Főoldal / Családtervezés / Porcleválás, meniscus szakadás
menü

Visszahívást kérek

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+ 36 70 377 48 45
menü

Porcleválás, meniscus szakadás

TÜNETEI

A térdízület porcgyűrűjének szakadása igen változatos tüneteket okoz.

Duzzanat, mozgásra erősödő fájdalom, szúró érzés az ízületi résben, térdízület kattogása. Van, hogy a mozgáselakad és csak némi manőverezés után lehet a térdet ismét használni. A guggolás meniscus szakadás esetén alig végrehajtható.

A meniscus szakadásban érintettek egyik része a fiatal, aktív, gyakran profisportolók, akik sport közben szerzik térdsérüléseiket és kerülnek ortopédiánkra. A másik érintett csoport a középkorú vagy idősebb korosztály, akik pedig ízületeikkopása miatt instabilabb térddel szenvednek meniscus szakadást. Ilyenkor a panaszok lassabban alakulnak ki, de folyamatos panaszokat okoznak

OKAI

Az ízületi résben elhelyezkedő porcgyűrűelszakadása (nyíródása). Történhet egy térd ízületet érő erős nyíróerő révén, vagy a porcgyűrű (meniscus) elhasználódása, degenerációja miatt. Az ok valójában az, hogy vagy a porcgyűrűtúlgyenge, vagy a hatóerő túl nagy, esetleg mindkét ok jelentkezik egy időben. Minden esetben csavarómozdulat okozza a porcgyűrű szakadását.

A térdízület porcgyűrűje az ízületi felszínek görbületét hivatott kiegyenlíteni annak érdekében, hogy pontosabb érintkezést biztosítson a térdízület porcborításának.

Ennek a speciálisporcnak – a meniscusnak – az összetétele abban különbözik az ízületeket borító ún. üvegporctól, hogy rostos porc alkotja, amelynek erősebb a rostrendszere és ellenállóbb a folyamatos terhelésnek.

A térdízületben a két meniscusgyűrű közül az egyik, a C alakú a belső oldalon, a másik, a gyűrű alakú pedig a külső oldalon helyezkedik el.

Aktivitás közben a pontos, stabil illeszkedést elősegítendő – ezek folyamatos mozgásban vannak a combcsont és a sípcsont felszínei között.

A térd sérülésekor a meniscusok igen gyakran sérülnek és igényelnek beavatkozást. A meniscus szakadása és hiányának következménye pedig hosszú távon az ízületi porc erodálódása, kopása.

DIAGNOSZTIKA

A meniscus szakadását az alábbi fizikálisvizsgálat egyértelműen igazolhatja.

Az alsó végtag tengelyállásának vizsgálat

Az ízület stabilitásának, az ízület mozgástartományának és nyomásérzékenységének a vizsgálata

A fájdalmas tartományok felderítése, csavarásokra való reakciók megfigyelése

Izmok vizsgálata

Amennyiben a klinikai tünetek nem egyértelműek vagy elegendőek, az orvos röntgen és MR vizsgálatot is előírhat.

KEZELÉSE

Kizárólag műtétiúton gyógyítható. Mivel a porcgyűrű vérellátása miatt regenerációra nem képes, ezért a leszakadt részt el kell távolítani. Még akkor is ez az eljárás az egyedüli megoldás, ha az onnan hiányzik, ám még mindig jobb, ha hiányzik, mintha bennmarad és irritálja az ízületet.

Az artroszkópostérdműtét során az orvos felméri a meniscus szakadásának jellegét. A szakadt részeket apró műszerekkel eltávolítja, a hátramaradó részek éleit lesimítja. A meniscusok varrás csak az esetek kis részében, főleg kismértékű szakadás vagy fiatal pácienseknél lehetséges és ez sem kecsegtet túl nagy reményekkel. Gyakran újbóli műtétet követel.
Kivételes esetekben nagyfokú szakadás és teljes meniscus hiány alkalmával meniscus beültetésre kerülhet sor, ami jelenleg még csak kísérleti szakaszban lévő műtéti eljárás.

Műtétet követően kivétel nélkül, mindig szükség van speciálisgyógytornára ahhoz, hogy a térdízület mozgástartománya visszaálljon, az izomerő, a mozgás sebessége és a koordináció visszanyerje eredeti állapotát.

Részleges meniscus eltávolítás után a páciens még aznap felkelhet és vagy aznap, vagy másnap távozhat. Átmenetileg szüksége lesz a járáshoz bizonyos segédeszközre, de néhány hét múlva a teljes aktivitása birtokában lesz.

A térd betegségeiről bővebben >>>
Szalagsérőlésekről bővebben >>>
Porclágyulásról bővebben >>>
Porckopásról bővebben >>>