Főoldal / Családtervezés / Trichomonas
menü

Visszahívást kérek

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+ 36 70 377 48 45
menü

Trichomonas

Gyakran tünetmentes szexuális úton terjedő fertőző betegség, amelyet könnyű gyógyítani. Kezelés híján krónikus jellegű megbetegedéshez vezethet.

Hüvelyváladékkal, "szexjátékokkal” és közös maszturbáció útján is terjed. Kórokozója törülközőn 24 óráig is életképes lehet és fertőzhet.

A fertőzés forrása a Trichomonas vaginalis baktériummal fertőzött személy. A kórokozó nemi váladékban, vagy nedves helyen több óráig életképes marad. Főleg azok terjesztik, akik tünetszegények vagy tünetmentesek. Gyakoribb a fertőzés nőknél, de férfiak is megkaphatják. A fertőzés óvszer használatával megelőzhető.

TÜNETEI NŐKNÉL
A tünetek menzesz és terhesség alatt rosszabbodhatnak

TÜNETEI FÉRFIAKNÁL

Ha a fertőzés idültté válik, leggyakrabban prosztata problémákhoz vezet

KIMUTATHATÓ

KEZELÉS

Szájon át szedhető antibiotikum segítségével történik

Ha a betegnél trichomonas vaginalis fertőzés igazolódik, akkor a partner(ek) vizsgálata ill. párhuzamos kezelése javasolt, a ping-pong fertőzés jelenségének elkerülése érdekében.

A kórokozó egy protozoon, melynek 4 ostora és egy ún. unduláló membránja van. Elsősorban a húgycsőben és a hüvelyben él, de felszálló jellegű fertőzéshez is vezethet kezeletlen esetekben. A fertőzés lappangási ideje 4 hét is lehet, de gyakran zajlik tünetmentesen. Érzékeny a kiszáradásra, a hőmérsékletre és a pH változásra is.

STD vizsgálatról bővebben >>>
Női STD vizsgálatról bővebben >>>
Férfi STD vizsgálatról bővebben >>>
Chlamydiáról bővebben >>>