb tengely eltérésre, a rossz edzésformára vagy a túlzott megerőltetésre.

Serdülőknél más okok is felmerülhetnek:

X-láb, vagy normálisnál nagyobb rotáció a csípőkben

Combizomzat feszessége

Helytelen edzésterv, megerőltetés

Ütközés, esés közben létrejött sérülés

Megelőzés!

Jó minőségű cipő

Nyújtás mindenféle aktivitás előtt

Fájdalmas mozdulatok elkerülése

Futás távolság csökkentése

DIAGNOSZTIKA

Jelentősen növeli a diagnózis helyes felállításának az esélyét az, ha a beteg részletezi, hogy mennyi ideje tapasztal tüneteket, és hogyan változnak azok a terhelés hatására. Mi az a mozdulat, melyik az a pálya (salak-beton), mi az a gép, amely előidézi, vagy fokozza a fájdalmat.

Fizikai vizsgálat

Az alsó végtag tengelyállásának elemzése

A térdízület nyomásérzékenységének vizsgálata

Combizmok vizsgálata

Csípők, boka mozgásának felmérése

Szükség esetén mindkét alsó végtag megröntgenezése.

KEZELÉSE

Otthoni kezelése gyakran jegelés, ami alatt azt értjük, hogy törölközőbe csomagolt jéggel kell a fájdalmas területet hűteni. Ez a gyulladás okozta duzzanatot lohasztja és fájdalmat is csillapít.

Fontos a nem szteroid gyulladáscsökkentő, és a porcképződést elősegítő készítmények szerepe a kezelésben. A gyógyszerek típusát, adagolását és a kezelés időtartamát minden esetben ortopéd specialista írja elő.

Amíg a szövetek regenerálódnak, addig a térd panaszait okozó mozgások teljes felfüggesztése szükséges. Esetenként a testsúly csökkentése és a térdízületet stabilizáló térdvédő viselése javasolt

A térd eredeti mozgástartományának a visszaállítása speciális gyógytorna program segítségével történik. Ennek célja a teljes izomerű, az eredeti mozgás sebesség és koordináció visszaállítása. A gyógytornász felügyelete alatt végzett rehabilitáció nyújtó és bemozgató hatású tornák után fokozatos visszatérést jelent a korábbi mozgásformákhoz.

Szükség esetén – viszonylag ritkán – a probléma műtéti úton oldható meg hatékonyan.

A térd betegségeiről bővebben >>>
Porcleválásról, meniscus szakadásról bővebben >>>
Szalagsérülésekről bővebben >>>
Porckopásról bővebben >>>