Főoldal / Családtervezés / Szalagsérülések
menü

Visszahívást kérek

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+ 36 70 377 48 45
menü

Szalagsérülések

TÜNETEI

Térdízületi duzzanat

Fájdalom

A térdízület instabilitása

Ízületek ropogása, roppanása

Szervezetünkben számtalan ízület található, amelyek a mozgásszerv rendszer alkotórészei. Nélkülük a testünk merev és rugalmatlan lenne. Ízületeinklegfontosabbstabilizátorai az ízületi szalagok, szalagrendszerek. Ezen szalagok rendkívül nagy szakítószilárdságú, kollagén rostok által felépített szövetek. Segítik a csontvégek mozgékony, de mechanikailag biztonságos összetartását.A szalagrendszer nem megfelelő működése során instabil helyzet lép fel az ízületben, tehát az ízületek helyes működéséhez az ízület stabilitása elengedhetetlen.

OKAI

A szalagsérülések mögött általános ízületilazaság, veleszületett hajlam, genetikailag kódolt betegség is állhat.

Azonban leginkábbbaleset következtében alakul ki instabilitás, ennek oka a szalagok sérülése vagy rándulása vagy félficam, esetleg ficam.

A szalagok spontán módon soha nem szakadnak. A szalag szakadás mögött minden esetben egy – az ízületet ért stressz szituáció – rosszmozdulat, ütközés, esés áll.

A szalagok baleset során megnyúlhatnak, továbbá felléphet részleges vagy teljesszakadás, csontoskiszakadás is.

DIAGNOSZTIKA

Fizikálisvizsgálattal, speciális tesztetekkel bizonyítható a szalag sérülés, de MRvizsgálat is szükséges

KEZELÉSE

A szalagsérülések kezelése kétféleképpen történhet, konzervatív vagy műtéti úton.

Az oldalszalagok sérülését, a részleges szakadások és nyúlások kezelését konzervatív módon oldjuk meg, megfelelő térdrögzítőben 6 hétig rögzítjük az ízületet.

A keresztszalagok sérülése esetén, azaz teljes szakadás esetén legtöbbször műtétimegoldás (keresztszalag plasztika) javasolt. A szalag pótlása általában a szervezetünkből nyert ínnal pótolható.

Oldalszalag műtéti megoldásaként szalagvarratot végzünk, ehhez a sérült szalag területét fel kell tárni, a csonkokat varratokkal egyesíteni, majd az ízületet rögzíteni.

A keresztszalagokat sérüléseket követően megvarrni nem lehet, ezért ún. keresztszalagplasztikát végzünk, melynek lényege, hogy a combizmok egyik inát eltávolítjuk és a sípcsonton, valamint a combcsonton képzett csatornába húzzuk be, ezáltal az ínból készített szalagot kapunk.

A térd betegségeiről bővebben >>>
Porcleválásról, meniscus szakadásról bővebben >>>
Porclágyulásról bővebben >>>
Porckopásról bővebben >>>