Főoldal / Családtervezés / Sérv
menü

Visszahívást kérek

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+ 36 70 377 48 45
menü

Sérv

Sérvműtéte szinte rutinműtétnek számít abban az esetben, ha időben fordul orvoshoz és minimál invazív eljárással történik a sérv operációja.

Diagnosztizáljuk és megszüntetjük sérv panaszait!


  • Laparoszkópos sebészeti eljárással legfeljebb egy nap a kórházi tartózkodás
  • A műtét utáni fájdalom minimális, gyakran semmiféle fájdalomcsillapítóra nincs szükség. Rendkívül gyors a rehabilitáció; a korábbi 6 héthez képest egyes műtéteknél már egy hét után Ön akár már sportolhat is
  • És a legfontosabb előny az alacsony kiújulási arány; bizonyos műtéteknél 1%-nál ritkábban van szükség ismételt műtétre a korábbi kb. 20%-kal szemben

Korszerű műtéti technikákat alkalmazunk melyeknek számos előnyük van a „hagyományos” módszerekkel szemben. Az újabb technikák legtöbbje műanyag háló vagy folt implantációját jelenti.

Ezek behelyezése történhet

  • nyitott módon, azaz a hasfalon ejtett hosszabb-rövidebb vágáson keresztül,
  • vagy pedig laparoszkóppal azaz a hasüregen keresztül, speciális optikai rendszer segítségével, 3-4 alig 5-10 mm-es metszésen át.

A hagyományos műtéti eljárásoknak természetesen megvan a helyük a sérvsebészetben, pl. amennyiben a páciens fiatal, jó izomzatú és a sérv még igen kicsi. Gyermekeknél sem helyezünk be implantátumot.

FONTOS TUDNI!

A sérv csak műtéttel orvosolható

A sérv megoldása egyértelműen a műtét.

Szembe kell nézni a ténnyel - a sérv a hasfal végleges sérülése, idővel csak nagyobbodik. Spontán megoldódása vagy visszafejlődése felnőtt korban nem fordul elő. A sérv észleléséhez képest mielőbb elvégzett műtét veheti elejét az állapot romlásának, az esetleges szövődmény kialakulásának.

Tévhitek a sérvek kezeléséről

Az interneten böngészve sok téves információ olvasható, pl. hogy a fájdalmatlan sérv esetén nem szükséges műtétet végezni. A sérv nem jár feltétlenül fájdalommal, így ez a megközelítés csupán tévhit.

Figyelem! Haskötő használata csak késlelteti ezt a folyamatot, ez a kezelési mód ma elavult!

A hasfali, műtét utáni sérv minél hamarabb megoldást kíván, mivel később a hasfal struktúrája már nem mindig állítható helyre tökéletesen!

EGYÜTT ÉLNI VAGY SZABADULNI?

Mi a veszélye a sérvnek? Alapvetően a sérv sok kellemetlenséget okozhat, vannak esetek, amikor komoly fájdalommal is jár vagy székrekedést okoz. Ám igazi veszélye az, ha a sérvtartalom kizáródik. Ilyenkor a kitüremkedett szervek visszaútja lezárul, a kiszorult rész megduzzad, kézzel visszailleszthetetlen. Ebben az esetben a kizáródott sérvtartalom vérellátása veszélybe kerül, esetleg megszűnik, így a szerv elhalhat. Ha például bélszakasz záródik ki és hal el, akkor életveszélyes állapot, bélelzáródás alakul ki, ami azonnali sebészi beavatkozás nélkül szinte biztosan halálhoz vezet.

Ez a folyamatosan jelenlévő veszély az oka annak, hogy minden sérv esetében a mihamarabbi operáció az optimális megoldás. Annál is inkább, mivel minél kisebb a sérv, annál kevesebb szövődménnyel, jobb eredménnyel operálható.


BELÜLRŐL KIFELÉ...

Mi a sérv? A sérv az a veleszületett vagy szerzett állapot, amikor a hasfal rétegei között vagy a lágyékcsatornán keresztül a hasűri tartalom kitüremkedik.

RÉS A PAJZSON...

Mi okozza a sérvet? A sérv oka lehet alkati adottság, például a kötőszövet gyengesége vagy túlsúly. Ilyenkor a szövetek lazábbak, könnyebben nyúlnak, illetve a normálisnál nagyobb nyomásnak vannak kitéve.

Erős terhelés, például nehéz tárgyak emelése vagy hirtelen mozdulat is okozhat sérvet. Hasi műtétek következményeként is felléphet sérv, amikor a műtét következtében meggyengült hasfal nem képes a hasűri nyomásnak ellenállni, és a belső szerveket megtámasztani. Makacs köhögés, székrekedés és más idült betegség szintén okozhat olyan helyzetet, ami sérv kialakulásához vezet.

ÉLETKORTÓL FÜGGETLEN

Ha valaki hajlamos a sérv kialakulására, már fiatalon is megszerezheti. Van, hogy születéskor is megvan. Ugyanakkor inkább 35-40 éves kor felett jellemző gond a sérv. Ennek az az oka, hogy a fiatal szervezet tónusa még erősebb, nem lazultak meg a szövetek. A mozgásszegény életmód, a súlynövekedés ronthatja a helyzetet, az öregedéssel pedig a szövetek fáradása szintén elősegíti a sérv kialakulását.

ARRA ÉBREDEK, HOGY SÉRVEM VAN?

A sérv kezdetben időközönként jelenik meg, például a napi terhelés következtében, de reggelre az alvást követően visszahúzódik. Előfordulhat, hogy még nagyon kicsi, de fájdalmat már okoz. Egy emelésnél, egy rossz mozdulatnál vagy köhögéskor érzékelheti a sérvbeteg, hogy a sérv előtüremkedik, és azután vagy visszahúzódik, vagy elöl marad. Alapvetően azonban nem nehéz megállapítani, és azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a sérv magától soha nem múlik el, sőt egyre növekszik, állandósul a kiboltosulás, sőt extrém méretűre is megnőhet.

MI IS VAN ABBAN A KITÜREMKEDÉSBEN?

A sérv tartalma bármilyen hasi zsigeri szerv (vékony- vagy vastagbél, féregnyúlvány, bélzsír, petefészek, húgyhólyag, hasfali zsír, stb.) lehet.

Epekőről bővebben >>>

A sérv előfordulása viszonylag gyakori, a lakosság körülbelül 5-10 %-át érinti. Férfiaknál a leggyakrabban lágyéksérv, nőknél a köldöksérv a leggyakoribb. A köldöksérv és egyéb hasfali sérv előfordulása mindkét nemnél azonos gyakoriságú.

A sérv laparoszkópos sebészeti
 eljárással legfeljebb egy napi kórházi tartózkodást igényel, a műtét 
utáni fájdalom minimális, rendkívül gyors a rehabilitáció, a kiújulási 
arány alacsony

Lágyéksérv

Veleszületett lágyéksérv minden 100. fiúgyermeknél előfordul. Mivel a férfiaknál a hasfal legkevésbé ellenálló pontja a lágyékcsatorna nyílásai, amelyeken keresztül a herékhez futó erek, idegek és egyéb képletek lépnek ki a hasüregből -, így az őket érintő sérv is itt alakul ki leggyakrabban.

Combsérv

Nőknél gyakran szülés utáni életkorban jellemző. Úgy alakul ki, hogy a fokozott hasprés (nehéz tárgy emelése, fokozott fizikai munka) következtében a hasfal alsó része a lágyékszalag alatt meggyengül, előboltosul. Az így kialakult résbe bélkacs vagy cseplesz részlet szorulhat be, mely a combhajlatban kis dudor formájában tapintható.

Köldöksérv

A köldöksérv a születést követően feleslegessé vált köldökzsinór helyén maradhat vissza. A gyermekkori köldöksérvek általában veleszületettek, a sérvkapu kicsiny, ujjbegy számára átjárható. A felnőttek köldöksérve lehet szerzett is. Oka a hasfal túlzott igénybevétele, kitágulása. Gyakran alakul ki hölgyeknél a terhesség alatt, illetve mindkét nemnél nagyfokú elhízás következtében, amikor a hasüregben lerakódó zsír által megnövelt hasűri nyomás vezet a kialakulásához.Sérv szakértői

Peller Éva

Peller Éva
Szülésznő
Nőgyógyászat, sebészet részlegvezető főnővér

Dománé Juhász Zsuzsanna

Dománé Juhász Zsuzsanna
Szülésznő, ápolónő

Garbienné Bánhalmi Zsuzsanna

Garbienné Bánhalmi Zsuzsanna
Szülésznő, ápolónő

Nagy Ibolya

Nagy Ibolya
Műtős szakasszisztens
Műtővezető

Horváth Éva

Horváth Éva
Vezető aneszteziológus szakasszisztens

Pettenné Dusnoki Erzsébet

Pettenné Dusnoki Erzsébet
Műtős szakasszisztens

Dr. Willner Péter

Dr. Willner Péter
Részlegvezető sebész főorvos

Dr.Csók Viktor

Dr.Csók Viktor
Sebész főorvos

Czeglédi Andrea

Czeglédi Andrea
MFT tréner